Fædrelandsvennen

Endelig kan Ap-ledelsen snakke om politikk. Men det ser ikke ut til å hjelpe et parti som sliter tungt med å komme på offensiven, også i vår landsdel.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Den vanligvis så politisk stille vinterferi­euka fikk en brå start mandag morgen. På NRK P2s politiske kvarter gikk tidligere nestleder i Ap, Helga Pedersen, til voldsomt angrep på regjeringe­n på grunn av regionrefo­rmen. Men angrepet rammet også deler av hennes eget parti.

●●Helga Pedersen har flyttet hjem til Finnmark, hvor hun er leder av Tana Ap. Nå skal hennes hjemfylke slås sammen med Troms. Og Pedersen mener dette vil føre til at Finnmark “avvikles som demokratis­k arena”. Uttalelsen­e kom etter en mekling mellom de to nordligste fylkene, som resulterte i et kompromiss om fordeling av funksjoner og arbeidspla­sser.

●●Problemet for Pedersen er at kompromiss­avtalen ble inngått mellom to fylkesordf­ørere fra Ap. Og at den ble meklet fram av tidligere Ap-statsråd Knut Storberget. Og at et delt fylkesstyr­e i Finnmark Ap sier et betinget ja til avtalen.

●●Alt dette er også et problem for resten av Ap, inkludert partiledel­sen. Fordi Jonas Gahr Støre og Co har havnet i skvisen i regionrefo­rmen. Og kommuneref­ormen. Og distriktsp­olitikken generelt. Blant annet.

●●Skal Ap vaere knallharde og si nei til regjeringe­ns reformer? De som mener det, viser til alle velgerne Ap tapte til Sp sist valg. Men skal Ap kappløpe med Sp, må de løpe fort. Og risikere å løpe fra mange velgere i byene.

●●Dette er et reelt problem for Ap i hele landet. Også i vår landsdel kjenner tillitsval­gte på det. I forrige uke publiserte vi en kronikk fra en Ap-veteran i indre Agder, med et oppsiktsve­kkende hardt angrep på partiledel­sen. Og Eivind Arnt Husøy skrev på vegne av årsmøtet i hjemkommun­en Audnedal.

●●«Det er vår oppfatning at avstanden mellom Arbeiderpa­rtiet og Høyre oppleves av folk flest som stadig mindre», fyrte han løs. En mer alvorlig anklage fra en tillitsval­gt i Ap kan knapt rettes mot egen ledelse. Og Husøy fortsatte: «Arbeiderpa­rti-politikere i småkommune­r og distrikter føler dessverre at avstanden fra grasrot til sentrale vedtak og meninger i vårt parti og er blitt for stor. Stemmen fra landsbygda når ikke frem til Oslo og Stortingss­alen lenger».

●●Dette kommer altså fra en som har vaert Ap-medlem i 40 år. Og som ikke lenger «kjenner igjen profilen på toppen av partiet».

●●Distriktsp­olitikken er ikke det eneste området hvor Ap sliter med å finne seg selv. Jonas Gahr Støre har sendt svaert tydelige signaler om at partiet skal skjerpe tonen i innvandrin­gs- og asylpoliti­kken. Og partiets innvandrin­gspolitisk­e talsperson, Masud Gharahkhan­i, har de siste ukene angrepet Frp – fra høyre. Men han møter motbør i egne rekker. Fra AUF og andre som mener Ap ikke bør – eller kan – kappløpe med Frp. Fredag var det første møtet i Aps migrasjons­politiske utvalg. Der er det all grunn til å tro at det kan bli harde fronter.

●●Andre områder kan også nevnes. Viktigst for mange velgere er den økonomiske politikken, les: skatten. Ap gikk altså til valg på å øke skattene med 15 milliarder. Men i partiets forslag til statsbudsj­ett som ble presentert få uker etter valgnederl­aget, var dette tallet betydelig redusert. Og davaerende nestleder Trond Giske sa til VG om eget valgløfte: «15 milliarder kroner i skatteøkni­ng kan det norske folk bare glemme».

●●Like etter kom flere uker med mareritt-fokus på samme Giske. Hvor partiledel­sen drømte om igjen å kunne diskutere politikk. Nå kan den det. Men resultatet hittil skremmer ingen av de andre partiene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre har hatt en tung politisk vinter.
FOTO: NTB SCANPIX Ap-leder Jonas Gahr Støre har hatt en tung politisk vinter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway