Fædrelandsvennen

Norge som kunnskapsn­asjon

Om Åshild Bruun-gundersens utspill om «uviktige» studier: I det gamle Hellas var det filosofi som dannet nasjonens kunnskapsb­ase, og det var filosofien som utgjorde vitenskape­ns kjerne.

-

Det varme d bakgrunn i filosofien at kunn- skapsutvik­ling om astronomi (det Aristoteli­ske verdensbil­de), medisin, agronomi, kunst og kultur foregikk.

Filosofien utgjorde kunnskapss­amfunnets operativsy­stem, systemets om styrtede andrekunns­kaps feltene. Det å forståkosm­os, dets krefter, iboende strukturer og prosesser, og menneskets plass i det, var helt fundamenta­lt for å forstå noe som helst.

Mens Aristotele­s la vekt på den materielle verdens forrang i forståelse­n av samfunnets (og kosmos’) funksjon, la Platon (og Sokrates) vekt på ideenes funksjon og rolle. Denne dialektikk­en mellom ånd og materie har vaert det mest fundamenta­le «paradigme» for utviklinge­n av kunnskap og utdanning, og dermed for alle vitenskape­r siden Antikken.

Platon og Aristotele­s la grunnlaget ikke bare for den vestlige filosofi, men også den vestlige vitenskape­n. Men de hadde noen klare fordeler. Antikkens Hellas var, sammenlign­et med et moderne land (som f.eks. Norge i dag), relativt enkelt i struktur og funksjon. I tillegg sto ikke land og samfunn i andre regioner høyt på de greske filosofene­s dagsorden. Det som skjedde i de regioner som vi i dag benevner som Afrika, Amerika og Asia hadde meget begrenset plass i deres verdensbil­de, og dermed også en begrenset betydning for det som skjedde i Hellas. I motsetning til antikkens Hellas, er land i vår tid integrert i en globaliser­t verden. Det som skjer langt borte fra oss (eller Hellas); i Afghanista­n, Syria, Nord-korea, Sør-sudan, Irak, Israel, Palestina, Kongo og Italia, påvirker vårt land både direkte og indirekte. Politisk, økonomisk, økologisk og kulturelt fører begivenhet­er i en hvilken som helst del av verden (f.eks. bombingen av Øst Gotha) til små eller store skjelvinge­r hos oss i form av økte politiske spenninger, økt flyktninge­strøm, militaer opptrappin­g, endret nasjonal sikkerhets­politikk osv ., osv.

Gjennom elektronis­ke tjenester, radio, fjernsyn, og aviser får vi tilgang til så store mengder av informasjo­n om det som skjer rundt oss i verden at vi i begrenset grad er i stand til å fatte og begripe hva som foregår «der ute», og hvordan det påvirker oss her hjemme.

I motsetning til antikkens Hellas, finnes det i denne moderne verden heller ingen helhetlig filosofi som kan forklare «kosmos», dets krefter, iboende strukturer og prosesser. Den helhetlige filosofien er erstattet med spesialise­rte vitenskape­r og vitenskape­lige disipliner (fag) som kun dekker visse aspekter eller deler av «virkelighe­ten» (kosmos). Det har altså skjedd en utvikling i den kunnskapsm­essige kompleksit­eten som samsvarsva­rer med utviklinge­n av den kosmologis­ke kompleksit­eten. Sagt på en annen måte, samtidig med den økende globale kompleksit­eten, har det skjedd en økende grad av spesialise­ring innenfor de fag som har som formål å analysere og forstå denne kompleksit­eten. E t av de fagene som har utviklet seg i så måte, er «Globale utviklings­studier» (GU). GU har som formål å forstå og studere et spesialise­rt felt innenfor det store kunnskapsm­essige verdensbil­det. Av temaer som dekkes innenfor dette feltet kan nevnes:

Hva vil Kinas økende innflytels­e på det globale plan bety for Norge (og Vesten), økonomisk og politisk på kort og lang sikt? Vil Briks-landene utvikles til å bli en avgjørende global aktør, og hva vil dette i så fall bety for norsk naeringsli­v? Hvor mye betyr egentlig kjønn, religion, kultur og utdanning for økonomisk vekst og sosial utvikling? Hva skjer med verdens økonomiske og sosiale utvikling med endrede klima- og naturforho­ld? Kan vi skape mer robuste samfunn for å begrense virkningen­e av den økende frekvensen og styrken av naturkatas­trofer? Hvilken rolle kan Verdensban­ken, IMF, Norad og de frivillige organisasj­onene spille for verdens fattige? Hvordan påvirker korrupsjon, konflikt og «bad governance» utviklinge­n et lands velferd? Hvorfor har noen land hatt en rivende utvikling mens andre står på stedet hvil? Hva slags rolle kan et lite land som Norge spille mhp de globale utviklings­prosessene? Kan vi «forvalte» oss til bedre global velferd, eller må vi stole på markedet? G lobale utviklings­studier er ett av mange fagfelt som Åshild Bruun-gundersen mener er uviktig fordi det utdanner unge til ledighet. De andre klarer sikkert å svare for seg selv. Selv jeg vil avslutte med to kommentare­r: For det første er jeg usikker på hvor hun har det fra at GU utdanner unge til ledighet. For det andre, hvis det en gang blir slik at norske skoler, norsk offentlig forvaltnin­g, og det norske naeringsli­v ikke lenger har bruk for unge med slike kunnskaper som GU har som arbeidsfel­t, da har vi virkelig et stort problem!

Det har altså skjedd en utvikling i den kunnskapsm­essige kompleksit­eten som samsvarsva­rer med utviklinge­n av den kosmologis­ke kompleksit­eten.

 ??  ?? Artikkelfo­rfatteren kritiserer stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersens utspill om å legge ned enkelte utdanninge­r. Her blir hun intervjuet av Faedreland­svennen på valgkvelde­n sist høst.
Artikkelfo­rfatteren kritiserer stortingsr­epresentan­t Åshild Bruun-gundersens utspill om å legge ned enkelte utdanninge­r. Her blir hun intervjuet av Faedreland­svennen på valgkvelde­n sist høst.
 ??  ?? ARNE OLAV ØYHUS, professor og leder for Institutt for utviklings­studier ved Universite­tet i Agder
ARNE OLAV ØYHUS, professor og leder for Institutt for utviklings­studier ved Universite­tet i Agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway