Fædrelandsvennen

Agder Energi-eiernes valgsituas­jon

Hva vil eierkommun­ene gjøre med Agder Energis rekordover­skudd? Skal de forsyne seg med maksimalt aksjeutbyt­te, eller skal de la konsernet bruke deler av midlene til gode investerin­ger?

-

Etter et år med god drift og litt høyere strømprise­r, kunne Agder Energi sist fredag melde om rekordover­skudd i 2017. Med ekstra drahjelp fra salgsgevin­sten på en aksjepost og en éngangs skatteeffe­kt med positiv virkning på kraftkonse­rnets resultat, endte bunnlinjen på hele 1243 millioner kroner etter skatt. Det er klart beste resultat i Agder Energis historie, som naermer seg 20 år.

Vi skal med interesse følge med på hvordan de kommunale flertallse­ierne i konsernet vil forholde seg til resultatet. De har selv vedtatt en utbyttepol­itikk som går ut på at de skal ha 400 millioner kroner som tilnaermet ufravikeli­g minimum, pluss 60 prosent av overskyten­de overskudd etter skatt. I dette tilfellet betyr det 905,8 millioner kroner.

i de pågående fusjonsfor­handlingen­e mellom Agder Energi og Skagerak Energi, som synes å ha kjørt seg temmelig fast, er nettopp Agder Energis utbyttepol­itikk ett av punktene som Skagerak-siden er kritisk til. I Telemark har det festet seg et inntrykk av uforsvarli­ge og grådige Agder-eiere.

i sine kommentare­r til rekordresu­ltatet, gikk Agder Energis konsernsje­f Tom Nysted så langt som en toppleder kan i forhold til sine eiere. Han pekte på konsernets behov for å investere i fremtidsre­ttet teknologi i en sektor som er i rivende utvikling – investerin­ger som vil skape nye overskudd i fremtiden – og han minnet om at konsernet har levert gode resultater og ditto aksjeutbyt­ter gjennom en årrekke.

At Agder energi kan ha god bruk for påfyll av egenkapita­l i disse tider, er høyst sannsynlig riktig. Det nytter lite å komme trekkende med heftige anslag på hva konsernet er verd, så lenge intet av de angivelige verdiene tilflyter konsernet selv. Og gjeld begynner det å bli nok av i Agder Energis regnskap.

Samtidig skal det noe til før et flertall av ordførere og rådmenn i Agders 30 kommuner bestemmer seg for å si nei takk til et uvanlig rikelig påfyll av aksjeutbyt­te.

Utfallet blir viktig – for mange.

I Telemark har det festet seg et inntrykk av uforsvarli­ge og grådige Agder-eiere

 ??  ?? Agder Energi hadde et uvanlig godt år i 2017. Det bidro blant annet vannet som rant gjennom Nomeland kraftstasj­on til.
Agder Energi hadde et uvanlig godt år i 2017. Det bidro blant annet vannet som rant gjennom Nomeland kraftstasj­on til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway