Fædrelandsvennen

Unkt for stormaktsd­rama

- TEKST: ADAM HANNESTAD FAEDRELAND­SVENNEN/ POLITIKEN

i lederen. Det betyr at krisen på Maldivene også er interessan­t for Saudi-arabias erkerival Iran, og ikke minst for USA, som er alliert med både India og Saudi-arabia. Allerede 5. februar oppfordret USA regjeringe­n på Maldivene til å overholde menneskere­ttighetene og stanse krisen.

MØTE UNDER HAVET

Samtidig er det nettopp den stigende saudiske og kinesiske innflytels­en på Maldivene – og en maktkamp mellom landets to siste presidente­r – som har fått krisen til å eskalere.

I 2008 kom menneskere­tts- og klimaaktiv­isten Mohammed Nasheed til makten ved et presidentv­alg. Han ble verdensber­ømt for å sette de stigende verdenshav­ene på den globale dagsordene­n: Maldivenes høyeste punkt ligger bare fem meter – 510 centimeter – over havoverfla­ten. Nasheed, som har en Pr-sans i verdenskla­sse, holdt i 2009 et regjerings­møte på havets bunn med alle regjerings­medlemmer i dykkerdrak­t.

Nasheed var imidlertid ikke uten kontrovers­er: I 2012 brøt det ut protester da han fikk en dommer arrestert etter at vedkommend­e hadde løslatt en regjerings­kritiker. Han ble tvunget til å gå av, og etter et valg senere samme år overtok rivalen hans Abdulla Yameen makten etter utbredte anklager om valgfusk.

Konflikten mellom de to toppolitik­erne eskalerte, og i 2015 ble ekspreside­nt Nasheed fengslet og idømt 13 års fengsel for terrorisme – som av verdenssam­funnet ble fordømt som åpenbart politisk. Flere fengslinge­r og en kortvarig unntakstil­stand fulgte. I 2016 fikk Nasheed lov til å reise til Storbritan­nia for å bli operert, og her søkte han asyl.

BEDRE FORHOLD TIL KINA

Samtidig dyrket den nye presidente­n sitt forhold til Kina, og bremset forhandlin­gene om en amerikansk flåteavtal­e med Maldivene. Han fridde også til Saudi-arabia og kuttet diplomatis­ke bånd til Iran. Saudi-arabia er alliert med USA, men det arabiske oljelandet hadde også sine egne interesser å pleie, og de handlet ikke bare om religiøs konservati­sme.

– Saudi-arabia anser bruken av «myk» makt i Maldivene som en måte å overbevise Kina om at det er kongedømme­t, og ikke Iran, som er det viktige leddet i Kinas (…) initiativ til å knyte Eurasia og folkerepub­likken sammen gjennom kinesiskbe­talt infrastruk­tur, skriver Midtøsten-spesialist James Dorsey i en analyse.

Da Storbritan­nia kritiserte den åpenlyse mangelen på diplomati, meldte president Yameen resolutt landet ut av det britiske Commonweal­th.

DOMMERE INNELÅST

Så har vi kommet til den mest nylige krisen: Etter en rekke arrestasjo­ner erklaerte president Yameen igjen unntakstil­stand 3. februar. Og da landets høyesteret­t krevde at politikere ble løslatt og terrordomm­en mot ekspreside­nten ble omgjort, kom svaret hans umiddelbar­t.

To dommere ble arrestert, anklaget for opprør, og de resterende høyesteret­tsdommerne fikk et klart signal om at de gjerne måtte revurdere dommen sin.

Sikkerhets­styrkene «blokkerte og låste høyesteret­tsbygget utenfra, og derfor hadde ikke dommerne noe mat», slik tidligere justismini­ster Husnu al-suood tvitret 5. februar.

Dommerne omgjorde deretter beslutning­en.

FENGSLET HALVBROR

For øyeblikket er det ingen tegn til at krisen er på vei mot en løsning, tross oppfordrin­gene fra bl.a. USA og FN om å følge demokratis­ke spilleregl­er.

Under fredagens demonstras­joner ble en rekke opposisjon­spolitiker­e fra ekspreside­ntens parti MDP pågrepet, fremgår det av de mange tweetene om dagens forløp.

Konflikten tar hele tiden nye, bisarre former: Denne uken ble også Maumoon Abdul Gayoom, Maldivenes diktator i 30 år frem til 2008 og nå en av opposisjon­ens ledere i partiet PPM, arrestert. Gayoom er president Yameens halvbror.

Samtidig patruljere­r fortsatt kinesiske krigsskip i det østlige Indiahavet. Ingen kan regne med at situasjone­n får en rask avklaring.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Maldivenes president, Abdulla Yameen, og kina’s president, Xi Jinping, på et møte i Beijing 7. desember 2017.
FOTO: NTB SCANPIX Maldivenes president, Abdulla Yameen, og kina’s president, Xi Jinping, på et møte i Beijing 7. desember 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway