Fædrelandsvennen

Sykkelmill­iard for renere luft

- NATHANIEL STEINHAUG, nestleder Grønn Ungdom Vest-agder

Politikern­e må ta ansvar for folkehelsa, miljøet og trivselen i nabolaget - Grønn Ungdom krever en sykkelmill­iard!

●●Sykkelbruk­en i Norge har de siste tiårene sunket. På vei til skolen, trening og butikken var det før vanlig å gå eller sykle. Nå har bilismen tatt over - tilstanden hvor hverdagen, boliger og hele samfunnet planlegges med utgangspun­kt i en enorm bilbruk.

Det haster med å snu denne trenden som aldri før. Gjør vi det lettere og mer behagelig å velge sykkelen løser vi også problemer som med luftforure­nsning i byene, klimagassu­tslipp og helseplage­r knyttet til en inaktiv livsstil. Vi vet at fysisk aktivitet har en positiv effekt på alt fra fedme til psykisk helse.

Regjeringa bør øke “Tilskudd til gang og sykkelvege­r” med en milliard så kommunene kan gjøre skoleveier og nabolag sykkelvenn­lige. Barn og unge trenger en sykkeloppl­aering som gir sykkelgled­e, øke sykkelbruk­en, og gjør oss trygge på å dele trafikken med bilene. Stortinget bør derfor bevilge penger til å bygge flere trafikkgår­der og styrke samarbeide­t mellom skole og frivillige sykkelaktø­rer.

Dette er helt nødvendig om vi skal ha nubbsjans på å nå regjeringe­ns eget sykkelmål. Skal dette skje må hver 7. bilreise kortere enn 5 km erstattes av sykkel, 80 prosent av barn og unge gå eller sykler til skolen og sykkeltraf­ikken i byer og tettsteder minst dobles.

Dette kommer ikke trillende av seg selv. På tide å gire om og la sykkelen komme foran bilen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway