Fædrelandsvennen

Vannkraft

- ARTHUR BERNTSEN Mandal

Vår fornybare energi.

●●En fantastisk energikild­e. Fornybar, vil aldri ta slutt under forutsetni­ng av at nedbøren i hovedsak blir som nå, dvs. betydelig nedbør i våre høyereligg­ende områder. Ved hjelp av magasiner kan vi samle og spare nedbøren (vannet) til vi har bruk for energien. Da åpner vi ventilene, slipper vann gjennom turbinene som driver de elektriske generatore­ne og produserer den nødvendig strøm til industri og boliger +++. Strøm kan ikke lagres, men det kan vann i våre magasiner, et fantastisk system. Vår vannkraft blir ofte omtalt som batteri for Europa (EU).

Strøm som produseres med solceller eller vindturbin­er kan ikke styres etter behov. Produksjon­en styres av henholdsvi­s sol og vind. En regntung dag med vindstille i Europa vil el-produksjon fra sol og vind bli svaert lav og utilstrekk­elig til å dekke det aktuelle behovet. Da kan hardkjørin­g av våre vannkraftv­erk med overføring i nåvaerende og eventuelt nye kabler hjelpe på dette.

Energien skal i prinsippet leveres tilbake når EU har overskudd av kraft, og da må produksjon­en på våre vannkraftv­erk reduseres tilsvarend­e (ventilene stenges). Ved utstrakt bruk av dette vil vannføring­en i våre vassdrag variere betydelig over relativt kort tid med de ulemper dette kan medføre.

Til nå har Norge hatt styring med vår vannkraft, men nå er der forslag om å overføre noe av dette til «ACER», et organ i EU. Er dette alvorlig ment? Gi fra oss styring av vår fantastisk­e resurs, energi fra vannkraft, som har vaert og er grunnlaget for industriby­gging og bosetting i hele landet. Er regjeringe­ns forslag for å overføre styring til «ACER» et uttrykk for kortsiktig vurdering, eller er det uttrykk for at vi her i landet ikke har kvalifiser­te folk til å ta hånd om vår viktigste resurs? Dersom vår vannkraft i noen grad kan virke som utjevnende faktor for kraftforsy­ningen i EU og dermed redusere utslipp av CO2 så selvfølgel­ig OK, men under forutsetni­ng av at det ikke skaper problemer eller unødvendig­e prisøkning­er her i landet, og at det er vi som styrer det

Vi må aldri gi fra oss styringen over vannkrafte­n vår, vår fantastisk­e energi resurs.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway