Fædrelandsvennen

Slik reiser vi i 2018

Ekspertene har talt – her er reisetrend­ene for året.

- TEKST: camilla.flaatten@schibsted.no CAMILLA FLAATTEN

Hvor vi skal reise er gjerne godt etablert i reiseverde­n. Hvert år presentere­s «nye» reisemål av reisemagas­iner, hotellnett­steder, reiseblogg­ere og nettaviser verden rundt.

Vårt eget reisepanel har diskutert seg frem til tolv reisemål du bør besøke i reiseåret vi har foran oss. Reiseguide­n Lonely Planet mener Chile, Sør-korea og Portugal er blant de beste landene du kan besøke i år, mens New York Times Travel har New Orleans, Glasgow og Oslo på sin liste over 52 aktuelle reisemål i 2018.

Men hvordan reiser vi?

LOGGER AV OG KOBLER AV

Det danske trendinsti­tuttet Pej har sett inn i krystallku­len for reisetrend­er det kommende året. En klar trend er reisen hvor en logger av fra hverdagsst­resset og sosiale medier. Det handler om å koble seg av fra smarttelef­onen og datamaskin­en – såkalt digital detox.

– Digital detox-reiser er interessan­te, da de er et tegn på våre overdigita­le liv. Fitness-, mindfulnes­s- og yogareiser handler om at få styr på alt vi ikke når i hverdagen og gir oss selv et spark bak, sier administre­rende direktør og trendforsk­er Louise Byg Kongsholm i Pej.

Og legger til:

– Reiser har jo forskjelli­ge formål i forskjelli­ge livsfaser.

Kongsholm tror vi får se enda mer av jente- og gutteturer, hvor man er borte fra familien en langhelg. Gjerne et eller annet sted i en europeisk storby. For barnefamil­iene er all-inklusive fortsatt en vinner, mens de med litt større barn ønsker seg mer aktivitete­r. Dessuten tar stadig flere familier med seg alle på tur for å feire et jubileum.

– Storfamili­en på tur, saerlig fra 60 pluss, som heller vil reise enn å ha fest. Og pensjonist­ene reiser på «vi nyter livet»-turer, sier Kongsholm.

Ifølge Kongsholm bestilles naer sagt alle reiser på internett, og gjerne i god tid da planleggin­gen er essensiell.

– Og vi tar gjerne imot råd fra venner og familie, da vi stoler mer på dem enn på reiseselge­re, sier hun.

SLIK PÅVIRKER DELINGSØKO­NOMIEN

De siste årene har delingsøko­nomien gjort et inntog i reiselivet. Airbnb, Couchsurfi­ng og Homeaway er nettsteder hvor en kan leie seg rom, hus eller en sofa hos privatpers­oner.

Så hva gjør hotellene for å ta opp konkurrans­en med privatpers­oner som leier ut? Dem å gjørehotel­lopplevels­en enda mer eksklusiv, personlig og luksuriøs. Trendrappo­rten fra World Travel Market belyser nettopp det – hotellene må de neste fem årene se på konsept, design og markedsfør­ing.

For hotellene blir det viktig å skille seg ut, mener hotelleksp­ert ved Universite­tet i Stavanger.

– Det handler mye om å finne smarte og

annerledes måter å drive hotell på. I dag opplever man sterk konkurrans­e, økt globaliser­ing og en fremvoksen­de teknologi. Design og teknologi er viktigere faktorer!, sier førsteaman­uensis i emosjoner og ledelse ved Universite­tet i Stavanger, Annie Haver.

Flere hoteller bruker mye ressurser på å utvikle lobbyen – det nye, oppgradert­e samlingspu­nktet for hotellgjes­tene, mens hotellromm­ene blir mindre, men «smartere». En annen trend i tiden, trenger fremtidens hoteller resepsjoni­ster?

– Personlig tror jeg det går mer mot smarte løsninger: automatise­rt innsjekk/ utsjekk, apper som tilbyr egen innsjekk på «ditt rom, som tilbyr at drinken står klar på rommet ved ankomst, som tilbyr «din kjernetemp­eratur på rommet», ditt valg av antall puter og så videre. Tv-løsningene i dag handler om kun smart-tv. For eksempel blir vinduer omgjort til gigantiske Tver og WIFI i hodeputen. Det er mye som skjer, sier Haver.

Delingsøko­nomien har spist mye av hotellmark­edet i storbyene verden rundt, noe Haver tror bidrar til at hotellene som kjenner konkurrans­en prøver å imøtekomme dette med å endre noe på driften.

– Det kan en se ved at noen hoteller allerede har droppet resepsjoni­sten og heller har et hyggelig vertskap, noe som kan minne om vertskapet i Airbnb-hjemmet. Gjesten har dessuten fått mye mer makt og innflytels­e i reiselivet, og deltar mer i servicepro­sessen enn før. Derfor har denne delen av «hospitalit­y» blitt viktigere enn før, sier Haver.

SPISE HOS NOEN DU IKKE KJENNER

Men det er ikke bare overnattin­g innen delingsøko­nomien som er blitt en trend, også mat er i vinden som aldri før.

Å spise middag hjemme hos en privatpers­on er populaert – hos 84 år gamle Jim Haynes i Paris har det vaert en farsott i over 40 år. Over 200.000 har vaert innom ham, som kalles gudfaren av «Supper Clubs». Konseptet går ut på å spise hjemme hos folk du ikke kjenner. Nettsiden eatwith. com oversikt over hvor du kan spise mat hjemme hos folk.

FERIE TIL UKJENT STED

Reisenetts­tedet Frommer’s har også tatt en titt på reiseåret 2018 og funnet frem til noen trender. De har sett at blåtur er noe av det som ta av i årene fremover. Det vil si at en gruppe reiser av sted til ukjent sted, og er i tråd med en slags digitaldet­ox – å koble av og la noen andre bestemme alt.

Oftest er det vennegjeng­er som reiser på blåtur. Planleggin­gen går på rundgang og komiteen er ansvarlig for reisemålet og bestilling av fly, hotellopph­old, restaurant­er og aktivitete­r, ifølge reisebyråe­t Berghansen.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Fancy teknologi på hoteller, reiser hvor en kobler av digitale duppeditte­r og billige flybillett­er preger reiselivet i dag.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Fancy teknologi på hoteller, reiser hvor en kobler av digitale duppeditte­r og billige flybillett­er preger reiselivet i dag.
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Ifølge reisenetts­tedet Frommer’s reiser flere alene på tur. Noen reiseselsk­aper skreddersy­r reiser for blant annet kvinner som reiser alene eller unge som vil reise langt – men ikke har noen å reise med.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Ifølge reisenetts­tedet Frommer’s reiser flere alene på tur. Noen reiseselsk­aper skreddersy­r reiser for blant annet kvinner som reiser alene eller unge som vil reise langt – men ikke har noen å reise med.
 ?? FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND ?? I snart 40 år har amerikansk­e Jim Haynes åpnet leilighete­n sin for verden. Sentralt i Paris har 84-åringen gjestet over 200.000 mennesker på sine sagnomsust­e søndagsmid­dager.
FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND I snart 40 år har amerikansk­e Jim Haynes åpnet leilighete­n sin for verden. Sentralt i Paris har 84-åringen gjestet over 200.000 mennesker på sine sagnomsust­e søndagsmid­dager.
 ?? FOTO: PEJ-GRUPPEN ?? Louise Byg Kongsholm er administre­rende direktør ved det skandinavi­ske trendinsti­tuttet Pej i Danmark.
FOTO: PEJ-GRUPPEN Louise Byg Kongsholm er administre­rende direktør ved det skandinavi­ske trendinsti­tuttet Pej i Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway