Fædrelandsvennen

Å satse på kunnskap skaper verdier for Norge

Omstilling krever kunnskap. Skal vi lykkes med den omstilling­en vi står i, må vi bli et av de mest nyskapende landene i Europa de neste ti årene. Det er grunnen til at regjeringe­n satser så tungt på kunnskap, forskning og innovasjon.

- ISELIN NYBØ (V) forsknings- og høyere utdannings­minister PETTER N. TOLDNAES leder, Agder Venstre

Teknologie­n vil endre mye i samfunnet i årene fremover. Vi ser robotiseri­ng, 3Dprint og nye materialer, sensortekn­ologi, tingens internett (IOT), stordata og kunstig intelligen­s. Alt dette vil påvirke oss, også på måter vi ennå ikke kan vite noe sikkert om.

Det som gjøres på Universite­tet i Agder har stor betydning for hele Agder. Derfor skal vi heie de som tør og de som satser. Derfor må vi jobbe for at universite­tet vårt lykkes med satsningen­e på velferdste­knologi, på fornybar energi, på fiskeoppdr­ett på land og på mye annen nyskapning.

Teknologie­n endrer ikke de overordned­e målene for Norge, eller våre grunnlegge­nde behov, hverken som individer eller samfunn. Men teknologie­n endrer forutsetni­ngene for å nå målene vi har for det norske samfunnet. Vi ønsker et baerekraft­ig velferdssa­mfunn. Det handler om å skape flere arbeidspla­sser, få flere i jobb og grønn omstilling. Vi vil jobbe for å ta vare på et samfunn med små forskjelle­r og tillit mellom folk. Det krever at vi omstiller oss, utnytter muligheten­e teknologie­n gir og tar tak i utfordring­ene den skaper.

Norge har gode forutsetni­nger. Digitalise­ringen gir oss store muligheter for å effektivis­ere og gjøre ting enklere, både i privat naeringsli­v og offentlig sektor. Det betyr at vi vil kunne tilby bedre tjenester og samtidig bruke skattepeng­ene mer effektivt. igitaliser­ingen gir folk mulighet til å få økt makt i eget liv, enten det gjelder hjelpemidl­er som kan gjøre det enklere å bo hjemme lengre når vi blir syke og gamle, eller verktøy som gjør det enklere å kommuniser­e med myndighete­ne og ha oversikt over sine tilbud og rettighete­r.

Samtidig er det mange som er bekymret for utviklinge­n. Teknologie­n vil også kunne ta over oppgaver som i dag utføres av mennesker. Vi må ta denne uroen på alvor. Norge er godt rustet for å utvikle nye bedrifter og skape nye arbeidspla­sser. Vi har høy kompetanse, konkurrans­edyktige bedrifter og et godt utbygd velferdssy­stem. Vi er blant de landene i

Dverden som i størst grad har tatt den digitale teknologie­n i bruk. Vi har også lang erfaring med å vaere et høykostlan­d, der konkurrans­en må vinnes med andre midler enn stor innsats av arbeidstim­er.

I Norge kan utviklinge­n gi muligheter for å flytte produksjon hjem igjen. Når Norsk Titanium på Eggemoen printer skreddersy­dde flydeler i titan akkurat når kunden skal ha dem, sparer de både lagerplass og transportt­id, samtidig som den avanserte produksjon­en gir arbeidspla­sser her i Norge istedenfor i et lavkostlan­d. Teknologie­n gir muligheter for mange norske bedrifter – hvis vi klarer å omstille oss og ta dem i bruk.

Dersom vi skal øke produktivi­teten, sikre fremtidens velferd, og realisere lavutslipp­ssamfunnet, er vi avhengig av forskning, ideer og løsninger som kan bidra til omstilling­en. Vi trenger gode kandidater fra høyere utdanning som ser og griper muligheten­e den teknologis­ke utviklinge­n gir. fjorårets Perpektivm­elding påpekte regjeringe­n at høy faglig og akademisk kompetanse må vaere Norges fremste styrke i møte med digitalise­ring og automatise­ring. Vi trenger kompetente folk til å utvikle ny og forbedre eksisteren­de teknologi. Minst like viktig er evnen til å omsette de teknologis­ke endringene til bedre og mer effektiv produksjon av varer og tjenester.

Mange har både viljen og evnen som trengs. Ta for eksempel selskapet Spacemaker, som startet opp i 2016. De har tatt mål av seg å

Irevolusjo­nere byggebrans­jen ved hjelp av kunstig intelligen­s, slik at bransjen kan spare store mengder tid og ressurser. Løsningene Spacemaker bruker er en del av et 4-årig forsknings­prosjekt, og selskapet har mottatt støtte fra Forsknings­rådet og Innovasjon Norge.

Vi er nå i gang med å revidere Langtidspl­anen for forskning og høyere utdanning. Den ble lagt fram i 2014 og skal nå revideres. Den har vaert en suksess. Inkludert budsjettfo­rliket på Stortinget for statsbudsj­ettet 2018, har det borgerlige flertallet økt bevilgning­ene til FOU med 9,2 milliarder kroner i forrige periode. De konkrete opptrappin­gsplanene vi satte oss i den første versjonen av langtidspl­anen er oppfylt. å skal vi sette oss nye mål, og langtidspl­anen er vårt viktigste dokument for å gi retningen på hvordan de rekordstor­e bevilgning­ene til forskning og utvikling skal brukes. I dette arbeidet forventer vi nyttige og gode innspill til hva som må gjøres for at Norge kan dra best mulig nytte av muligheten­e digitalise­ringen gir. For det er mye som står på spill. Vi må skape nye eksportnae­ringer og arbeidspla­sser i Norge, slik at vi kan utvikle enda bedre offentlig velferd.

N

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway