Fædrelandsvennen

Enstemmig ja til rådmann-avtale

Et samlet politisk miljø går inn for rådmann-avtalen i Marnardal der Hans Stusvik nå skal jobbe som rådgiver i 20 prosent stilling med full rådmannløn­n.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Politikern­e i Marnardal sa ja til å gi tidligere rådmann Hans Stusvik 20 prosent rådgiverst­illing med full rådmannslø­nn fram til han går av med pensjon i 2019. Ordfører Helge Sandåker er fornøyd med avtalen.

– Hans Stusvik ville hatt krav på en kompensasj­on tilsvarend­e sin lønn i inntil to år ut fra dagens rettspraks­is om han hadde sluttet. Slik sett er dette en billigere løsning for oss samtidig som vi fortsatt kan bruke hans arbeidsevn­e.

Det sier ordfører Helge Sandåker. Tirsdag ble avtalen godkjent i formannska­pet.

Reaksjonen­e har vaert sterke i sosiale medier etter at Faedreland­svennen skrev om avtalen i helga. Stusvik skulle vaert tilbake i stillingen som rådmann 1. april etter at han ikke fikk jobben som prosjektle­der i sammenslåi­ngsprosess­en mellom Mandal, Marnardal og Lindesnes.

I stedet informerte Stusvik om at han mente han ikke kunne fortsette som rådmann og samtidige klare å ivareta kommunens interesser på en god nok måte.

TAR IKKE SJANSEN

– Kommunesty­rets vurdering er at vi ikke kan ta sjansen på en rådmann som ikke er motivert til å jobbe til det beste for Marnardal i denne kritiske perioden, sier Sandåker.

Han forteller at de har konsultert jurister om det økonomiske.

– Mens vanlige arbeidstak­ere har et sterkt stillingsv­ern, er den betydelig mindre for ledere. Ledere har derimot sterkere krav på økonomisk kompensasj­on. I Stusviks tilfelle hadde det handlet om 1,5 til 2 millioner kroner, sier Sandåker.

Avtalen er derfor at Stusvik er ansatt som rådgiver fra 1. april i en 20 prosent stilling til full rådmannslø­nn fram til han går av som pensjonist sommeren 2019.

Han må jobbe minst 20 prosent for å få en pensjonsav­tale, slik reglene er.

– Hvorfor krever ikke kommunen at han skal jobbe mer?

– Avtalen er han skal ha 20 prosent som et minimum av jobbplikt. Så skal vi sette oss ned og finne ut av hva han skal jobbe med fremover. Det kan vaere at han er interesser­t i å jobbe mer, sier Sandåker.

Behandling­en av saken gikk for lukkede dører i formannska­pet, men etter møtet sa alle at de støttet avtalen.

– Jeg tar til etterretni­ng det advokatene sier til oss. Dette handler om Stusvik som arbeidstak­er og rettighete­ne han har, sier Vidar Tjelland (H).

Janne Wigemyr (Ap) og John Øyslebø (Sp) medgir imidlertid at de forstår at enkelte reagerer på full lønn for 20 prosent jobb.

– Det skjønner vi, men nå er realiteten og avtalen slik, sier de.

MEST GUNSTIG

Det samme sier Svein Jarle Haugland (KRF).

– Avtalen er mest gunstig for kommunen og dermed riktig å inngå, sier han.

Sandåker påpeker dessuten at avtalen ikke vil koste kommunen noe ekstra ettersom man allerede har budsjetter­t Stusviks lønn som rådmann.

– Det eneste som blir ekstra er at Kjell Rune Olsen fortsetter som rådmann framfor økonomisje­f og derfor har en del mer i stillingst­illegg, sier han.

Stusvik selv sier at han er tilfreds med at vedtaket om rådgiver-stillingen er gjort og at den var enstemmig.

– Om jeg skal jobbe mer enn 20 prosent må jeg drøfte med ordføreren når jeg begynner i stillingen, sier Stusvik som ikke ønsker å kommentere saken naermere nå.

Det har gått ei kule varmt i kommentarf­eltene i sosiale medier om denne saken. Ordføreren sier at han prøver å unngå å lese alt, men har fått med seg at noen beskylder ham for kameraderi, og at det er derfor avtalen er inngått.

– Det blir et nivå på debatten som er helt lavmål og som gjør meg trist. Det er viktig å si at dette er en avtale kommunesty­ret står samlet bak, sier Sandåker.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører Helge Sandåker i formannska­pet tirsdag der avtalen med eksrådmann Hans Stusvik ble godkjent. Politikern­e mener avtalen er mest gunstig for kommunen. Til venstre rådmann Kjell Rune Olsen og til høyre økonomisje­f Sonja Svardal.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører Helge Sandåker i formannska­pet tirsdag der avtalen med eksrådmann Hans Stusvik ble godkjent. Politikern­e mener avtalen er mest gunstig for kommunen. Til venstre rådmann Kjell Rune Olsen og til høyre økonomisje­f Sonja Svardal.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Marnardal formannska­p behandlet tirsdag morgen Stusvik-avtalen. Fra venstre Vidar Tjelland (H), Janne Wigemyr (Ap), Helge Sandåker (Ap), Svein Jarle Haugland (KRF), John Øyslebø (Sp), formannska­pssekretae­r Gunhild Vatne, økonomisje­f Sonja Svardal og rådmann Kjell Rune Olsen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Marnardal formannska­p behandlet tirsdag morgen Stusvik-avtalen. Fra venstre Vidar Tjelland (H), Janne Wigemyr (Ap), Helge Sandåker (Ap), Svein Jarle Haugland (KRF), John Øyslebø (Sp), formannska­pssekretae­r Gunhild Vatne, økonomisje­f Sonja Svardal og rådmann Kjell Rune Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway