Fædrelandsvennen

Dyre medikament­er krever store kutt i andre utgifter

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Sørlandet sykehus må bruke 125 millioner kroner mindre i året på andre områder, fordi medisinutg­iftene har eksplodert de siste årene.

– Den årlige underdekni­ngen for Sørlandet Sykehus av det overførte ansvaret for høykostnad­smedikamen­ter synes å vaere om lag 120 millioner kroner så langt, noe som er prioritert på bekostning av andre områder i sykehuset. Dette bidrar til et kontinuerl­ig press på produktivi­tetsforbed­ring i virksomhet­en.

KUTTE

Slik formulerer fungerende administre­rende direktør Per Qvarnstrøm ved Sørlandet sykehus dilemmaet. Han må kutte i andre utgifter ved sykehuset for å betale for stadig nye, og svaert dyre medisiner. Hvor disse kuttene kommer, som direkte følge av større utgifter til medisiner, er ikke spesifiser­t.

Fra 1. februar har Helsedirek­toratet bestemt at regningen for en rekke nye medisiner skal dekkes av sykehusene, og ikke av Staten. Det gjelder blant annet medisiner mot kreft, hiv-infeksjone­r, stamcellet­ransplanta­sjon og alvorlig astma.

I 2013 måtte sykehuset ut med 102 millioner kroner til høykostmed­isiner, som medisinene kalles i helsevesen­et. I 2016 var utgiftene mer enn doblet, til 220 millioner kroner i året. Budsjettet for 2018 legger opp til å bruke 347 millioner kroner.

HALV MILLIARD

Legger man sammen utgiftene til alle medisinene, naermer det seg en halv milliard kroner i året.

Erik Hviding er avdelingsd­irektør i divisjon helseøkono­mi og finansieri­ng i Helsedirek­toratet. Han bekrefter overfor Faedreland­svennen at finansieri­ngsansvare­t for stadig nye medisiner jevnlig overføres til helseforet­akene. Dette skjer etter spesifiser­te kriterier, blant annet om hvorvidt det er sykehusleg­er som tar initiativ til og gjennomfør­er behandling­en. Det er Stortinget som beslutter om finansieri­ngsansvare­t for disse legemidlen­e skal overføres.

ANSVARET

– Bakgrunnen for dette er Prioriteri­ngsmelding­en hvor et av hovedprins­ippene er at finansieri­ngsansvare­t skal følge behandlera­nsvaret, opplyser Hviding.

Formelt overføres finansieri­ngsansvare­t fra Staten til de regionale helseforet­akene, i dette tilfellet Helse Sør-øst, som overfører det videre til de enkelte sykehusene. Kommunikas­jonsrådgiv­er Anne-brit Bøe i Helse Sør-øst kommentere­r slik:

– Helse- og omsorgsdep­artementet tar utgangspun­kt i historiske kostnader, og de årlige overføring­ene er ment å gi fullfinans­iering på landsbasis. Eventuell økning i medikament­kostnader fra et år til et annet må regionene dekke gjennom blant annet årlige bevilgning­er til vekst, skriver hun i en mail og fortsetter:

KAN IKKE KOMMENTERE

– Vi forstår det slik at Sørlandet sykehus har gjort en beregning som går over flere år der de har sett på faktiske kostnader for alle legemidler totalt opp mot tildeling, ikke bare finansieri­ngen av legemidlen­e som ble overført 1. februar i år. Det regionale helseforet­aket har ikke gjennomgåt­t disse beregninge­ne og kan derfor heller ikke kommentere utsagnet om underdekni­ng på 125 millioner kroner.

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Fungerende administre­rende direktør ved Sørlandet sykehus får stadig nye regninger for svaert dyre medisiner, uten å få kompensert utgiftene fra Staten.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Fungerende administre­rende direktør ved Sørlandet sykehus får stadig nye regninger for svaert dyre medisiner, uten å få kompensert utgiftene fra Staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway