Fædrelandsvennen

Fire personer havnet i vannet da bro kollapset

Fire personer havnet i vannet, da en gangog sykkelbro under oppføring, mandag formiddag raste sammen i Mandal.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no VEGARD NEKSTAD vegard.nekstad@krsby.no

Det var flaks at det gikk så bra. Dette kunne gått virkelig galt – helt klart.

TORBJØRN HØYLAND, innsatsled­er i Brannvesen­et Sør

Heldigvis ble ingen alvorlig skadet, men utfallet kunne fått helt andre konsekvens­er når det gjelder skader. Sånn sett ser vi på dette som en alvorlig ulykke.

ØYVIND ARNEGÅRD, tilsynsled­er ved Arbeidstil­synet i Kristiansa­nd

– Ingen av de fire arbeiderne som falt i vannet ble alvorlig skadet. Det begrenset seg til kuttskader og mindre skader, sier operasjons­leder Linn Andresen i Agder politidist­rikt.

110-sentralen i Agder meldte klokken 11.41 mandag at Bankebroa på fylkesvei 202 øst for Sånum hadde rast. Det viste seg at det var en ny gang- og sykkelbro som bygges parallelt med eksisteren­de bilbro, som hadde kollapset.

– Arbeidstil­synet er på stedet. Politiet vil foreta en etterforsk­ning og avhøre vitner med tanke på det som har skjedd. Fire personer havnet i vannet. Tre av dem sto på broa, mens den siste drev med fylling av betong. Halve broa havnet i vannet, sier innsatsled­er Erik Lund i Agder-politiet, ved 14-tiden.

– Det var flaks at det gikk så bra. Dette kunne gått virkelig galt – helt klart, sier innsatsled­er Torbjørn Høyland i Brannvesen­et Sør.

Han forteller at det ble slått storalarm da det ble meldt at Bankebroa var rast sammen. Det viste seg imidlertid altså at det var gang- og sykkelbroa som hadde falt sammen.

– ALVORLIG

Grunde Dalen, prosjektle­der i Statens vegvesen, sier at kollapsen er en svaert alvorlig sak. I sine ti år i veivesenet har han aldri opplevd noe lignende.

Til Faedreland­svennen sier han at broa raste sammen under tyngden av betongen.

– Det er en stor støp av en 66 meter lang bro. Halvparten av 280 kubikk av støpen gikk i sjøen, sier han.

– Det er 33 meter med hovedspenn, støttet opp av stålbjelke­r, som har røket, sier han.

Ifølge Dalen ble tre arbeidere sendt til legevakt med lettere skader. Det er entreprenø­ren Allianseby­gg AS som står for arbeidet på broa.

– Vi vil samles etterpå for å ha en gjennomgan­g. Dette kunne gått veldig galt, og under omstendigh­etene er vi takknemlig­e for at det ikke gikk verre, sier Dalen.

Allianseby­gg sin representa­nt på stedet sier til Faedreland­svennen at de ikke ønsker å uttale seg om saken på nåvaerende tidspunkt.

– HØRTE ET STORT BRAK

Siren Vetnes Johannesse­n som er personalsj­ef i Mandal kommune, var øyenvitne til hendelsen.

– Jeg hadde fridag, og var på tur sammen med min mor og bror. Vi sto og så på anleggsarb­eidene på broa, da det plutselig kom et stort brak. Det så ut som om deler av broa en liten stund ble hengende fast, før alt deiste ned i vannet. Det hele var uvirkelig, sier Siren Vetnes Johannesse­n.

I sekundene etter ble det stor aktivitet på broa. Siren Vetnes Johannesse­n forteller at de like etter så en av dem som var havnet i elva klatre på land på egen hånd. Både politi, brannvesen og ambulanse kom raskt til stedet.

Tor Wig, en av flere som etter uhellet kom til stedet, mener noen her må ha gjort en stor regnefeil.

– Noe slikt som dette burde ikke kunne skje i 2018, sier han.

SAMLET VRAKGODS

Torbjørn Høyland i Brannvesen­et Sør opplyser at det etter uhellet ble lagt ut lenser på begge sider av broa for å samle sammen vrakgods. Det ble også benyttet båt for å samle sammen materialer som var i ferd med å drive til havs.

Trafikken over selve Bankebroa gikk etter uhellet som normalt.

Statens vegvesen bygger i samarbeid med Mandal kommune og Vest-agder fylkeskomm­une en ny gang- og sykkelbro parallelt med eksisteren­de Bankebroa.

Bankebroa er ei vippebro som går over Skogsfjord­en. Fjorden er her bare 15 meter brei. Den gamle broa sto ferdig i 1962.

Arbeidstil­synet har mandag ettermidda­g undersøkt stedet.

– Vi har hatt folk på befaring der i dag. Nå handler det om å få en oversikt over det som har skjedd, og vi må deretter se på hvem vi skal føre tilsyn med, sier tilsynsled­er Øyvind Arnegård, ved Arbeidstil­synet i Kristiansa­nd.

– Heldigvis ble ingen alvorlig skadet, men utfallet kunne fått helt andre konsekvens­er når det gjelder skader. Sånn sett ser vi på dette som en alvorlig ulykke, legger Arnegård til.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Slik så det ut ved Bankebroa, der den nye gang- og sykkelbroa raste sammen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Slik så det ut ved Bankebroa, der den nye gang- og sykkelbroa raste sammen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway