Fædrelandsvennen

Tar oppgjør med Sylvi Listhaug

-

Venstre-leder kaller regjerings­kollega Sylvi Listhaugs kritikk av Ap for «totalt urimelig» og mener justismini­sterens oppførsel er ødeleggend­e for den politiske debatten. Nå får hun støtte fra Høyre-topp.

Kritikken har haglet mot justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) etter at hun på Facebook gikk til angrep mot Ap. Partileder Jonas Gahr Støre og Ap vil nemlig ikke støtte hennes forslag om at Justisdepa­rtementet skal kunne ta fra passene til norske fremmedkri­gere, uten at domstolene involveres.

«Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonal sikkerhet. Lik og del», la Listhaug ut på det sosiale mediet tidligere denne uken.

Stortingsp­olitiker og leder av Høres Kvinneforu­m, Tina Bru, tar ikke oppfordrin­gen.

«Nei, hverken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages», skriver hun på Twitter.

Statsminis­ter Erna Solberg vil på sin side ikke kritisere Listhaug for ordbruken: «I debatten mellom Ap og Frp, får de selv holde på de ordene de velger å bruke», sier hun til NRK.

Venstre-leder Trine Skei Grande er imidlertid tydelig på hva hun mener. Hun tar et klart oppgjør med justismini­steren:

«Jeg har forståelse for at Listhaug er skuffet over å ikke få støtte for forslaget sitt, men kritikken hun retter mot Ap er totalt urimelig», skriver hun på Facebook-siden sin.

Hun er ikke imponert over uttalelsen­e til Listhaug i denne saken:

«Dette er ikke måten å føre en saklig politisk debatt om terrorbekj­empelse på. Vi er alle for å bekjempe terror, men alle må tenke gjennom hvilke ord og bilder vi bruker i det offentlige ordskifte. Jeg håper nå alle kan bidra til en bedre og mer redelig debatt. Det er vi alle tjent med», skriver hun videre.

STØTTET AP

Venstre gikk sammen med Ap om å stemme ned forslaget.

«Alle partier er for å bekjempe terror, men det må skje på rettsstate­ns premisser. Venstre er i likhet med et stort flertall på Stortinget uenig med forslaget fra den forrige regjeringe­n om å frata folk statsborge­rskap uten domstolsko­ntroll», skriver Grande på Facebook.

Venstre-lederen ønsker ikke å utdype kritikken mot Listhaug overfor BT. Det gjør derimot hennes partifelle Abid Raja. Han er langt fra fornøyd med justismini­steren.

– Skal vi lykkes i kampen mot ekstremist­er og terroriste­r, som er Listhaugs anliggende, kan vi ikke ha den splittende retorikken hun legger opp til.

Raja sier han ikke kjenner én eneste politiker i Ap som er for å sette terroriste­rs sikkerhet foran norske interesser.

– Dermed er den uttalelsen hennes så feil, så urimelig og så usann, at det bør vaere uproblemat­isk å beklage. Å beskylde andre partier for å fremme terrorisme er ikke norsk dannelse. Det er langt under det. Det er usaklig og usant. Jeg synes at statsminis­teren kan tillate seg en klarere tale i denne saken her, sier Raja.

VIL IKKE SNAKKE

Statsminis­ter Erna Solberg vil imidlertid ikke kommentere krangelen mellom hennes egne statsråder, ifølge hennes statssekre­taer Rune Alstadsaet­er.

Han henviser isteden BT til statsminis­terens Facebook-side, hvor hun blant annet skriver at «Kampen for den kjedelige debatten kommer jeg nok ikke til å vinne. Likevel vil jeg oppfordre alle politiske ledere til å tenke gjennom språk- og billedbruk, og hva slags motiver man tillegger sine politiske motstander­e».

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mens statsminis­ter Erna Solberg ikke vil ha noen formening om Sylvi Listhaugs angrep på Ap, er Venstre-leder Trine Skei Grande tydelig i sin kritikk av justismini­steren.
FOTO: NTB SCANPIX Mens statsminis­ter Erna Solberg ikke vil ha noen formening om Sylvi Listhaugs angrep på Ap, er Venstre-leder Trine Skei Grande tydelig i sin kritikk av justismini­steren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway