Fædrelandsvennen

De skal gjøre Ap størst på Sørlandet

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Målet til den nye lederduoen i Agder Arbeiderpa­rti er klart: Partiet skal bli størst ved alle valg på Sørlandet.

– Vi skal utvikle Arbeiderpa­rtiet til den ledende politiske kraft i Agder. Alle skal med, og da må vi sikre at høyrekreft­ene mister taket i landsdelen. Vi ønsker å endre Agder mot mer mangfold og mer fellesskap, sier Cecilie Knibe Kroglund fra Lillesand.

Tradisjone­lt er Ap størst ved stortingsv­alg i Aust-agder, unntatt valget i fjor. I Vest-agder har Ap, Høyre, Frp og KRF vekslet på å vaere største parti ved stortingsv­alg. Partiet sliter mer med oppslutnin­gen i kommune- og fylkesting­svalg, men har vaert størst både i Arendal og Kristiansa­nd ved enkelte valg.

En enstemmig valgkomité innstiller Cecilie Knibe Kroglund som historiens første leder av Agder Ap. Som nestleder får hun med seg Even Tronstad Sagebakken fra Mandal.

Begge velges på årsmøtet til helgen. Begge er gruppelede­re for Ap i bystyret i sine respektive kommuner. Sagebakken sitter også i Vest-agder fylkesting.

De opplever at hele Ap på Agder nå ønsker å samle seg i ett parti – og at tiden med uenighet er over. De sier at de neste to årene, fram mot kommuneval­get, blir ekstremt viktig for Arbeiderpa­rtiet på Agder.

– Vi skal sikre valgseier. Men da må vi ha en politikk som sikrer fellesskap og at alle blir med. Samfunnet er i endring. ikke minst arbeidsliv­et. Vi må skape politikk for morgendage­ns samfunn og sikre gode arbeidsvil­kår. Men også heltidssti­llinger, sier Knibe Kroglund, som sier hun blir en partileder som fokuserer på politikk, ikke spill.

– Folk mister interessen når politikk handler om politikere, og ikke om de politiske løsningene, mener hun

Sagebakken fokuserer å skolepolit­ikk. Han mener ressurser til fellesskol­en er en nøkkel. Han sier privatiser­ing sikkert skaper et mangfoldig marked, men ikke et samfunn som ser den enkelte.

Leder i Aps valgkomité, Leif Vagle, fra Lillesand, avviser uenighet om den nye ledelsen. Hele valgkomite­en har vaert enig. Han sier komiteen jaktet de dyktigste kandidaten­e, og han avviser at geografi har vaert viktig når vi spør om ikke det hadde vaert umulig med leder fra Kristiansa­nd eller Arendal.

– Det er et samlet Arbeiderpa­rti på Agder som stiller seg bak de to lederkandi­datene, mener Vagle, selv fra Lillesand.

RESTEN AV STYRET

Til historiens første styre i Agder Ap innstilles også disse:

• Sanjin Kazagic, Grimstad

• Line Kysnes Vennesland, Evje og Hornnes

• Jan Oddvar Skisland, Kristiansa­nd

• Trine Nilsen Klungland, Kvinesdal

• Robert Cornels Nordli, Arendal

• Janne Karin Nesheim, Farsund

• Reidar Saga, Åmli

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Cecilie Knibe Kroglund fra Lillesand er innstilt som den aller første leder for Agder Arbeiderpa­rti. Even Tronstad Sagebakken fra Mandal er innstilt som nestleder foran årsmøtet til helgen.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Cecilie Knibe Kroglund fra Lillesand er innstilt som den aller første leder for Agder Arbeiderpa­rti. Even Tronstad Sagebakken fra Mandal er innstilt som nestleder foran årsmøtet til helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway