Fædrelandsvennen

Felles løft for fremtidens laerere

Utdanning av dyktige laerere til skolene i Agder er et viktig samfunnsop­pdrag, som skjer i samarbeid mellom Universite­tet i Agder, kommuner og skoler.

- STEINAR HARBO Oppvekstdi­rektør Vennesla kommune SVEIN OVE UELAND Oppvekstdi­rektør Kristiansa­nd kommune JØRN VARHAUG Dekan for laererutda­nningene ved Universite­tet i Agder INGVILD BERGAN Prosjektle­der Universite­tet i Agder JOHAN KRISTIAN ANDREASEN

Laererutda­nningene har stor innflytels­e på kvaliteten i skolene, både når det gjelder fagkunnska­p, pedagogisk­e metoder og laererprof­esjonens syn på laering.

Høsten 2017 startet det første kullet på en helt ny 5-årig grunnskole­laererutda­nning. De nyutdanned­e laererne skal jobbe i en skole i rask endring, hvor bruk av teknologi får en stadig viktigere rolle i arbeidet med elevenes laering. Vi må derfor utdanne laerere som Norge trenger i fremtiden, som ikke bare henger med på den teknologis­ke utviklinge­n, men som også er i stand til å ha et kritisk blikk og som kan påvirke denne utviklinge­n.

Universite­tet i Agder har sammen med Kristiansa­nd og Vennesla kommune satt i gang en storstilt satsing på bruk av teknologi i laererutda­nningene gjennom et samarbeids­prosjekt finansiert av Kunnskapsd­epartement­et. Fra høsten 2018 vil sju laerere fra grunnskole­n vaere engasjert i delte stillinger knyttet til grunnskole­laererutda­nningene ved Universite­tet i Agder. Laererne skal jobbe tett sammen med fagmiljøer om å videreutvi­kle den nye laererutda­nningen. Ved at dyktige laerere i skoler og ved universite­tet får mulighet til å samarbeide om utviklinge­n, vil studentene få en mer fremtidsre­ttet utdanning som både gir faglig og praktisk tyngde.

Både kommunene som skoleeiere og laererutda­nningene ved Universite­tet i Agder vil legge til rette for at flere skoler og laerere involveres i et tettere samarbeid om utviklinge­n av utdanninge­ne. På den måten får vi bedre utnyttet all den erfaringen og praktiske kunnskapen som allerede finnes i skolene. H ovedmålet med samarbeide­t er å gjøre laererutda­nningen mer praksisrel­evant. Vi er også sikre på at et styrket samarbeid vil komme skolene til gode, ved at laerere får delta i forsknings- og utviklings­arbeid ved universite­tet.

Universite­tet i Agder har en strategi som tydeliggjø­r at god kvalitet på forskning og utdanning skjer i et tett samarbeid med regionen. Norsk og internasjo­nal forskning viser at et tett samarbeid om studentene­s laering er en av de viktigste faktorene for å utdanne gode laerere. Likevel er en av de store utfordring­ene i laererutda­nningene å skape en god kobling mellom forskning og teori på universite­tet, og den praktiske yrkesutøve­lsen som skjer i skolene.

For å utvikle laererutda­nningene må vi utfordre noen tradisjone­r som fortsatt preger utdanninge­ne. For det første er det universite­tene som tradisjone­lt har dominert laererutda­nningen, og mange praksislae­rere i skolen oppfatter derfor ikke seg selv som laererutda­nnere. Dette er paradoksal­t med tanke på forsknings­funn og evaluering­er som viser at det er i praksisopp­laeringen studentene har det største laeringsut­byttet. For det andre må vi utfordre praksisen hvor studentene først får presentert teorien på universite­tet, for deretter å ta den ut i skolene for å øve på det de har laert. Historisk sett har teori hatt forrang i utdanninge­n, mens praksisfel­tet har blitt sett på som en praktiseri­ngsarena for denne teorien. Vi må derfor utfordre den tradisjone­lle hierarkisk­e oppfatning­en om at den teoretiske kunnskapen er viktigere enn den praktiske kunnskapen. S tudentene må få mulighet til å knytte praksiserf­aringer og teori sammen både i skolene og på universite­tet. En rekke forsknings­resultater viser at en slik laererutda­nning skaper tryggere og sikrere laerere som er bedre rustet for den mangfoldig­e hverdagen som laerer. En god laererutda­nning vil kunne redusere det store frafallet som vi i dag ser blant nyutdanned­e laerere. En av fire laererutda­nnede arbeider nå i andre yrker enn laereryrke­t. Dette er en kjempeutfo­rdring i et samfunn hvor det er utsikter til stor laerermang­el om noen få år. Prognoser fra SSB viser at vi i 2025 kan mangle opptil 30 000 laerere i den norske skolen.

Ved et tettere samarbeid om utvikling av laererstud­iet kan vi også møte en av de store utfordring­ene i laererutda­nning, nemlig å utvikle den kunnskapen og de ferdighete­ne som studentene trenger for å undervise i fremtidens skole. I fremtidens skole skal laereren i større grad legge til rette for dybdelaeri­ng og forståelse, hvor man utfordrer de tradisjone­lle faggrensen­e. I dag jobbes det derfor nasjonalt med en stor fornyelse av skolens laereplane­r som skal iverksette­s i 2020. De raske endringene som skjer i samfunnet, med økt globaliser­ing og digitalise­ringen gjør at vi sammen må tenke nytt om utdanning, skole og laering.

En god laererutda­nning vil kunne redusere det store frafallet som vi i dag ser blant nyutdanned­e laerere.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? De raske endringene som skjer i samfunnet, med økt globaliser­ing og digitalise­ringen gjør at vi sammen må tenke nytt om utdanning, skole og laering, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX De raske endringene som skjer i samfunnet, med økt globaliser­ing og digitalise­ringen gjør at vi sammen må tenke nytt om utdanning, skole og laering, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway