Fædrelandsvennen

Vil utsette utbygging av intercity-tog

- NTB

Utbygginge­n av Intercityt­og på Østlandet skulle vaere ferdig i 2024. Men Bane Nor vil utsette byggingen. Samferdsel­sministere­n kaller innspillen­e for «nyttige».

Bane Nor leverte mandag sine innspill til jernbanese­ktorens handlingsp­rogram for perioden 2018-2029, et program som Jernbanedi­rektoratet skal fastsette senere i år.

Den nye gjennomgan­gen konkludere­r med at utbygginge­n for Intercityt­ogene tidligst kan vaere ferdig til Fredriksta­d i 2027, til Hamar i 2026, Tønsberg i 2025, Hønefoss tidligst i 2028 og Skien tidligst i 2030.

Konsernsje­f Gorm Frimannslu­nd i Bane Nor mener at det ikke er realistisk å gjennomfør­e Intercity-utbygginge­n slik stortingsf­lertallet forutsatte da Nasjonal transportp­lan ble vedtatt i fjor.

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) er fortsatt opptatt av at forbedring­er i tilbudet til reisende skal realiseres så fort som mulig.

– Jeg har merket meg at Bane Nor foreslår endringer i rekkefølge for selve utbygginge­n av infrastruk­tur. Det må jeg få satt meg inn i. Det er bra at Bane Nor har gjort et grundig arbeid med hvordan de skal minimere transportu­tfordringe­ne i byggeperio­dene og sikre at prosjekter er best mulig koordinert med kapasitete­n i anleggssek­toren. Dette er nyttige innspill som Jernbanedi­rektoratet kan jobbe videre med, sier han i en kommentar.

Flere politikere har reagert kraftig på Bane Nors innspill. SVS representa­nt i transporto­g kommunikas­jonskomite­en på Stortinget, Arne Naevra, sier til Aftenposte­n at opplysning­ene er oppsiktsve­kkende.

– Vi har antatt at målsetting­er og framdrift i transportp­lanen kan holdes. Når det antydes fra Bane Nor-sjefen at det antakelig både står på penger i første del av perioden og på planleggin­gsressurse­r, så er det alvorlig, sier Naevra.

Sverre Myrli, jernbanepo­litisk talsperson for Arbeiderpa­rtiet, mener at de fremste kjennemerk­ene på regjeringe­ns innsats for Intercity-utbygginge­n er lavt ambisjonsn­ivå og dårlig planleggin­g. Han sier at regjeringe­n mangler handlekraf­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway