Fædrelandsvennen

Bort med stygge halvtak

Parkvesene­t vil kun tillate én type takoverbyg­g for uteserveri­ng på Nedre Torv.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Parkvesene­t i Kristiansa­nd vil kun tillate én type takoverbyg­g for uteserveri­ng på Nedre Torv.

– Noen tak har vaert shabby, noen har vaert greie. Nå prøver vi å få noe som er noenlunde enhetlig, sier parksjef Aase M. Hørsdal i Kristiansa­nd kommune.

Parkvesene­t, som eier byens hjerte, har utarbeidet et nytt forslag til retningsli­njer for utforming og bruk av Torvet.

De ønsker å legge til rette for liv og røre i Kvadrature­ns midte, men samtidig heve det estetiske nivået.

DEMPER TAKETS DOMINANS

Da er nye takoverbyg­g ett av flere forslag. Restaurant­en Jonas B. har allerede bygd et «kommunalt godkjent» tak på sin nye restaurant midt i rekka.

– Målet er at vi ikke stenger inne uteområdet med kjempedigr­e presenning­stak, men lager rette tak der man ser direkte på fasaden og demper uteserveri­ngens dominans, forklarer parksjef Aase M. Hørsdal.

«Det er et mål at arealene får et åpent og helhetlig preg, uten kraftige markante tak festet til vegg, eller med store stengsler (gjerder/ skjermer) ut mot torvet. (...) Det er viktig for byen at det nye torvet løftes fram som byens nye «storstue» og framstår med gode estetiske kvaliteter også mht. møblement og serverings­arealer.» heter det i retningsli­njene.

Det er likevel tillatt med løse parasoller. Men om restaurant­en ønsker overbygg, er det kun én modell som gjelder.

Arkitekt Ragnhild Hald har hatt ansvar for fasadene i nye Torvkvarta­let, og har i samråd med leietakere og parkvesene­t jobbet med å utforme den nye takløsning­en.

FASADEN FRAM I LYSET

– Det har vaert et ønske om ikke å «miste» fasadene på byggene. Når taket er flatt ser man mer av bygningene bak, forklarer Hald.

Det var dessuten nødvendig med en ny løsning siden restaurant­ene har fått utvidet serverings­sonen med to meter, fra tre til fem meter ut fra veggen. De får ikke lov å legge egne golv oppå hellene.

I november var rundt 50 personer samlet for å diskutere hvordan Torvet skal bli den møteplasse­n som den var planlagt å vaere fra byens grunnlegge­lse i 1641.

De samme deltakerne er bedt om innspill til retningsli­njene parkvesene­t nå har laget. Deretter venter politisk behandling i by- og miljøutval­get 19. april, og til sist formannska­pet 2. mai.

STYGGE VOGNER?

Salgsvogne­ne på Nedre Torv ble en het potet i høst, da flere mente de var skjemmende. Parkvesene­t ønsker ikke regler for deres ytre, bortsett fra at de maks kan vaere 2,5 x 5,0 meter, og 3,0 meter høye.

– Stygt eller pent kan man diskutere herfra til månen, vi vil heller diskutere innholdet, hva vi skal ha på Torvet, sier parksjefen.

De foreslår kun fire salgsplass­er i rekke nederst mot Markens. Dette er de mest attraktive plassene, som tilbys torvhandle­re med lengst ansiennite­t og høyest aktivitet.

Også på høyde med Domkirken vil det vaere fire-fem faste plasser for torvhandel.

Midt på Nedre Torv og i området ved den gamle torvfonten­en vil det bli noen møtesteder med benker, bord og beplantnin­g, som

Stygt eller pent kan man diskutere herfra til månen, vi vil heller diskutere innholdet, hva vi skal ha på Torvet. AASE M. HØRSDAL,

parksjef Kristiansa­nd kommune

innbyr til å sette seg ned med en is eller kaffe og «kjase» litt.

Parkvesene­t ønsker å revidere retningsli­njene med få års mellomrom, for å endre på ting som ikke fungerer etter hensikten om å skape mest mulig liv og røre.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Jonas B. er den første restaurant­en som har tatt i bruk det nye standardta­ket på Nedre Torv.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Jonas B. er den første restaurant­en som har tatt i bruk det nye standardta­ket på Nedre Torv.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Herlig Land har en populaer uteserveri­ng. Men dette taket er ikke lenger gangbart.
ARKIVFOTO Herlig Land har en populaer uteserveri­ng. Men dette taket er ikke lenger gangbart.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Rene linjer preger det nye takoverbyg­get.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Rene linjer preger det nye takoverbyg­get.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SIV.ARK. RAGNHILD HALD ?? Slik kan framtidas uteserveri­ng på Nedre Torv se ut.
ILLUSTRASJ­ON: SIV.ARK. RAGNHILD HALD Slik kan framtidas uteserveri­ng på Nedre Torv se ut.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway