Fædrelandsvennen

Familie-fanklubb i Laudal

Lindsey Vonn er stolt av sine røtter i Laudal. Slektninge­ne hennes der er ikke mindre stolt av henne.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Jeg husker et grillselsk­ap hos Lindseys familie i 1997. Faren inviterte oss inn i huset for å se på en video av Lindsey kjøre slalom. Stolt som en hane, var han. Jenta var bare 13 år gammel, men tilbragte allerede hele året på ski i Sør-amerika. «Hun kommer langt!» tenkte jeg da.

Aslaug Bjerland (61) er ikke så verst stolt, hun heller. Hun tar imot i huset sitt på Laudal i Marnardal kommune i indre Vest-agder og har mye å fortelle om USAS alpinstjer­ne Lindsey Vonn, røtter og sterke familiebån­d.

To EMIGRANTER

– Min bestemor og Lindeys tippoldemo­r, Anna, var søstre. Anna emigrerte til USA på 1930-tallet. Det samme gjorde hennes nevø Kjell – min onkel – på 1950-tallet, og de etablerte straks kontakt. Siden har det vaert naere forbindels­er gjennom skiftende slektsledd. Da min søster Torunn og jeg var tre måneder i USA i 1985, tilbrakte vi mye tid sammen med Lindseys familie. Hun selv var jo bare en baby da. Torunn ble så- gar spurt om kunne bli vaerende som «nanny» for Lindsey, men hun var for hjemmekjae­r, minnes Aslaug.

Selv har hun vaert tolk og oversetter når brev har gått fram og tilbake over Atlanteren. Og da Lindsey skulle gifte seg i 2007, ble hun invitert i bryllupet.

– På forhånd snakket vi i telefonen i en time. Hun skulle gifte seg med en norskameri­kaner og bryllupet var egentlig tenkt lagt til Tønsberg eller Larvik, men så ble det Utah i stedet. Og det ble for langt å reise. Men neste år er det VM i Sverige. Da skal vi bort og heie på henne! erklaerer slektninge­n.

STOLT Av LAUDAL

At Lindsey selv stadig trekker fram sine røtter i Laudal, mener Aslaug skyldes nettopp den tette kontakten familiene imellom.

– Jeg kjente godt Don Kilow, Lindseys bestefar som hun var så glad i, men som døde for ikke lenge siden. Se på dette bildet: Her er baby Lindsey på bestefars fang i en kjole som Torunn og jeg hadde kjøpt til henne i Mandal! Og det må jeg si: Lindsey ble ei flott jente som alltid er i godt humør. At hun er så stolt av sine røtter i Laudal, gjør oss ekstra stolte av henne!

gården FORTSATT i SLEKTA.

Så baerer det av gårde et par små kilometer til småbruket Hauan på Sveinall, litt inn fra veien over til vakre Konsmo. Der bor Vegar Heddeland, sønn av en av Aslaugs tre søstre (det er en bror også), og følgelig hennes nevø. Så fortsatt er den i slekta, gården som Lindsey Vonns tippoldemo­r utvandret fra for 80–90 år siden.

– Litt stas med forbindels­en, Vegar?

– Det er jo det, bekrefter den unge slektninge­n i gamlelande­t.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? – Vi heier på deg, Lindsey! sier slektninge­n Aslaug Bjerland i Laudal. Natt til lørdag satt hun oppe på natta og så super-g. At det ikke gikk så bra for Lindsey da, tar hun med fatning. Natt til onsdag har Lindsey Vonn en ny gullsjanse i utfor.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR – Vi heier på deg, Lindsey! sier slektninge­n Aslaug Bjerland i Laudal. Natt til lørdag satt hun oppe på natta og så super-g. At det ikke gikk så bra for Lindsey da, tar hun med fatning. Natt til onsdag har Lindsey Vonn en ny gullsjanse i utfor.
 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Fra våningshus­et i bakgrunnen emigrerte Lindsy Vonns tippoldemo­r Anna på 1930-tallet. I dag bor Vegar Heddeland på gården, og langt uti er både han og Aslaug Bjerland i slekt med Lindsey. Men som Aslaug sier: «Det har vaert tett kontakt mellom...
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Fra våningshus­et i bakgrunnen emigrerte Lindsy Vonns tippoldemo­r Anna på 1930-tallet. I dag bor Vegar Heddeland på gården, og langt uti er både han og Aslaug Bjerland i slekt med Lindsey. Men som Aslaug sier: «Det har vaert tett kontakt mellom...
 ?? GUDMUNDSDO­TTIR (ETTER PRIVATFOTO) FOTO: HEIDA ?? Alan og Linda heter Lindseys foreldre. Her er de med den senere alpinstjer­nen i kjole fra Mandal. Alan var jo for øvrig selv på det USAS junioralpi­nlag, men ble skadet og fikk sin aktive karriere ødelagt.
GUDMUNDSDO­TTIR (ETTER PRIVATFOTO) FOTO: HEIDA Alan og Linda heter Lindseys foreldre. Her er de med den senere alpinstjer­nen i kjole fra Mandal. Alan var jo for øvrig selv på det USAS junioralpi­nlag, men ble skadet og fikk sin aktive karriere ødelagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway