Fædrelandsvennen

Med kjempetein­er på investorja­kt

Gigantiske fiske- og krabbetein­er med fôr-dispenser og digitale sensorer. Det var blant ideene da Connect Sørlandet koblet gründere og kapitalist­er.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Gigantiske fiske- og krabbetein­er var blant ideene da Connect Sørlandet koblet gründere og investorer.

– Vi holder på med tester i disse dager, i teamet inngår sågar én med doktorgrad. Tenk bare på hvordan snøkrabber fiskes i dag, i lenker på opptil seks kilometer med 200 teiner. Vår løsning er mer effektiv og miljøvennl­ig, sier Tore Halvorsen.

Han er daglig leder i gründerfor­etaket Innomar AS, med tilhold i Grimstad. Og han har nettopp presentert Innomars forretning­sidé for en forsamling hos Coworx i Kristiansa­nd. Men selv om COWorx stiller med lokale, står Connect Sørlandet bak arrangemen­tet.

– De med gule striper på navnelappe­n er investorer, de med blå striper er gründere, opplyser Connect Sørlandets daglige leder, Bjørn Erik Aastveit, i det møtet tar til.

Og det er hele poenget: Gründere og investorer skal kobles. Derav «connect».

GIGANTTEIN­ER

Tilbake til Tore Halvorsen og Innomar. Med lysarkene sine viser han fram teiner som er mange ganger så store som de folk flest har sett noen gang.

– Utstyrt med agn-dispensere som varer lenge, og som gjør at fisk og krabber trives bedre i teina enn utenfor. Inni er de også sikret skånsom håndtering, teinene belaster ikke havbunnen og det er sensorer som sender sentral informasjo­n til overflaten. Når teinene heves, kan fisken leveres levende til et «fiskehotel­l», en maere. Rømningsve­ier gjør at de under minstemåle­t kan svømme ut. Markedet er globalt og vi trenger seks til åtte millioner kroner, forklarer Halvorsen.

Hans er én av fem presentasj­oner i første bolk av Connectarr­angementet. Blant de drøyt 30 som sitter i salen, er det flere gründere. Samtlige tilstedeva­erende er for øvrig menn, de fleste også over sin første ungdom. (To-tre kvinner kommer til etter hvert, men de synes å ha tilhold hos Coworx.)

STOR BREDDE

Først ut blant presentasj­onene er Epotiptig, som byr på avanserte sveisemeto­der og tilhørende utstyr. De jakter på tre millioner kroner for å komme i gang med produksjon.

Per Georg Ellingsen, tidligere laerer, demonstrer­er Thinskin AS’ modulaere lettvegg. Han er sterkt engasjert og erklaerer at «Gulv, vegg og tak er samme sak». Han sier også rett ut at han snart går tom for penger og trenger tre millioner kroner for å komme videre.

Jan Endresen presentere­r Tide Forsikring. Det er kommet langt i utviklings­prosessen og har både kundemasse og sorte regnskapst­all å by på.

– 20 millioner kroner, som vi ønsker å hente inn nå, er egentlig en liten emisjon for oss, sier Endresen og snakker varmt om teknologiu­tvikling.

For André Torkelsen dreier det seg om Easyzign. Selskapet har teknologi som gir enkel tilgang til nødvendig dokumentas­jon for alle typer maskineri, via smarttelef­on og digitale skilt.

– Dermed reduseres behovet for førstelinj­esupport. Nå trengs 1,5-2 millioner kroner til profesjone­ll markedsfør­ing, sier Torkelsen – eneste mann som holder seg til de tilmålte fem minutter.

❞ De med gule striper på navnelappe­n er investorer, de med blå striper er gründere. BJØRN ERIK AASTVEIT,

daglig leder Connect Sørlandet

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Tore Halvorsen i Innomar AS trenger seks til åtte millioner kroner for å komme videre med de avanserte giganttein­ene sine.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Tore Halvorsen i Innomar AS trenger seks til åtte millioner kroner for å komme videre med de avanserte giganttein­ene sine.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Per Georg Ellingsen fra Flekkefjor­d mangler penger for å komme videre med de modulaere lettveggen­e til Thinskin AS. Engasjemen­t, derimot, har han i bøtter og spann.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Per Georg Ellingsen fra Flekkefjor­d mangler penger for å komme videre med de modulaere lettveggen­e til Thinskin AS. Engasjemen­t, derimot, har han i bøtter og spann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway