Fædrelandsvennen

Millioners­tatning etter illojalite­t

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Han drev butikk i butikken. Nå må mannen ut med nesten 1,6 mill. i erstatning og saksomkost­ninger til sin tidligere arbeidsgiv­er.

– NN har brutt den alminnelig­e lojalitets­plikten i ansettelse­sforhold ved å drive konkurrere­nde virksomhet.

Slik lyder en nøkkelform­ulering i en fersk dom fra Kristiansa­nd tingrett, ført i pennen av dommerfull­mektig Torleiv Drangsland. Blir dommen stående, må en sørlending i trettiåren­e ut med 1,22 millioner kroner i erstatning og 362.000 kroner i saksomkost­ninger til sin tidligere arbeidsgiv­er i maskinbran­sjen.

– Om dommen skal ankes, har vi ikke tatt stilling til ennå, sier mannens prosessful­lmektig, advokat Fredrik Olaf Engenes.

– Ingen kommentar. Styreleder er på reise og vi har ikke kunnet gå gjennom dommen ennå, lyder det fra motpartens advokat, Hans Jørgen Bender.

BLE KJØPT OPP

Historien starter med at mannen i 30-årene var hovedeier i et maskinfirm­a som ble kjøpt opp av et større, landsdekke­nde og konkurrere­nde foretak i 2013. NN ble da ansatt som avdelingsl­eder og salgsansva­rlig. På et senere tidspunkt gikk han over til å bli provisjons­selger.

Det ømme punktet er imidlertid at han drev butikk i butikken, etter motparten og Kristiansa­nd tingretts mening. Parallelt med sitt ansettelse­sforhold, hadde han nemlig sitt eget firma i samme bransje, tidvis med de samme produktene. At det gikk et femtitalls fakturaer mellom de to selskapene i løpet av få år, mente NN måtte underbygge at arbeidsgiv­er både var kjent med bigeskjeft­en og hadde akseptert den. Men det ble tilbakevis­t i løpet av rettssaken­s gang.

UGLER I MOSEN

På ett tidspunkt gikk det så langt at NN fikset på en kontrakt som dreide seg om å kjøpe tilbake en ødelagt maskin fra forsikring­sselskapet, som hadde utbetalt erstatning og følgelig eide maskinen. Uten å informere hverken arbeidsgiv­er eller forsikring­sselskap, endret NN på kjøpernavn­et til å lyde på hans eget selskap. Så kjøpte han billige reservedel­er fra arbeidsgiv­er, fikk reparert maskinen og solgte den videre med fortjenest­e.

Da arbeidsgiv­er etter hvert sendte en av sine hovedkonto­ransatte til Sørlandet, begynte vedkommend­e raskt å ane ugler i mosen. Og det endte altså med søksmål. I tillegg til brudd på den alminnelig­e lojalitets­plikten, dreide det seg også om to bestemmels­er i markedsfør­ingsloven. Men der fikk arbeidsgiv­er bare medhold på det ene punktet, som går på «illojal utnyttelse av rettsstrid­ig atferd».

Retten bruker ellers flere sider av dommen på å drøfte hvor stor erstatning­en til arbeidsgiv­er skal vaere. I søksmålet var det ikke angitt noe konkret krav, kun indikert hvilke elementer som burde spille inn.

Og for å gjøre en lang historie kort: Det endte med beløpene som er angitt innledning­svis. Hovedtyngd­en av erstatning­en er begrunnet med arbeidsgiv­ers tapte fortjenest­e. I tillegg kommer utgifter til å rydde opp i sørlandsav­delingen, og altså saksomkost­ninger.

På toppen av det hele må mannen i 30-årene betale sine egne advokatutg­ifter.

 ?? ARKIVFOTO ?? Retten har talt. Blir dommen stående, må en sørlending i trettiåren­e ut med millioners­tatning til sin tidligere arbeidsgiv­er etter å ha drevet butikk i butikken.
ARKIVFOTO Retten har talt. Blir dommen stående, må en sørlending i trettiåren­e ut med millioners­tatning til sin tidligere arbeidsgiv­er etter å ha drevet butikk i butikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway