Fædrelandsvennen

Ber Harberg takke nei til presidentj­obben

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersen (Frp) fraråder Høyrekolle­ga Svein Harberg å si ja til å bli stortingsp­resident, om han får tilbudet.

– Det har blitt et katastrofa­lt prosjekt. Selv om Olemic Thommessen går av som president, er på langt naer problemet løst. Av hensyn til at dette blir en krevende jobb, vil jeg ikke oppfordre Svein Harberg til aktivt å søke jobben. Det virker å bli en uriaspost, sier Frpreprese­ntanten fra Aust-agder til Faedreland­svennen.

Stortingsp­resident Olemic Thommessen (H) trakk seg torsdag etter at flertallet på Stortinget ikke lenger hadde tillit til ham på grunn av byggeskand­alen, og Svein Harbergs navn var blant dem som raskt dukket opp i spekulasjo­nene om hvem som skal overta.

Og Høyre-representa­nten fra Aust-agder la fredag ikke skjul på at jobben frister.

– Hvis partiledel­sen og stortingsg­ruppen mener jeg kan fylle oppgaven på en god måte, er det naturlig å takke for tilliten og ta utfordring­en, uttalte Svein Harberg (59) til Faedreland­svennen.

Men hans kvinnelige kollega på Sørlandsbe­nken mener det er en dårlig idé.

– Under normale omstendigh­eter ville Harberg vaert en god president. Han er en dyktig mann med lang erfaring. Men slik situasjone­n er blitt, med det frustrasjo­nsnivået som finnes blant folk over kostnadssp­rekken, er det egentlig ikke en jobb for folkevalgt­e. Det krever bred kompetanse, og det er ikke rom for å feile én gang til, sier Åshild Bruun-gundersen.

– Men vil ikke Harberg vaere like godt egnet som andre politikere?

– Det er en vurdering han får ta selv, for dette vil kreve en helt annen kompetanse enn normalt. Vi skal inn i sluttfasen av et prosjekt der ingen helt har oversikten. Man bør ha tung erfaring med å lede den type prosjekter, svarer hun.

– Men det du egentlig mener er at jobben bør overlates til profesjone­lle?

– Det går ikke, fordi det ikke finnes profesjone­lle aktører som vil overta den jobben i sluttfasen. Og vi sitter med jobben fordi presidents­kapet i Ap og Dag Terje Andersens tid bestemte at Stortinget skulle lede prosjektet selv og ikke overlate til Statsbygg.

Høyres parlamenta­riske leder Trond Helleland skal vaere det heteste navnet til å overta etter Thommessen, og mange mener han får vervet om han vil ha det.

– Men får Svein jobben, skal jeg ønske ham lykke til, og vi får prøve å lande den ballen. Og så må vi for fremtiden aldri påta oss utbyggings­prosjekter, det får profesjone­lle aktører ta seg av, understrek­er Åshild Bruun-gundersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway