Fædrelandsvennen

Taus om Høyres jakt

- NTB

Høyre avgjør onsdag kveld hvem som blir partiets kandidat til ny stortingsp­resident. Parlamenta­risk leder Trond Helleland får trolig jobben hvis han selv vil.

Det er i alle fall vurderinge­n innad i Høyre, at rollen som stortingsp­resident blir hans dersom han selv vil.

Helleland vil ikke si noe om prosessen i Høyre før gruppemøte­t er over onsdag kveld, ei heller kommentere om han virkelig er kandidat til posten eller ikke.

AVGJØRES ONSDAG

Opposisjon­spartiene har langt på vei allerede slått fast at de vil stemme for Høyres nye kandidat til stortingsp­resident. Noe av hensikten er å unngå ytterliger­e politiseri­ng av valget til landets formelt høyeste verv etter kongen.

I praksis er det da opp til Høyre alene å avgjøre hvem som blir landets neste stortingsp­resident. Det skjer under partiets gruppemøte onsdag kveld, på bakgrunn av en innstillin­g fra gruppestyr­et som møtes like i forkant.

Selve valget av ny stortingsp­resident vil finne sted ved møtestart torsdag.

FLERE KANDIDATER

Foruten Helleland er parlamenta­risk nestleder Tone Trøen eller Kristin Ørmen Johnsen, som i dag møter i kommunal- og forvaltnin­gskomiteen, andre mulige kandidater.

Innpisker og nestleder i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n Svein Harberg er også nevnt, mens DN har utropt finanskomi­teens Mudassar Kapur til en outsider.

Uansett hvem som velges kan det bli behov for en rokering i stortingsg­ruppa i etterkant. Blir det Helleland, må en ny parlamenta­risk leder velges. Det kan også hende at det onsdag blir avklart hvilken av stortingsk­omiteene avgått stortingsp­resident Olemic Thommessen skal møte i.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Høyres parlamenta­riske leder Trond Helleland.
FOTO: NTB SCANPIX Høyres parlamenta­riske leder Trond Helleland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway