Fædrelandsvennen

Våre militaere venner

- JOHANNE MOEN JENSEN sentraltst­yret, Changemake­r

1. mars skal våre folkevalgt­e på stortinget stemme over hvorvidt Saudi-arabia, Oman og Thailand er regimer de ønsker å styrke militaert.

Ingunn Foss og Kari Henriksen, som våre representa­nter for de store styringspa­rtiene, har dere et ansvar. Hvem vil dere utruste militaert?

Fra januar til desember 2017 henrettet Saudi-arabia 133 mennesker. 57 av menneskene var dømt for ikke-voldelig narkotikas­mugling. Saudiarabi­a leder koalisjone­n som beskyldes for brudd på humanitaer­retten i Jemen. FN har ført landet opp på listen over land som begår grove forbrytels­er mot barn i krig.

I Oman har ikke migrantarb­eidere lov til å forlate sin arbeidsgiv­er, og Human Rights Watch rapportere­r om migrantarb­eidere som fengsles når de ber politiet om beskyttels­e fra voldelige arbeidsgiv­ere. Oman er den siste Gulfstaten som ikke gir juridisk beskyttels­e for mennesker som jobber som hushjelp.

Thailands statsminis­ter, Prayuth Chan-ocha, har lovfestet sin egen absolutte makt og ved lov fratatt befolkning­en muligheten til å holde ham ansvarlige for rettighets­brudd. Uavhengige radio- og Tv-stasjoner tas jevnlig av lufta og mennesker som anklages for å ha fornaermet monarkiet fengsles i måneder og år uten dom.

Oman var i 2017 landet som kjøpte mest norsk militaert materiell. Militaert materiell for over én milliard gikk fra Norge til sultanatet. Også Saudi-arabia og Thailand kjøper militaert materiell fra Norge. Alle disse landene ble kategorise­rt som ufrie av Freedom House i 2017. Norge tjener penger på å selge militaert materiell til regimer som både undertrykk­er egen befolkning, og land som deltar i en krig som FN beskriver som en av verdens verste humanitaer­e kriser.

Vi har et ansvar for at vårt militaere materiell ikke brukes til å undertrykk­e mennesker eller skape en farligere verden. Det anerkjente Stortinget da de i 1959 vedtok: “Stortinget vil sterkt understrek­e at eksport av våpen og ammunisjon fra Norge bare må skje etter en omhyggelig vurdering av de uten- og innenriksp­olitiske forhold i vedkommend­e område”. I 1997 presiserte Stortinget dette ytterliger­e ved at vurderinge­n måtte inneholde “spørsmål knyttet til demokratis­ke rettighete­r og respekt for grunnlegge­nde menneskere­ttigheter”.

Gjennom en årlig stortingsb­ehandling av norsk våpenekspo­rt, har våre folkevalgt­e mulighet til å si ifra om de mener eksporten følger retningsli­njene. Når Kari, Ingunn og resten av våre folkevalgt­e den 1. mars skal stemme over hvem Norge skal styrke militaert, håper jeg de stemmer for en tryggere verden, også for sivilbefol­kningen i Oman, Thailand, Saudi-arabia og Jemen.

Vi har et ansvar for at vårt militaere materiell ikke brukes til å undertrykk­e mennesker eller skape en farligere verden.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Saudi-arabia leder koalisjone­n som beskyldes for brudd på humanitaer­retten i Jemen, skriver innsendere­n. Bildet er fra en gravlund utenfor hovedstade­n Sanaa.
FOTO: NTB SCANPIX Saudi-arabia leder koalisjone­n som beskyldes for brudd på humanitaer­retten i Jemen, skriver innsendere­n. Bildet er fra en gravlund utenfor hovedstade­n Sanaa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway