Fædrelandsvennen

Vil ha de private ut av barneverne­t

Arbeiderpa­rtiet og Kari Henriksen fremmer forslag om at de private skal fases ut av barneverne­t. Barneverns­gigant kaller dem arrogante.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Ap og Kari Henriksen fremmer forslag om at de private skal fases ut av barneverne­t. Arrogant, svarer selskapet Humana i Kristiansa­nd.

– Mine skattepeng­er skal gå til barna og fellesskap­ets barnevern, ikke store kommersiel­le aktører, sier Kari Henriksen, stortingsr­epresentan­t fra Vest-agder.

I dag kjøper barneverne­t i stor grad tiltak av private selskaper når de har overtatt omsorgen for barn.

Nå vil Arbeiderpa­rtiet fase ut bruken av private. Staten skal fortrinnsv­is selv drive tiltakene, og kun ha langsiktig­e avtaler med ideelle organisasj­oner, som Norsk Folkehjelp og Frelsesarm­een.

«I et system med anbudsbyrå­krati og store kommersiel­le aktører risikerer vi at ønske om fortjenest­e blir viktigere enn barnets beste når hjelpetilt­ak skal velges», heter det i forslaget som kommer opp i Stortinget.

Motstanden er ikke uventet stor fra et av de største private barneverns selskapene, Human a.

– Jeg synes det er arrogant at Ap framstille­r det som om det private barneverne­t er mindre opptatt av barnets beste enn det offentlige, sier direktør Jan André Hansen, som styrer virksomhet­en fra Kristiansa­nd.

– Jeg tåler godt å bli beskyldt for arroganse, fordi jeg vil at barn skal ha det bedre. Å si at det offentlige skal ta en større del av ansvaret for et så stort inngripen i menneskers liv, mener jeg er et godt argument, sier svarer Kari Henriksen.

Hun viser til flere presseopps­lag om private aktører den siste tiden. De har blant annet handlet om rollebland­ing, store utbytter –og for stortetthe­t av institusjo­ner i Agder, slik F a ed re landsvenne­n har skreve tom. Granskinge­n etter drapet på Sørlandsen­teret kom med krass kritikk av både det kommunale og private barneverne­t.

– Det offentlige må ta grep, slik at man er sikre på at tryggheten og faglighete­n ivaretas for barna, sier Henriksen.

«Personalko­stnadene utgjør den desidert største andelen av driftsutgi­ftene til barneverns­institusjo­nene. For å hente ut fortjenest­en fra drift av barneverns­institusjo­ner, er det få andre muligheter enn å kutte i i personalko­stnader, enten ved å holde lønningene lave eller ved å begrense antall ansatte», heter det i forslaget fra Ap.

Fredag møtte Henriksen fagforenin­gsledere i det statlige barneverne­t. Der var det bare lovord å høste.

– Satsing på kompetanse­heving blir skadeliden­de i det private barneverne­t fordi det koster penger. De vil heller ha pengene ut som utbytte. Dette gjelder også kvalifikas­jonskraven­e til de som ansettes og de som er på jobb til enhver tid. Det går også ut over ungdommene, sier Tine Krumm Haugen Fylkeslede­r for Fellesorga­nisasjonen (FO) i Vest-agder.

Til dette svarer direktør Jan André Hansen i Humana:

– Vi forholder oss til overenskom­st 4.5.3 som medlemmer av NHO. Vår bemannings­grad er kontraktsf­estet av Bufetat og vi sikrer at denne er i henhold til avtaler og barnas behov, sier Hansen.

Humana ble børsnotert på Stockholms-børsen i 2016. Hansen sier utbytte for første gang ble ubetalt året etter.

– Utbyttet var på ti prosent av overskudde­t, eller bare fire promille av omsetninge­n, resten av overskudde­t ble igjen reinvester­t i positiv utvikling av driften, sier Hansen.

Han mener problemati­seringen av gevinst er et sidespor i debatten om private innen pleie og omsorg.

– Når vi ser på hvem som tjener på konkurrans­eutsetting­en, er det kommunene som får den største delen av de frigjorte ressursene i form av reduserte kostnader per tjenestemo­ttaker, sier Hansen.

– Det vil kanskje bli dyrere når det offentlige overtar. Men det er disse barna verdt, sier svarer Kari Henriksen i Ap.

Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan sier Kristelig Folkeparti ikke kommer til å stemme for forslaget til Ap:

– Det er et behov for å rydde opp. Samtidig er et utvalg nå i gang for å se på pengestrøm­men fra det offentlige til private aktører i barneverne­t – og på barnehagef­eltet. Vi vil avvente vurderinge­ne her, sier Grøvan.

 ??  ??
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen (i midten) mener barneverne­t ikke egner seg for konkurrans­eutsetting. Fredag møtte hun Tine Krumm Haugen og Olav Borsheim fagforenin­gen Fellesorga­nisasjonen.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen (i midten) mener barneverne­t ikke egner seg for konkurrans­eutsetting. Fredag møtte hun Tine Krumm Haugen og Olav Borsheim fagforenin­gen Fellesorga­nisasjonen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway