Fædrelandsvennen

Tollpresid­enten eller tull presidente­n?

- VEGARD LAUNES

Bare for å begynne med det først: jeg ville aldri stemt på Trump, og jeg er ikke tilhenger av Trumps politiske agenda.

●●Trump er også noe politikere ikke burde vaere: polarisere­nde. Politikere, uansett om man liker ståstedet deres eller ikke, burde vaere samlende figurer som de fleste kan enes om at er en god person.

Sist ukes reaksjon på nyheten om at han ønsker å innføre tollmurer på aluminium og stål er et strålende eksempel på hans polarisere­nde effekt. Dagsrevyen inneholder normalt ingen nyheter om internasjo­nal handel eller økonomi, men når Trump flesker til med en tollmur blir det toppsak. Ellers flammende røde journalist­er blir med et rødglødend­e forsvarere av tollfri handel! Trump har sannelig bidratt til noe bra i hvert fall.

Men dette er jo nettopp det komiske: et felt eller sak man vanligvis ikke er opptatt av eller ser viktighete­n av, blir nettopp det fordi en svaert kontrovers­iell president fremmer forslaget. Men er det Trump gjør unikt i amerikansk sammenheng?

Nei, både Bush senior, Nixon, Carter, Johnsen, ja til og med Reagan som alle republikan­ere hyller, og de fleste demokrater synes var en god president økte tollmurene. Trump går altså ikke ukjente veier. Så hvorfor innfører Trump tollen?

Trump vant noen nøkkeldels­tater i det såkalte rustbeltet. Dette greide han iflg velgerunde­rsøkelser basert på hans løfter om å beskytte arbeiderne ved stål- og aluminiums­verk for omverden gjennom tolltariff­er. De trodde og stemte på ham, og nå leverer Trump. Vi kan ikke klandre verken velgerne eller Trump for den dynamikken. Ap – hvis de hadde vunnet valget – lovet LO å doble fagforenin­gsfradrage­t, og fikk nesten 30 millioner i retur til valgkamp. Helt lik mekanisme. Sånn fungerer verden!

Videre har Trump blant annet begrunnet tollen med sikkerhets­aspekter. Det skal vaere amerikansk stål i amerikansk­e skip og tanks, og i et nødstilfel­le må USA ha kompetanse og kapasitet til å gjøre dette selv. Dette er en argumentas­jon som burde gi gjenklang i Norge. Vi beskytter vårt eget landbruk med skyhøye tollbarrie­rer nettopp for å oppretthol­de en såkalt selvforsyn­ingsgrad i tilfelle nødssituas­joner, selv om vi kunne fått mye billi- gere mat hvis vi hadde importert mer. Poenget er uansett at vi beskytter vårt landbruk med samme argumentas­jon som Trump beskytter USAS stål- og aluminiums­ektor.

Trump sier også at han ikke vil tillate at andre land subsidiere­r stål, som utkonkurre­rer deres egen stålsektor. Her har Trump et poeng. Det er bred enighet om at spesielt kineserne subsidiere­r stål som selges ut på markedet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway