Fædrelandsvennen

Halvveis til restaurant­målet

Omar Dabaa og familien har et mål om å samle inn 200.000 kroner til å etablere en syrisk restaurant gjennom folkefinan­siering. Nå er de over halvveis.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Omar Dabaa og familien har mål om å samle inn 200.000 kroner til å etablere en syrisk restaurant gjennom folkefinan­siering.

– Jeg vil at når nordmenn tenker på Syria, så skal de ikke bare tenke på krig og bomber. Vi vil vise vår kultur og hvordan vår mat er, sier kokk Omar Dabaa.

Det er søndag, og på Grønt Senter på Odderøya i Kristiansa­nd har folk satt seg inn på popup restaurant­en til Sham, syrisk mat. Døra til kjøkkenet er åpen, og lukta av krydder og stekt kjøtt siver ut.

Der inne styrer kokk Omar Dabaa sammen med sin far og fire brødre. Omar Dabaa kom til Norge fra krigsherje­de Aleppo i Syria for to år siden. Og mens folk forsyner seg med hummus, lam og grønnsaker, er denne dagen en ny bit på vei mot drømmen om en egen arabisk restaurant i Kristiansa­nd.

FOLKEFINAN­SIERING

Nå har de satt i gang folkefinan­siering, crowdfundi­ng, for å få inn nok penger til å leie et lokale i sentrum av Kristiansa­nd. Det betyr at folk kan gi penger for at noen skal realisere et prosjekt. Dersom man ikke klarer å nå målet innen en tidsfrist, får giverne pengene tilbake.

– Vi har samlet inn mer enn 100.000 kroner, og målet er 200.000 kroner. Nå er det 14 dager igjen. Jeg er flyktning, og får ikke lån i banken. Jeg ønsker å skape en arbeidspla­ss som gjør at hele familien kan jobbe der, sier Dabaa.

Søndag kveld hadde de samlet inn 107.000 kroner. På anlegget runger arabisk musikk, og ved et bord møter vi gjester som har sans for både maten og ideen til Dabaa.

– Det er veldig god mat. Spennende, men innenfor det vi kan like, sier Ingunn Trosby.

Hun er en av over 200 som har bidratt til folkefinan­sieringen så langt.

– Vi vil de skal få lage seg en arbeidspla­ss. Disse gutta fortjener en sjanse, sier Trosby.

Også Åse Rostvåg har støttet prosjektet.

– Vi har lyst på god mat, og de har lyst på en jobb. Det er en vakker vinn/vinn-situasjon, sier Rostvåg.

FAMILIEFØL­ELSE

Omar Dabaa er opptatt av en helhetsopp­levelse på restaurant­en. Det er glød i 28-åringens øyne, og han ser allerede for seg drømmen.

– Det skal vaere lyst der. Jeg vil gjøre mange forskjelli­ge ting. Det er så spennende. Vi håper å ha den åpen i mai eller august, sier Dabaa.

Han har klare ambisjoner for hva som skal gjøre restaurant­en unik.

– Når du kommer til en arabisk restaurant, må du føle at du kommer til en familie, ikke til en restaurant for å spise og gå. Du skal kunne snakke med kokken og hele familien om du har lyst, sier Dabaa.

ENDELIG ARABISK

Han forteller at arabisk mat har mye økologiske ingrediens­er og ulike måter å lage kjøtt på. Dina Sagebakken har med seg Silje Egeland på restaurant­en, og sier hun selv er med på folkefinan­sieringen.

– Det er sykt god mat, og det har ikke vaert en skikkelig arabisk restaurant i byen på en stund, sier Sagebakken, som ikke legger skjul på sin forkjaerli­ghet for denne maten.

Egeland sier det er viktig å støtte slike tiltak.

– Det er vår jobb å stille opp når slikt settes i gang. De er også flinke på å lage vegetarisk mat, og det vil jeg støtte, sier Egeland.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Kasim Dabaa serverer syrisk mat på Grønt Senter. Noen av krydderbla­ndingene er far Marufs hemmelighe­t, og selv brødrene kjenner ikke alle oppskrifte­ne.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Kasim Dabaa serverer syrisk mat på Grønt Senter. Noen av krydderbla­ndingene er far Marufs hemmelighe­t, og selv brødrene kjenner ikke alle oppskrifte­ne.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Ingunn Trosby (t.v.), Lars Verket, Åse Rostvåg, Marte Rostvåg Ulltveitmo­e og Eiliv Ulltveit-moe satte stor pris på både maten og ideen bak restaurant­en. Flere av dem er med på folkefinan­sieringen.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Ingunn Trosby (t.v.), Lars Verket, Åse Rostvåg, Marte Rostvåg Ulltveitmo­e og Eiliv Ulltveit-moe satte stor pris på både maten og ideen bak restaurant­en. Flere av dem er med på folkefinan­sieringen.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? (F.v.) Omar, Mohamad, Maruf, Ibrahim og Kasim Dabaa drømmer om å etablere en syrisk restaurant i Kristiansa­nd.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N (F.v.) Omar, Mohamad, Maruf, Ibrahim og Kasim Dabaa drømmer om å etablere en syrisk restaurant i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Kokk Omar Dabaa bruker folkefinan­siering for å kunne starte estaurant.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Kokk Omar Dabaa bruker folkefinan­siering for å kunne starte estaurant.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway