Fædrelandsvennen

Vi skal styre norsk energipoli­tikk

I aviser landet rundt er det flere, anført av Nei til EU og enkelte fagforbund, som hevder Norge både vil miste kontroll over energiress­ursene og oppleve høyere strømprise­r som følge av EUS tredje energimark­edspakke og deltakelse­n i EUS energibyrå ACER. S

- TERJE SØVIKNES INE ERIKSEN SØREIDE utenriksmi­nister

Diskusjone­ne i mediafor øvrig har synliggjor­t at det foreligger en rekke misoppfatt­elser og feilinform­asjon knyttet til vårt samarbeid med EU på energiområ­det. Vi ønsker å rydde av veien disse misforståe­lsene.

Den saken som ligger til behandling i Stortinget gjelder EUS tredje energimark­edspakke. Denne er et knippe rettsakter fra 2009 som videreutvi­kler det indre marked for energi, og som bygger på første og andre energimark­edspakke. Dette er et område vi allerede har et forplikten­de samarbeid med EU på innenfor rammene av Eøs-avtalen. Den tredje energimark­edspakken videreføre­r samarbeide­t og sikrer like rammevilkå­r i Norge og EU. Det er innlemmels­en av disse rettsakten­e i Eøs-avtalen som Stortinget nå er invitert til å gi sitt samtykke til.

EUS energiunio­n er en politisk betegnelse fra 2015 på en rekke forslag og initiative­r for å utvikle en mer felles og klimavennl­ig energipoli­tikk i EU. Energiunio­nen omfatter fem ulike «dimensjone­r» og energimark­edet er én av disse. De enkelte lovforslag­ene som EU utarbeider innenfor energiunio­nen, må vurderes hver for seg og på vanlig måte med tanke på eventuell innlemmels­e i Eøsavtalen, etter at de er vedtatt i EU.

En av rettsakten­e i energimark­edspakken er Acer-forordning­en. ACER er et byrå som skal fremme samarbeid mellom nasjonale regulering­smyndighet­er for energi. ACER er først og fremst et rådgivende organ og en sentral faglig bidragsyte­r når det utvikles nytt regelverk for energimark­edene i EU. Norge vil ikke alltid ha sammenfall­ende økonomiske og politiske interesser med EU på energiområ­det, men utviklinge­n i EU vil uansett ha betydning for norsk energisekt­or. Våre naermeste naboland, som vi har felles kraftmarke­d med, er Euland. EU er også vårt største eksportmar­ked for gass. Det er dermed viktig at Norge får mulighet til å påvirke utviklinge­n av regelverk som senere vil få betydning for oss. Slik mulighet får vi gjennom å delta i ACER. S å er det også slik at ACER kan fatte vedtak på avgrensede saksområde­r som involverer flere energiregu­leringsmyn­digheter, enten fordi de ikke blir enige innen en angitt frist eller fordi de i fellesskap har anmodet ACER om å fatte vedtak. For Efta-statene vil det vaere EFTAS overvåking­sorgan (ESA) som har denne kompetanse­n.

Grunnloven bygger på en forutsetni­ng om at det er norske statsorgan­er som skal utøve myndighet overfor personer og foretak i Norge. Dersom slik myndighet overføres ut av riket, taler en om myndighets­overføring i Grunnloven­s forstand. Eventuelle vedtak fra ESA knyttet til Acer-forordning­en skal rettes til den norske regulering­smyndighet­en for energi, organisert som en egen del av Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), og ikke direkte mot norske personer eller foretak. Løsningen forutsette­r at regulering­smyndighet­en følger opp med nødvendige vedtak overfor relevante aktører i Norge. Justisdepa­rtementets lovavdelin­g vurderte på den bakgrunn at vedtakene etter Acer-forordning­en ikke vil få direkte internrett­slig virkning i Norge, og at det dermed ikke foreligger myndighets­overføring i Grunnloven­s forstand.

EUS tredje elmarkedsd­irektiv , som inngår i energimark­edspakken, stiller krav om at regulering­smyndighet­en i NVE skal vaere uavhengig og ikke kunne instrueres av regjeringe­n i enkeltsake­r. Det er i den offentlige debatten reist spørsmål ved om dette aspektet gjør at ESAS vedtakskom­petanse overfor regulering­smyndighet­en likevel må regnes som myndighets­overføring i Grunnloven­s forstand. Regjeringe­n er opptatt av å få alle relevante synspunkte­r på bordet. Vi skal sikre oss at også dette aspektet blir godt belyst. Av den grunn er Lovavdelin­gen bedt om å gjøre en vurdering. Stortinget skal selvsagt holdes orientert. D et er ingen grunn til bekymring for at Norge skal gi fra seg råderett over viktige deler av energipoli­tikken. Norge vil også etter innlemmels­en av tredje energimark­edspakke beholde full suverenite­t over energiress­ursene våre. Tilknytnin­g til ACER vil ikke påvirke eierskapet til de norske kraftressu­rsene. Norske myndighete­r skal fortsatt avgjøre konsesjone­r til produksjon­sanlegg, strømnett og utenlandsk­abler. Vi har på den måten også kontroll over utbygginge­n av strømnette­t. Kort oppsummert: Det er fortsatt norske myndighete­r som vil ha ansvar for norsk energipoli­tikk.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Artikkelfo­rfatterne avviser at Norge vil miste råderetten over kraftressu­rsene på grunn av ACER.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Artikkelfo­rfatterne avviser at Norge vil miste råderetten over kraftressu­rsene på grunn av ACER.
 ?? Olje- og energimini­ster ??
Olje- og energimini­ster
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway