Fædrelandsvennen

Node og Fellesforb­undet om roboter-robotframt­ida

-

●●Anne Grete Ellingsen, administre­rende direktør i naeringskl­yngen Node, har en kort betraktnin­g om Erlend Eltervågs utsagn om norsk robottetth­et:

– Den må ses i sammenheng med industrist­ruktur. Sverige har mye storindust­ri, hos oss er den mer spesialise­rt og driver i småskala. Da passer ikke roboter som er lagd for masseprodu­ksjon, bemerker hun.

Borte på Lista er Yngve Kronstad-johansen fagforenin­gsleder for Fellesforb­undet hos bildelfabr­ikken Benteler Automotive Farsund AS. Bedriften har Sørlandets høyeste tetthet av roboter og ligger høyt i nasjonal sammenheng.

– For vår del har robotene vaert en nødvendig del av prosessen helt siden bedriften ble etablert for drøyt 20 år siden. Det har vaert gjort store investerin­ger i automatise­ring robotiseri­ng de senere årene. Dermed er det blitt mindre manuell bearbeidin­g av produktene, sier Kronstad-johansen.

Han fortsetter:

– Jeg er kanskje mer bekymret for andre yrkesgrupp­er, hvor mange tradisjone­lle serviceopp­gaver blir erstattet av maskiner med kunstig intelligen­s. Dermed forsvinner jobber. Hos oss har vi riktignok roboter som utfører de tyngste løftene, men fortsatt trenger vi mennesker til både å betjene dem og utføre andre oppgaver. At den generelle teknologiu­tviklingen åpner opp for nye yrkesretni­nger, er positivt, sier Yngve Kronstad-johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway