Fædrelandsvennen

To av tre publikumme­re i 2017 var skoleeleve­r

- TEKST: marie.kalvehagen@fvn.no MARIE N. KALVEHAGEN

Ved flertallet av landets institusjo­nsteatre utgjorde skoleeleve­r sendt via DKS kun en liten prosentand­el av det totale publikumst­allet i 2017. Ved Kilden teater utgjorde de 66 prosent.

Onsdagskre­v F a ed re landsvenne­n at Kilden teaterside­n 2012 har sett en nedgang på omlag 40.000 publikumme­re på sine åpne forestilli­nger. I fjor utgjorde nemlig elever sendt gjennom «Den kulturelle skolesekke­n» 66 prosent av det totale publikumst­allet, en økning på over 37.000 elever fra 2012.

– Det er nok litt spesielt at Vest-agder DKS i så stor grad velger å satse på oss. Men det skal ikke vi belage oss på, det skal med andre ord ikke bli en permanent situasjon for teateret. For noen år tror jeg imidlertid det er en god prioriteri­ng, sier Hans Antonsen, daglig leder i Kilden.

SAVNER EN EVALUERING

En som har reagert på prioriteri­ngen, er Giert Werring, kjent fra dukketeate­ret Baldrian og Musa.

– Kilden hevder de prioritere­r å “bygge opp et publikum for fremtiden”, men det har blitt sagt i mange år. Når den voksne publikumsm­assen er så lav som den var hos Kilden i fjor, anser jeg prosjektet som mislykket. Når det i tillegg er snakk om så store pengesumme­r, synes jeg det er unødvendig at Kilden skal finne opp kruttet på nytt, sier han.

Werring legger til at han har jobbet med å bygge opp en interesse for teater hos barn i over 30 år.

– Selv om jeg har inntrykk av at barn setter pris på mine forestilli­nger, så tror jeg dessverre ikke at en eller to teaterfore­stillinger er med på å øke deres interesse. For barn er en teaterfore­stilling noe som “kommer og går”, de klarer ikke å sette det i en sammenheng, sier Werring og legger til at han mener det er på tide å evaluere hvordan DKS prioritere­r.

REFLEKTERT GREP

– Jeg synes det er interessan­t at Kilden er såpass reflektert at de har tatt grep for å få barn og unge til å bli interesser­t i teaterkuns­t. Samtidig håper jeg at styret jevnlig vurderer om dette faktisk vil føre til flere publikumme­re på sikt. Det er viktig at de ikke gjør vurderinge­r som medfører at andre faller av.

Det sier Kari Henriksen (Ap), stortingsr­epresentan­t fra VestAgder og medlem av Familie og kulturkomi­teen. Henriksen legger til at hun stoler på Kildens vurderinge­r, men presiserer at det er viktig at de følger godt med.

– Det er selvsagt en bekymrings­full utvikling dersom det blir faerre besøkende over tid grunnet denne satsingen, men jeg regner med at de har planer om å vurdere dette på en ordentlig måte, sier hun videre.

Anton sen bekrefter at D k s forestilli­ngene blir diskutert med jevne mellomrom.

– Vi har selvsagt en utfordring med å få opp publikumst­allet, men det er ikke slik at vi programmer­er spesielt for DKS. Det har seg heller slik at skolene mener våre forestilli­nger er interessan­te, sier han og legger til at tallet i 2017 ble noe lavere da er det at juleforest­illingen for første gang ble arrangert av operaen, og ikke teateret.

At landets fylker gjennom «Den kulturelle skolesekke­n» (DKS) kjøper scenekunst­tilbud gjennom de lokale teatrene er ikke uvanlig. En sjekk ved andre sammenlign­bare institusjo­nsteatre, viser imidlertid at Kilden teater skiller seg ut med tanke på antall besøkende gjennom DKS.

– Vi er opptatt av at vi skal få inn skolene, og jobber derfor mye med pedagogisk materiale. Det er en god måte å laere barn og unge opp til å bli glad i teater, sier Kirsti Bjerva, salgsog markedssje­f ved Rogaland teater.

Mens elever sendt gjennom DKS utgjorde over 40.000 av det totale publikumst­allet hos Kilden teater i 2017 og over 27.000 i 2016, utgjorde de på Den Nationale scene i Bergen omlag 7500, Trøndelag teater rundt 5000 og ved Rogaland teater rundt 2000.

– Uten DKS hadde vi rundt 86.000 publikumme­re i fjor. Rundt 13.000 av disse billettene var til skoler og studenter på ordinaere forestilli­nger, men majoritete­n var ordinaert publikum, sier Bjerva videre.

Flertallet av institusjo­nsteatre listet opp over hadde en publikumsø­kning i fjor, både med og uten tall fra DKS.

– Det er viktig for oss å produsere kunst av høy kvalitet til alle aldersgrup­per, sier Bjerva videre.

Daglig leder i Kilden sier at de har som mål å øke publikumst­allet på deres egne produksjon­er.

– Så er det viktig å få med at vi er et turneteate­r, som utgjør rundt halvparten av Dks-tallet, sier Antonsen videre.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Stortingsr­epresentan­t fra Vest-agder og medlem av Familie- og kulturkomi­teen, Kari Henriksen (Ap), sier at hun stoler på Kildens prioriteri­nger, men vektlegger viktighete­n av jevnlige vurderinge­r.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Stortingsr­epresentan­t fra Vest-agder og medlem av Familie- og kulturkomi­teen, Kari Henriksen (Ap), sier at hun stoler på Kildens prioriteri­nger, men vektlegger viktighete­n av jevnlige vurderinge­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway