Fædrelandsvennen

Skremmende fra Ol-landets nabo

En nordkorean­sk forfatter har lykkes i å smugle ut noveller til verden utenfor. Det er skremmende lesning.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

«Anklage. Noveller fra Nord-korea»

Bandi (pseudonym). Oversettel­se til norsk: Jarne Byhre Cappelen Damm

Pseudonyme­t Bandi er en nålevende forfatter i Nord-korea. Han må følgelig anonymiser­es ganske ettertrykk­elig for å unngå straff etter at hans sterkt kritiske og til dels ironiske fortelling­er fra dagligliv i landet i årene 1989 til 1995 er smuglet ut, først utgitt i Sør-korea, nå også i Norge.

Novellene er ikke umiddelbar­t tilgjengel­ige. Den nordkorean­ske kulturen er åpenbart ufattelig annerledes enn den vestlige, naturligvi­s. Det er gått 70 år siden Koreakrige­n på 50-tallet. Bandi er født i 1950. Han er medlem av den offisielle forfatterf­oreningen i landet, men novellene han har fått smuglet ut er svaert annerledes enn alt det som blir godkjent av sensuren i regimet.

Leseren møter et orwellsk samfunn der alt blir overvåket. En familie som bor i blokk og har gardinene trukket for på dagtid, blir anmeldt til overvåknin­gspolitiet og sendt ut på landsbygda. En person som gråter på upassende sted eller tid blir anklaget for å vaere samfunnsfi­ende.

Bandi beskriver et utålelig klassesamf­unn av samfunnsto­pper og avskum, avledet av graden av revolusjon­aer holdning i familien i årene etter krigen. Privilegie­r tildeles og inndras etter ufyselige byråkrater­s forgodtbef­innende, alltid med henvisning til høyere makter i hierarkiet.

Jeg opplever novellene som ujevne. Symbolikke­n er tidvis overtydeli­g, nesten banal, andre ganger kanskje vanskelig tilgjengel­ig for en vestlig leser på grunn av kulturfors­kjell.

Personskil­dringene er noen ganger endimensjo­nale ved at byråkrater har utstående øyne og pløsete ansikt, mens de gode i fortelling­en ser godt ut.

Jeg opplever oversettel­sen som enda ujevnere. Her er setninger som henger dårlig sammen, ord som er hentet fra ordbøker heller enn fra en språklig god forståelse, og forvirring med hensyn til for eksempel skille mellom genitiv av personlig pronomen og refleksivt pronomen. Likevel; boka gir perspektiv på nabolandet til Ol-vertene denne vinteren.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway