Fædrelandsvennen

Mener Trump vinner på å møte Kim

Det kan gi diplomatis­ke problemer, men politisk vil møtet med Kim Jung-un medføre få ulemper for Trump.

- KRISTIAN MADSEN POLITIKEN / FAEDRELAND­SVENNEN

Bortsett fra de risikable diplomatis­ke fallgruven­e, har møtet nesten kun politiske fordeler for Trump. Han har fått ros på hjemmebane hvor hans «maksimalt press»-politikk får aeren for å ha lønnet seg uten at USA har måttet gi en innledende innrømmels­e.

Hvis samtalene løper ut i ingenting, kan Trump i det minste si at han har prøvd forhandlin­gens vei i god tro og vil stå sterkere hvis han rent faktisk vurderer videre militaere skritt.

Tradisjone­n tro oppildnet president Trump tilhengern­e sine til å bue mot både politiske motstander­e og media da han i helga holdt et velgermøte i Pennsylvan­ia. Samtidig fikk publikum en liten reprimande fra presidente­n da Nord-koreas diktator, Kim Jong-un, ble møtt med pipekonser­t.

– Nei, det er veldig positivt. Etter møtet vårt kan dere gjøre det der, men akkurat nå er vi nødt til å vaere snille, sa Trump.

MER FORSONLIG

Når tonen er blitt forsonlig overfor «rakettmann­en», som Trump i fjor truet med total utslettels­e, er det naturligvi­s fordi de to statsleder­ne skal møte hverandre innen utgangen av mai. Uvanlig nok flakset fredsduer fra Trumps talerstol.

– De vil ikke sende opp raketter, det tror jeg på. Det gjør jeg virkelig. Jeg tror at de er klar for noe. Jeg tror at de vil slutte fred. Det er på tide, og vi har vist stor styrke, sa Trump.

– Det er uvisst hva som vil skje. Kanskje drar jeg raskt eller kanskje setter vi oss ned og inngår verdens mest storslåtte avtale.

Ifølge New York Times sa Trump på stedet ja til Nord-koreas invitasjon til et møte da den ble presentert gjennom Sør-koreas nasjonale sikkerhets­rådgiver, som i forrige uke brifet Trump i Det hvite hus om sine samtaler med president Kim – til stor overraskel­se for både Sør-korea og Trumps egne rådgivere.

«VERDENS BESTE»

Trump avviste innvending­er fra sine naermeste om at møtet kan bli ansett som en propaganda­seier for Kim, som aldri tidligere har møtt en amerikansk president. Ifølge diplomatis­k sedvane skal et toppmøte av et slikt kaliber koordinere­s med allierte og forberedes årevis i forveien, som kronen på verket i et lengre forhandlin­gsforløp.

Andre eksperter frykter rett og slett at Trump blir utnyttet. Det er grunn til å frykte at Trump «går vekk fra flere tiår med felles sørkoreans­k-amerikansk politikk, som han naturligvi­s ikke aner noe om, og inngår den ene eller andre avtalen for å score en «seier» som ingen andre amerikansk­e toppfolk vil anerkjenne», skriver Nord-korea-ekspert Robert Kelly på Twitter.

Trump, som oppfatter seg selv som verdens beste forhandler, tror uten tvil at hvis noen kan løse den spente situasjone­n, så er det ham. Donald Trump har tre problemer i forbindels­e med en slik handel.

TROVERDIGH­ETEN

Det første er om han overhodet kan stole på Nord-korea. USA ved Clinton og Bush har to ganger blitt snytt ved forhandlin­gsbordet av Nord-korea.

– Dette går vi inn i med åpne øyne, sa Cia-direktør Mike Pompeo til CBS om Nord-koreas upålitelig­e historikk.

– Det blir ingen slutt på sanksjonen­e før presidente­n når målet han hele tiden har fremsatt.

HVA KAN HAN OPPNÅ?

Det bringer oss til problem nummer to for «verdens beste forhandler»: Hva er egentlig den mulige avtalen? Det offisielle målet for USA, som Trump deler med sine tre forgjenger­e i Det hvite hus, er total kjernefysi­sk avrustning av Koreahalvø­ya. Det er ikke saerlig mange eksperter i NordKorea eller internasjo­nal politikk som tror på at Kim Jong-un til syvende og sist vil gi fra seg atomvåpnen­e sine.

SOM EN NY IRAN-AVTALE

Til slutt har man den grunnlegge­nde ironien som flere i USA har bemerket: Hvis man med hjelp fra oven eller på annen måte lykkes med å inngå en avtale, så kommer den i beste fall til å minne om den iranske atomavtale­n, som president Trump har kritisert sønder og sammen, og som han fortsatt truer med å rive i stykker. Selv om det finnes en innlysende forskjell – Nord-korea har allerede atomvåpen – er det vanskelig å se hvordan Trump kan oppnå et «bedre resultat» enn Iran-avtalen, som Cia-direktør Mike Pompeo lovet i helgen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway