Fædrelandsvennen

Nettlevera­ndører pålagt å utlevere fildelere

- NTB

Oslo tingrett har gitt danske Njord Law Firm medhold i kravet om å få vite identitete­n til flere tusen nordmenn som kan ha lastet ned filer ulovlig.

Det er navnene bak 3.664 unike norske Ip-adresser som Njord Law Firm har gått rettens vei for å få tak i. Firmaet ble kjent i Norge i januar i fjor da de sendte ut betalingsk­rav i posten til tusener av nordmenn for ulovlig nedlasting av en film. Den gang rådet Forbrukerr­ådet nordmenn til å ignorere kravet.

– Dette fremstår som et rent trusselbre­v, hvor man forsøker å skremme kundene til å betale, sa fagdirektø­r Finn Myrstad i Forbrukerr­ådet til NTB den gang.

Kjennelsen i Oslo tingrett 15. januar i år gir selskapet adgang til å kreve identitete­n på fildelere utlevert fra nettlevera­ndører; Dette til tross for at Norsk kommunikas­jonsmyndig­het Nkom, tidligere Post- og teletilsyn­et, har sagt at nettlevera­ndørene ikke bør utgi disse opplysning­ene, skrev Nettavisen mandag.

Tingretten peker i sin konklusjon på at det ved ulovlig fildeling er sannsynlig­gjort krenkelse av rettighets­haver.

Ikt-norge reagerer sterkt på avgjørelse­n:

– Njord har en trusseltil­naerming som del av sin forretning­svirksomhe­t. De går etter forbrukere med mål om å skremme enkeltpers­oner til å inngå forlik, sier direktør for internett og nye medier i Ikt-norge, Torgeir Waterhouse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway