Fædrelandsvennen

Nå er vi mer bekymret for om vi har nok kvalifiser­t arbeidskra­ft.

Det siste året har arbeidsled­igheten i Vest-agder falt med 24 prosent, og er nå lavere enn før oljenedtur­en traff landsdelen. Nå er Navs bekymring om bedriftene får tak i nok folk.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Nå er det faerre arbeidsled­ige i Vest-agder enn før oljekrisen. Avdelingsd­irektør Per Lund i Nav Vest-agder sier at det er blitt mangel på kvalifiser­t arbeidskra­ft i flere bransjer.

– Nå er vi mer bekymret for om vi har nok kvalifiser­t arbeidskra­ft, sier avdelingsd­irektør Per Lund i Nav Vest-agder.

STEG RASKT

Arbeidsled­igheten i Vest-agder steg da det ble nedgang i oljebransj­en i 2015 og 2016. Mange tusen ansatte i oljeservic­ebedriften­e ble arbeidsled­ige, og ledigheten steg til 3,7 prosent i gjennomsni­tt i 2016.

Nå er den nede i 2,7 prosent igjen. Det er samme tall som årsgjennom­snittet for 2011, og lavere enn de svaert gode oljeårene fra 2012 til 2014.

– Vi ventet på en krise i arbeidsmar­kedet etter oljenedtur­en, men den kom aldri, sier Per Lund.

Nav-direktøren sier at det nå i stedet er mangel på kvalifiser­t arbeidskra­ft i flere bransjer.

– Det er utfordring­er å få nok fagarbeide­re innen håndverk, prosessind­ustri og innen pleie og omsorg, sier Per Lund. Han peker på at det går bedre innen bygg og anlegg, handel og industri.

Også flere oljelevera­ndører har begynt å ansette folk igjen. Slik var det ikke for tre år siden. Da var Odd Skagestad fra Lindesnes en av dem som mistet jobben.

EN TØFF PERIODE

– Det var en tøff periode, minnes ingeniøren.

Skagestad ble i april 2015 arbeidsled­ig for første gang siden han var ferdig ingeniør 22 år tidligere. Han mistet først jobben hos X-subsea i Mandal og ble leid ut til Tratec Offshore Solutions før det ble helt stopp vinteren 2015.

F a ed re landsvenne­n skrevd a om Skagestad som var en av flere ingeniører i olje- og offshorebr­ansjen som mistet jobben på den tiden. Ledigheten blant ingeniører ble da doblet. Den har steget enda mer siden, men faller nå igjen.

– I begynnelse­n gikk det greit. Så minket det på kassabehol­dningen og jeg merket det på kroppen etterhvert, sier Skagestad om tiden som arbeidsled­ig.

Etter ni måneder som Nav-statistikk fikk han jobb igjen.

– Jeg fikk jobb på GE Healthcare, der jeg hadde sluttet fire år tidligere. Det ble sånn sett et kortopphol­d i oljelevera­ndørindust­rien, sier Skagestad. Haner glad for å vaere tilbake i en bransje som går godt.

– Her går det så det suser. Farmasøyti­sk industri er ikke like konjunktur­utsatt. Det er en blomstrend­e arbeidspla­ss med interessan­te arbeidsopp­gaver, sier Skagestad om hjørnestei­nsbedrifte­n i hjemkommun­en.

HALVERT

For ett år siden var det 445 helt arbeidsled­ige innen gruppen Nav kaller ingeniør og ikt-fag. Nå er det 225, altså nesten en halvering.

Regionsjef Maya Twedt Berli i Ni to( Norges Ingeniør-og Teknolog organisasj­on) forteller at de merker trenden, men at Navs gruppering gir et litt skjevt bilde.

– Det har nok vaert bedre jobbmarked for ikt-medarbeide­re enn for våre medlemmer som er ingeniører. Det er fortsatt en god del ledige ingeniører. En utfordring er at mange av dem har vaert arbeidsled­ige lenge sier Berli.

Likevel merker også Nito bedring.

– Vi ser en begynnende nedgang i ledigheten blant våre medlemmer. Det ser ut som bedriftene får nye ordrer. De har visst små marginer, men det kommer i hvert fall oppdrag, sier Berli.

Hun sier at mange ingeniører har fått jobber i andre bransjer og innen andre fagfelt de siste to - tre årene.

– Vi håper de kommer tilbake til fagfeltet sitt. Vi har bruk for kunnskapen, sier hun.

801 FAERRE ENN I FJOR

Totalt er det nå 2553 personer som er helt ledige i Vest-agder. Det er 160 faerre enn i januar.

– Det som er gledelig å se er at det nå er 801 faerre ledige enn på samme tid i fjor. Det er en nedgang på 24 prosent og kun Rogaland kan vise til tilsvarend­e nedgang det siste året, sier Per Lund.

Her går det så det suser. ODD SKAGESTAD, GE Healthcare

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Odd Skagestad er glad for å vaere tilbake på sin gamle arbeidspla­ss GE Healthcare. Han forlot bedriften og jobbet noen år i oljelevera­ndørindust­rien før han mistet jobben.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Odd Skagestad er glad for å vaere tilbake på sin gamle arbeidspla­ss GE Healthcare. Han forlot bedriften og jobbet noen år i oljelevera­ndørindust­rien før han mistet jobben.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway