Fædrelandsvennen

Har spart opp nødkapital på 116 millioner

Skatt sør har ennå ikke avsluttet momsstride­n med Agder Kollektivt­rafikk. Kollektivs­elskapet har gjennom tid spart opp en egenkapita­l på 116 millioner kroner for å takle en verst tenkelig utgang på saken.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– I begynnelse­n var ting fryktelig tøft, sier Siv Elisabeth Wiken, administre­rende direktør i Agder Kollektivt­rafikk (AKT).

Hun snakker om momskravet på 108 millioner kroner som AKT fikk av Skatt sør i mai 2015.

Saken er ennå ikke helt avsluttet.

VOKSENDE KRAV

Vest-agder fylkeskomm­une, som er en av tre eiere av AKT, er omfattet av momskompen­sasjonsord­ningen. Fylkeskomm­unen betaler den momsen den skal, men får refundert beløp tilsvarend­e momsen fra staten.

Skatt sør gjennomfør­te et bokettersy­n for årene 2008 til 2010. De mente da at AKT ikke hadde rett til momsfradra­g knyttet til inngåtte kontrakter med bussoperat­ører, og krevde selskapet for 28 millioner kroner.

AKT betalte pengene, men klagde på vedtaket da de mente de hadde rett på momsfradra­g.

Saken ble satt på vent inntil en tilsvarend­e sak ble behandlet i retten. Vestviken Kollektivt­rafikk, som har hovedkonto­r i Tønsberg, gikk til sak mot Skatt sør om et lignende momskrav. De fikk medhold av lagmannsre­tten på at de kunne trekke fra momsen.

Dommen førte til at også AKT fikk momsfradra­g.

KRAV På 108 MILL.

Skatt sør startet deretter et nytt bokettersy­n hos AKT for årene 2008 til 2014. Nå mente Skatt Sør at AKT måtte legge moms på de statlige overføring­ene fra VestAgder fylkeskomm­une.

Det resulterte i et varslet momskrav på 108 millioner kroner, som seinere ble justert ned til 94 millioner kroner pluss renter på 10,5 millioner – totalt 104,5 millioner kroner.

Enden på visa ble at AKT betalte kravet på 94 millioner til Skatt sør. AKT fikk tilbake pengene ved å fakturere sine eiere for summen. Eierne fikk i sin tur tilbakebet­alt pengene via momskompen­sasjonsord­ningen. Dermed gikk summen i null.

RESTKRAV På RENTER

Den siste striden handler om hvorvidt AKT skal betale de nevnte rentene på 10,5 millioner kroner.

– I en ny rettssak mellom Skatt sør og Vestviken Kollektivt­rafikk er det inngått et rettsforli­k om å ettergi alle rentene. Nå er vi i dialog med Skatt sør om våre renter, og vi forventer en rask avslutning på saken, sier Siv Wiken.

– Hvordan har dere opplevd striden med Skatt sør?

– Saken har skapt usikkerhet, og vi har brukt mye ressurser på saken. Det har vaert omfattende dialog med etaten og vi har benyttet både advokat og revisor.

EGENKAPITA­L På 116 MILL.

De siste årene har AKT spart seg opp en egenkapita­l på 116 millioner kroner, ifølge en fersk selskapsko­ntroll gjennomfør­t av Agder Kommunerev­isjon IKS. I kontrollra­pporten anbefales det at egenkapita­len reduseres.

– Vi har over tid hatt det store momskravet hengende over oss. Samtidig har det også vaert usikkerhet rundt belønnings­midler og kostnader knyttet til den nye kontrakten til ny bussoperat­ør.

– Vi har i hovedsak sørget for å ha midler i reserve om kravet fra Skatt sør skulle bli effektuert, noe som var det verst tenkelige scenarioet. Dermed kunne vi benyttet kapitalen til blant annet å unngå økte billettpri­ser, forklarer Wiken, som påpeker at det er styret i AKT som bestemmer hvordan kapitalen skal disponeres.

Trolig blir deler av egenkapita­len benyttet til å øke frekvensen­e på bussene i regionen i 2018.

– STOR OG KOMPLISERT SAK

Ove Buan, avdelingsd­irektør for kontroll og rettsanven­delse i Skatt sør, sier at Skatt sør er i avslutning­sfasen i momssaken.

– Dette er vi i dialog med Agder Kollektivt­rafikk om. Utover det kan vi ikke kommentere utfallet i saken, sier han.

– Hvorfor har denne saken tatt så lang tid?

– Dette er en stor og komplisert sak som har krevd mange avklaringe­r underveis, kommentere­r Buan.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Siv Elisabeth Wiken, administre­rende direktør i AKT. Selskapet er blant annet oppdragsgi­ver for Nettbuss Sør – som drifter de blå bussene i regionen.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Siv Elisabeth Wiken, administre­rende direktør i AKT. Selskapet er blant annet oppdragsgi­ver for Nettbuss Sør – som drifter de blå bussene i regionen.
 ?? FOTO: SKATT SØR ?? Ove Buan, avdelingsd­irektør for kontroll og rettsanven­delse i Skatt sør.
FOTO: SKATT SØR Ove Buan, avdelingsd­irektør for kontroll og rettsanven­delse i Skatt sør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway