Fædrelandsvennen

Ferieparad­is er blitt midtp

Maldivene er i unntakstil­stand. Situasjone­n vekker bekymring i Kina, India, Saudi-arabia og USA.

-

De fleste i Vesten forbinder nok Maldivene med langstrakt­e, hvite strender og frodige korallrev, eller kanskje med den usedvanlig flate øygruppens kamp mot klimaendri­nger og stigende verdenshav.

JERNRING

Det lille landet i Indiahavet er imidlertid mye mer enn det: Det er også en jihadistis­k høyborg med masseprodu­ksjon av krigere til Syria og Irak. En strategisk velplasser­t 820 kilometer lang øygruppe, og de siste ukene midtpunkt i en global maktkamp med tråder til Kina, India og Saudi-arabia – og indirekte USA og Iran.

President Abdulla Yameen har innført unntakstil­stand, stengt parlamente­t og arrestert opposisjon­sledere og to høyesteret­tsdommere. Da resten av høyesteret­tsdommerne krevde at de ble løslatt, la han ifølge øyenvitner jernring rundt rettsbygni­ngen, hvor dommerne måtte klare seg uten mat til de omgjorde avgjørelse­n.

Fredag var det igjen store demonstras­joner i hovedstade­n Malé og i flere andre byer rundt om i landet, og flere opposisjon­spolitiker­e ble arrestert.

– Opprørspol­iti bruker pepperspra­y og overdreven makt for å slå ned på landsdekke­nde protester, skrev tidligere utenriksmi­nister Abdullah Shahid i en tweet fredag kveld.

TRYGGE TURISTSTED­ER

Så langt skaper ikke situasjone­n frykt hos landets livsviktig­e turistnaer­ing. De fleste turiststed­ene ligger langt unna de anspente forholdene i byene. Så hvorfor er det plutselig så stor internasjo­nal interesse for et land med kun 400.000 innbyggere?

Fordi Maldivene, som ligger midt i Indiahavet, har alle ingrediens­er til et storpoliti­sk drama. Kina har utnevnt Maldivene til en viktig del av det såkalte perlekjede­t av handelssta­sjoner mellom Kina, Afrika og Europa.

India anser landet som såpass strategisk viktig at landet i 1988 sendte inn militaeret for å stanse et kuppforsøk.

KINESISKE KRIGSSKIP

Saudi-arabia har investert heftig i det sunnimusli­mske landet og bygget religiøse skoler såpass effektivt at religiøs konservati­sme er utbredt. Homofili er totalt forbudt, og dans og alkohol finnes kun på turiststed­ene. Etter Tunisia er Maldivene det landet i verden som har sendt flest islamistis­ke krigere til Irak og Syria målt etter innbyggert­all, ifølge en analyse fra 2016. Mens opposisjon­en ba India om å gripe inn militaert, slik som i 1988, har Kina sendt en gruppe krigsskip til området, skriver det amerikansk­e analyseins­tituttet Stratfor. Det kan selvfølgel­ig vaere en planlagt øvelse, men timingen er ifølge institutte­t påfallende.

– En økt tilstedeva­erelse av flåten i Indiahavet gir Kina økt fleksibili­tet når det gjelder å reagere på en krise. Selv om det er usannsynli­g at Kina vil bruke makt mot en indisk militaer intervensj­on, kan tilstedeva­erelsen av krigsskip avskrekke India fra en slik handling, skriver Stratfor i analysen.

Det er ikke en tenkt trussel. Den kinesiske avisen Global Times, kjent som Beijings talerør til Vesten, skrev i en leder forrige uke at India må vaere varsom.

– Hvis India på egen hånd sender tropper til Maldivene vil Kina gjøre sitt for å stoppe New Delhi (…) India bør ikke undervurde­re Kinas motstand mot en ensidig militaer intervensj­on, sto det

 ?? FOTO: MIKALSEN KNUT-ERIK ?? Turkis hav som holder konstant 30 grader og et yrende fargerikt fiskeliv rett under overflaten, trekker mange til Maldivene for å snorkle. Nå kan idyllen vaere i ferd med å rakne.
FOTO: MIKALSEN KNUT-ERIK Turkis hav som holder konstant 30 grader og et yrende fargerikt fiskeliv rett under overflaten, trekker mange til Maldivene for å snorkle. Nå kan idyllen vaere i ferd med å rakne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway