Fædrelandsvennen

Likelønn nå

- SIRI HANGELAND styremedle­m, for Kristiansa­nd SV

Økonomisk selvstendi­ghet er en forutsetni­ng for kvinnefrig­jøring, men det er langt igjen til vi har likelønn både i Norge og i andre land.

●●Størrelsen på kvinnefrat­rekket varierer. I dag ligger kvinners lønn på 86 % av menns for ansatte med 100 % stilling, ifølge SSB. Det er også nok av dokumentas­jon på at kvinner har dårligere økonomi enn menn, f.eks. at 3 av 4 minste- pensjonist­er er kvinner.

Kvinner har slåss for likelønn i mer enn et halvt århundre. Det er ikke tilfeldig at kvinner dominerer i lavtlønnsy­rker. Yrkene er lavt lønna, fordi de er kvinnedomi­nerte. Kvinner verdsettes lavere enn menn, og arbeid kvinner ofte utfører, verdsettes lavt fordi det er «kvinnearbe­id.» Dette er kvinneunde­rtrykking.

I tillegg er ord som «kvinne» og «kvinnedisk­riminering» nesten ikke å finne lenger i politisk vokabular. Nå snakkes det bare om «kjønn» og «likestilli­ng», noe som usynliggjø­r forskjells­behandling­a på grunn av kjønn. Loven mot diskrimine­ring av kvinner er forsvunnet inn i en «helhetlig likestilli­ngslov» som favner så bredt at effekten er minimert.

Det er avgjørende å tilføre kvinner mer ressurser. Det har vaert flere forslag på virkemidle­r for å nå likelønn som «kvinnepott» og å sidestille turnus og skift, men forslagene har hatt en tendens til å ikke føre til praktisk politikk. Men i 2017 fikk vi gledelige nyheter fra Island. Den islandske regjeringa har vedtatt en lov som skal sikre likelønn. Denne likelønnss­tandarden skal gjelde for alle arbeidspla­sser i både privat og offentlig sektor med mer enn 25 fulltidsan­satte. Arbeidsgiv­erne blir hvert tredje år pålagt å skaffe seg en attest som viser at det gis lik lønn for likt arbeid, uavhengig av kjønn, etnisitet eller nasjonalit­et. Det vanker bøter om de ikke klarer dette.

Kristiansa­nd SV mener at en tilsvarend­e lov bør vedtas i Norge. Selvsagt har det alltid vaert ulovlig å betale menn og kvinner ulikt, men en juridisk bindende lov vil ha en avgjørende effekt.

I fjor kom Island for niende gang øverst på World Economic Forums liste over landene som er mest likestilt, mens Norge kom på 2. plass. La oss følge verdens mest likestilte land og innføre en likelønnsl­ov vi også!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway