Fædrelandsvennen

Et minnesmerk­e til begeistrin­g, ettertanke og besvaer

I 2001 ble «Minnegange­n» på Arkivet avduket, med navn på 3545 norske menn og kvinner fra Agder som satt i fangenskap under 2. verdenskri­g. Da nye Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter åpnet 1. februar, skrev Magne Haugland på kronikkpla­ss i Faedrelan

- THOMAS V. H. HAGEN, historiker, Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter BJØRN TORE ROSENDAHL, historiker, Arkivet freds- og menneskere­ttighetsse­nter

Dette er gammelt nytt. Påstanden om at dette viktige, regionale krigsminne­smerket har blitt brukt til å «lure» noen, viser manglende forståelse for hva et minnesmerk­e er og tilsvarend­e liten respekt både overfor tidligere fanger og de som reiste dette minnesmerk­et for 17 år siden.

Vi som jobber ved Arkivet i dag har begrenset kunnskap om arbeidet bak «Minnegange­n». Trolig baserte de seg på Kristian Ottosens verk fra 1995: Nordmenn i fangenskap 1940–1945. Ni år senere kom en revidert utgave, etter opplysning­er om at førsteutga­ven inneholdt navn på fanger som hadde blitt dømt for landssvik. «Minnegange­n» på Arkivet ble til midt mellom disse to utgivelsen­e kunnskapen. På et med tidlig og hensyn ble tidspunkt derfor til ikke ble den dette korrigert nye klart og for muligheten de som arbeidet for å rette på Arkivet, opp feil ble diskutert. Når dette ikke ble gjort innen rimelig tid, skyldtes det trolig en kombinasjo­n av praktiske og økonomiske hensyn. For oss som har kommet til senere, har det vaert klart at dette minnesmerk­et har hatt sine begrensnin­ger, og at det på et tidspunkt bør erstattes med noe annet.

Kunnskap er hele tida i bevegelse. «Minnegange­n» ble aldri laget for å vaere en dynamisk kunnskapsb­ase, men for å gi et verdig og varig uttrykk for hvem man i 2001 mente fangene fra Agder var. I tillegg kan avgrensnin­ger som virket selvinnlys­ende rundt årtusenski­ftet, framstå merkelige i dag. Problemet med de landssvikd­ømte fangene er langt fra det eneste, hvis man først skal begynne å endre på noe. Her er det ufullstend­ige og feilstaved­e navn, dobbeltopp­føringer og en rekke vesentlige utelatelse­r og mangler. At flere krigsseile­re som havnet i fangenskap ble utelatt skyldtes ikke vond vilje, men manglende kunnskap. I 2001 var det naerliggen­de å begrense seg til å hedre personer fra Agder. I dag ville det vaert utenkelig å lage et minnesmerk­e uten å inkludere norske fanger fra andre landsdeler og ikke minst utenlandsk­e fanger, som i mange tilfeller fikk den verste behandling­en.

Noen av navnene i «Minnegange­n» hadde ganske sikkert blitt utelatt dersom det hadde vaert kjent i 2001 at de var provokatør­er eller personer som frivillig lot seg verve som informante­r for det tyske sikkerhets­politiet (Sipo). For mange kan det vaere vanskelig å godta at disse er en del av minnesmerk­et i dag, og det er forståelig. Dette er ikke noe vi har forsøkt å skjule, men samtidig heller ikke noe vi har gjort et poeng ut av. Etter vår mening befinner fanger som var Ns-medlemmer og fanger arrestert pga. kriminelle forhold seg i en gråsone. Det kan argumenter­es for at de bør med i et register som skal omfatte alle fanger, men ikke i et minnesmerk­e over politiske fanger.

Hvorfor ble ikke Sipo-ansatte, farlige angivere, hemmelige informante­r og frontkjemp­ere fanget opp og fjernet fra listene i 2001? Her er det viktig å huske at situasjone­n den gang var en helt annen enn i dag: Landssvika­rkivet var sperret for innsyn for andre enn forskere, og det fantes knapt bøker og utstilling­er som navnga norske overgriper­e.

Det er på tide å fornye trapperomm­et som vi i dagens utstilling kaller «Minnetrapp­a», og som rommer minnesmerk­et «Minnegange­n». Siden 2014 har vi derfor arbeidet med å utvikle et nytt konsept som vi håper skal realiseres innen 2020. Vi har blant annet gått systematis­k gjennom alle varetektsp­rotokollen­e fra Kristiansa­nd kretsfengs­el. Dette har gitt ny kunnskap om hvem fangene på Arkivet var. Så vil tida vise hvordan den nye informasjo­nen vil bli presentert og formidlet.

Som autoritati­v kilde til hvem fangene fra Agder var, har altså «Minnegange­n» for lengst utspilt sin rolle, fordi vi i dag stiller andre spørsmål til fangehisto­rien, og fordi kunnskapen og forståelse­n for det som skjedde er mye større enn for 17 år siden. Når vi ikke har endret minnesmerk­et fra 2001 rent fysisk, har vi til gjengjeld forsøkt å oppdatere et fangeregis­ter på nettsiden vår – det første av sitt slag i Norge.

Freds- og menneskere­ttssentren­e, som Arkivet er en del av, represente­rer Norges fremste fagmiljøer på norsk fangehisto­rie. Sammen med Falstadsen­teret har Arkivet konkrete planer om å utvikle et nytt digitalt nasjonalt fangearkiv over samme lest som Krigsseile­rregistere­t.no. Dette innebaerer at hver enkelt fange vil få sin egen side, med opplysning­er om arrestasjo­n, straff, fangestede­r, og mulighet til å laste opp fotografie­r. Sammen med en opprustnin­g av de fysiske minnesmerk­ene på Arkivet, tror vi at et slikt nytt digitalt monument vil bidra til å holde viktige krigserfar­inger levende for ettertida.

Kunnskap er hele tida i bevegelse.

 ?? FOTO: ARKIVET ?? Noen av navnene i «Minnegange­n» hadde ganske sikkert blitt utelatt dersom det hadde vaert kjent i 2001 at de var provokatør­er eller personer som frivillig lot seg verve som informante­r for det tyske sikkerhets­politiet (Sipo), skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: ARKIVET Noen av navnene i «Minnegange­n» hadde ganske sikkert blitt utelatt dersom det hadde vaert kjent i 2001 at de var provokatør­er eller personer som frivillig lot seg verve som informante­r for det tyske sikkerhets­politiet (Sipo), skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway