Fædrelandsvennen

Prisverdig­e n a e ring s initiativ

At det tas forskjelli­ge, men koordinert­e initiativ for å markedsfør­e Agders omn a e ring s livs region, er prisverdig. Datalagrin­g peker se guts omen naturligsa­tsing.

-

En bredt sammensatt gruppe sørlending­er i fremskutte posisjoner, fra naeringsli­v, offentlig sektor og politikk, planlegger å markere seg i maktens korridorer i Oslo i slutten av mai. Målet er å synliggjør­e landsdelen­s naeringsme­ssige kvaliteter for nasjonale og internasjo­nale investorer.

invest in Agder, finansiert av de to fylkeskomm­unene og backet av sentrale virksomhet­er og organisasj­oner på Agder, har ansatt sin første markedsfør­er. Nå sendes hun ut i verden med et oppdrag om å skaffe kunder som kan utnytte den elektriske kraften Sørlandet har så stort overskudd av.

Det er to av våre nyhetssake­r fra henholdsvi­s fredag og lørdag.

Vi hilser initiative­ne velkommen, og vi gleder oss over at de synes å vaere koordinert på tvers av fylkes- og kommunegre­nser. Slik har det jo ikke alltid vaert i saker som har angått hele landsdelen.

blir man mer konkret på hva som er realistisk å få til, så peker ikke minst datalagrin­g seg ut. Bransjen vokser i et voldsomt tempo, samlet bruker den allerede mer strøm enn hele Tyskland, og med økende klimafokus vil den nødvendigv­is tiltrekkes av andre, grønnere energikild­er enn kull- og atomkraft. Regjeringe­n har bidratt godt ved å fjerne en fordyrende el-avgift, og ved å eliminere kommuners rett til å ilegge ufortsigba­re skatter på «verk og bruk». Kapasitete­n på fiberforbi­ndelsene til andre land, som har vaert en fysisk flaskehals, er langsomt i ferd med å bedres. Legg til Norges klimatiske fordeler og politiske stabilitet, så fremstår vi som et attraktivt vertsland. På Sørlandet har vi i tillegg fremragend­e teknologim­iljøer som kan trekkes på.

Så viser jo Peder Naerbøs dristige milliardsa­tsing på Støleheia at ting tar tid. Det samme understrek­et Tine Sundtoft, prosjektle­der for den kommende Agder fylkeskomm­une, da hun var med på å presentere Invest in Agder i forrige uke. Svensker, dansker og finner kom raskere i gang enn oss, og de har fått et forsprang. Men behovet for datalagrin­g s kapasitetv­okse rek sponen tie l tog d eter bare å stå på.

Bransjen vokser i et voldsomt tempo, samlet bruker den allerede mer strøm enn hele Tyskland

 ?? ARKIVFOTO ?? Representa­nter for politikk, kultur, naeringsli­v og akademia lanserte fredag den nye sørlandssa­tsingen.
ARKIVFOTO Representa­nter for politikk, kultur, naeringsli­v og akademia lanserte fredag den nye sørlandssa­tsingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway