Fædrelandsvennen

Etablerer seg i Grimstad

Robotnorge AS etablerer kontor i teknologib­yen Grimstad og har ambisjoner om vekst.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi opplever en oppblomstr­ing og et sug inn mot denne regionen, ikke minst takket vaere Mechatroni­cs Innovation Lab og det lokale gründermil­jøet, sier Erlend Eltervåg.

Tittelen er partnerans­varlig, selskapet Robotnorge AS. Mannen snakker uforfalske­t rogalandsd­ialekt og Robotnorge holder til på Klepp på Jaeren, men nå befinner Eltervåg seg i et tilnaermet tomt kontor i Sørlandets Teknologis­enter i Grimstad, i hoppeavsta­nd fra UIA og MIL. Det var her han i 1991 begynte på sin treårige ingeniørut­danning i mekatronik­k ved davaerende Agder ingeniørog distriktsh­øgskole.

– Vi er i ferd med å flytte inn, og inntil videre blir vi noen stykker som skal dele på å pendle fra Klepp for å betjene kontoret. Men vi håper å komme til et punkt hvor vi trenger å ansette noen her i Grimstad, forteller Erlend Eltervåg.

BRØT UT FRA ABB

Robotnorge har en historie som går tilbake til de rogalandsk­e Trallfa-robotene på 1970-tallet. I dag er selskapet eneforhand­ler for ABBS industriro­boter i Norge, etter at den globale giganten besluttet ikke å markedsfør­e dem selv.

– Da ABB tok beslutning­en, var vi en gjeng som sluttet i selskapet og heller startet for oss selv med Abb-roboter, forteller Eltervåg.

Han kan for øvrig vise statistikk som underbygge­r ABBS konklusjon, og som nok vil overraske enkelte. (Materialet stammer fra Internatio­nal Federation of Robotics.)

– Med 51 industriro­boter per 10.000 industriar­beidere ligger Norge på en 37. plass blant industrila­ndene. Sør-korea leder med 531, mens for eksempel Tyskland har 301, Sverige 212, USA 176 og Storbritan­nia 71, refererer han og viser fram en grafikk hvor Norge ikke engang er med.

EVOLUSJON, IKKE REVOLUSJON

– Men «alle» snakker om robotiseri­ng?

– Ja, en oppvåkning er i gang. Ikke en revolusjon, men en evolusjon. Digitalise­ring gjør robotene lettere, enklere og billigere. Spør du en industrile­der i dag om roboter inngår i strategien, er svaret ofte at «Ja, vi holder på å se på det». Og de jobbene som først robotisere­s, er dirty, dull and dangerous: skitne, kjedelige og farlige, eller iallfall én av tingene. Viktige utviklings­skritt er også i ferd med å bli tatt; roboter kan samarbeide, og de kan overføre konstruksj­onstegning­er direkte fra datamaskin­er til seg selv, uten å gå veien om en ingeniør.

– Dere har vel konkurrent­er? – Å ja, heldigvis. Men Sørlandet har mye produseren­de industri som vil trenge roboter framover, og Mil byr på et utall av testmuligh­eter, sier Erlend Eltervåg.

 ?? FOTO: ROBOTNORGE ?? Dette er av et utall av industriro­boter som Robotnorge leverer.
FOTO: ROBOTNORGE Dette er av et utall av industriro­boter som Robotnorge leverer.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Erlend Eltervåg har tittelen partnerans­varlig i Robotnorge AS. Her er han fotografer­t i det ene, lille kontoret selskapet foreløpig har skaffet seg i Sørlandets Teknologip­ark i Grimstad. Går det som Eltervåg satser på, vil selskapet trenge flere...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Erlend Eltervåg har tittelen partnerans­varlig i Robotnorge AS. Her er han fotografer­t i det ene, lille kontoret selskapet foreløpig har skaffet seg i Sørlandets Teknologip­ark i Grimstad. Går det som Eltervåg satser på, vil selskapet trenge flere...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway