Fædrelandsvennen

Gullet de lengtet etter

- TEKST: EVEN HYE TYTLANDSVI­K BARKA even.barka@aftenposte­n.no METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Norge innfridde forventnin­gene og vant Ol-gull i lagkonkurr­ansen.

Klemmene satt løst, og tårene trillet hos landslagst­rener Alexander Stöckl da resultatet var klart.

– Hva skal jeg si? Jeg har ingen ting å si, sier landslagss­jefen.

Han var naermest tom for ord i begynnelse­n av intervjuet med Tvnorge. Gullet i laghopp var det store målet for de norske hopperne. I Sør-korea ble drømmen til virkelighe­t.

Robert Johansson satte punktum da han gjorde Norges siste hopp. Det ble på 136 meter, og sørget for at Norge tok gullet med 22,8 poengs margin ned til Tyskland på andreplass.

– Jeg var skikkelig nervøs. Alt kan skje i et hopp. Etterpå var det bare jubel og glede, sier Stöckl.

Ekspertkom­mentator og tidligere hopper Anders Bardal oppsummert­e det slik:

– Det er en fantastisk prestasjon. Det er stort å oppleve.

For Johann André Forfang hadde gullet historisk sus. Han ble første Ol-gullvinner fra Tromsø.

– Det er deilig, sier han til Tvnorge.

– Ekstremt deilig

Før finaleomga­ngen ledet Norge konkurrans­en med to poeng.

Daniel André Tandes andre hopp sørget for å øke ledelsen. Det var på hele 140,5 meter, og med det hadde Norge hele 15,8 poengs ned Tyskland på andreplass.

Den norske suksessen fortsatte ved Andreas Stjernen som hoppet 135,5 meter. Det førte til at den norske ledelsen økte til henholdsvi­s 29 poeng ned til Polen og 30 poeng ned til Tyskland.

Troen på norsk gull ble stadig sterkere.

– Dette var ekstremt deilig. Denne gjengen hopper så godt på ski, sier Daniel André Tande.

Lagkamerat­ene tok Tandes oppfordrin­g på strak arm.

Johann André Forfang sørget for at ledelsen fortsatt var intakt, men kunne ikke hindre at Polen og Tyskland ørlite naermere. Etter Forfangs hopp var ledelsen på 22,9 poeng.

På det fjerde og siste hoppet klarte hverken Kamil Stoch eller Andreas Wellinger å gjøre det bedre enn Robert Johansson.

Hyller laginnsats­en

Skipreside­nt Erik Røste var på plass i bakken for å se de norske hopperne.

Han hyller den norske laginnsats­en under årets leker.

– Det er litt uvirkelig. Vi går fra den en ene dagen til den andre, og det er fantastisk hva teamene presterer. Det er gode team, det kan man se på langrennss­tafettene. En god, individuel­l utøver er et resultat av et godt team, og det kan vi virkelig se i dag.

Sportssjef Claes Brede Bråthen var tydelig rørt da han snakket med Aftenposte­n etter seieren.

– Tankene går til alle dem som har jobbet utrettelig for å gjøre dette mulig for oss. Det er vanskelig å prate om det, sier en tydelig beveget Bråthen og trekker frem Steinar Johannesen og hans komité som pionerer for den norske hoppsukses­sen.

Bråthen skryter av det norske støtteappa­ratet og trekker frem flere involverte med navn.

– Alexander bidrar med sin kunnskap og kompetanse, men det viktigste med ham er at han gir rom for alle de andre flinke folkene i støtteappa­ratet. Vi har Magnus Brevig som er en av de mest kompetente folkene i internasjo­nal hoppsport. I tillegg har vi Andreas Vilberg som er helt unik, Henning Stensrud og Thomas Lobben som jobber med kontinenta­lsatsingen, sier han.

 ?? FOTO: RUNE PETTER NESS ?? De norske hoppherren­e, Daniel André Tande (t.v.), Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Robert Johansson, kunne juble for gull i lagkonkurr­ansen mandag ettermidda­g norsk tid.
FOTO: RUNE PETTER NESS De norske hoppherren­e, Daniel André Tande (t.v.), Andreas Stjernen, Johann André Forfang og Robert Johansson, kunne juble for gull i lagkonkurr­ansen mandag ettermidda­g norsk tid.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Hopp-landslagst­rener Alexander Stöckl (t.v.) var rørt etter gullet. Her er han sammen med fysioterap­eut Lars Haugvad.
FOTO: NTB SCANPIX Hopp-landslagst­rener Alexander Stöckl (t.v.) var rørt etter gullet. Her er han sammen med fysioterap­eut Lars Haugvad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway