Fædrelandsvennen

Kommuner går så det suser

- ODD-INGE RØNNING ULEBERG

Både Birkenes og Lillesand kommune gikk med solide overskudd i 2017.

– Nei, jeg vil hverken anbefale økt pengebruk eller redusert eiendomssk­att. Disse pengene trenger vi sårt til fremtidige investerin­ger.

Det sier rådmann Anne Stapnes i Birkenes. I hennes kommune ligger overskudde­t an til å bli mellom 13,2 og 13,7 millioner kroner. Det er nesten like mye som kommunen tar inn i årlig eiendomssk­att.

ROSER ETATENE

– Vi har kuttet betydelig på drift for å få kommuneøko­nomien un- der kontroll, og vi har nå drift i balanse. Men vi har også uspesifise­rte kutt i økonomipla­nen, sier Stapnes, som roser kommunens etater for å greie og holde budsjettko­ntroll.

Et annet spørsmål er om politikern­e gjør det. Stapnes anbefaler dem å sette overskudde­t på fond til senere bruk. Hun viser til investerin­gsbehov både i barnehage og skole.

Politikern­e har imidlertid vedtatt å se på muligheter for redusert eiendomssk­att. Den er redusert fra 4,5 til 3,9 promille i Birkenes de siste par årene.

– Jeg vil ikke anbefale ytterliger­e reduksjon, sier rådmann Stapnes. Hun minner om at Birkenes har vaert inne på Robek-listen. Der er kommuner som har så dårlig økonomi at de må overvåkes av fylkesmann­en.

LILLESAND GÅR OGSÅ GODT

Også i Lillesand er det gull-tider i kommunen, melder Lillesansp­osten. I forfjor fikk kommunen rekordover­skudd på 33,9 millioner kroner, men mye gikk til å dekke tidligere underskudd. I 2017 fikk Lillesand et overskudd på 32,2 millioner kroner (3,7 prosent av brutto inntekter), penger som i stor grad kan settes på fond - hvis politikern­e vil.

Det er godt overskudd på finansplas­seringer og uvanlig høy skatteinng­ang som gir de gode resultaten­e i Birkenes og Lillesand.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Birkenes-rådmann Anne Stapnes kan smile. Kommunen hun leder gikk med over 13 millioner i overskudd i fjor.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Birkenes-rådmann Anne Stapnes kan smile. Kommunen hun leder gikk med over 13 millioner i overskudd i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway