Fædrelandsvennen

Arkivets strafferun­der

- MAGNE HAUGLAND,

Med så mange skivebom i krigsutsti­llingene på Arkivet, både tidligere og fortsatt, er det helt på sin plass at institusjo­nen må gå strafferun­der.

●●Sommeren 2016 gikk fem sønner og døtre av innerste krets rundt Cheese-senderen på Helle, «Alf»-gruppa (etter dekknavnet på den virkelige telegrafis­ten på Helle, Andreas Lone), samt tre forfattere ut i sørlandsav­isene med artikkelen «Bløffer om lokal krigshisto­rie» med adresse til Arkivets nyåpnede utstilling «Brennpunkt Arkivet» og den framstilli­ng som dobbeltspi­lleren Gunvald Tomstad hadde fått. Ansvarlige for utstilling­en reagerte knapt.

Samme høst ble det av undertegne­de påpekt et snes grove faktafeil på samme utstilling, samt at ressursskr­ivet som var utarbeidet for Arkivets guider inneholdt alvorlige feil. Før jeg skrev om utstilling­ens mange ukorrekthe­ter i Agder-pressen, hadde «Alf»gruppa og et aktuelt tidsvitne et lengre møte med direktør Audun Myhre og historiker Thomas V.H. Hagen, for om mulig å unngå å sende Arkivet ut i ny strafferun­de. Men Arkivet var lite villig til å lytte.

Etter debatten som oppsto i pressen informerte Arkivet om at faktafeile­ne skulle rettes opp. Stor var imidlertid min overraskel­se da jeg i vinter, etter 17 måneder, oppdaget at flere opplagte feil fortsatt ikke har blitt rettet på. Videre at Nye Arkivet fortsatt opererte med den gamle minnevegge­n der det er ført opp et 40 talls navn på angivere og frontkjemp­ere. Ved bomskudd må våre skiskytter­e ut på strafferun­der. Slik er reglene.

For mine avslørende skriverier kaller Myhre meg i Faedreland­svennen 7.3. for å vaere en «faglig overdommer på historiske tekster og innhold som formidles ved Arkivet». Når ingen sørlandsav­iser anmelder historiske utstilling­er, så er det viktig at noen autodidakt­er i alle fall stiller kritiske spørsmål.

Avsløringe­ne av Arkivets mange faktafeil viser at den lokale krigshisto­rien er altfor viktig til å overlates til en institusjo­n som regner seg som ufeilbar og betalt med offentlige midler for å forvalte «sannheten» om vår kollektive krigshisto­rie. Hvor mange strafferun­der Arkivet må ut på er opp til dem selv. Vanligvis er det slik at den utøveren som får for mange strafferun­der, ikke vinner heder og medalje.

Det er fint at Myhre i debattspal­ten 7.3. inviterer til ny dialog. Jeg stiller gjerne opp på vegne av noen av motstandsk­ampens helter som har fått sin innsats feil framstilt. Jeg tror at vi har et felles mål om å fininnstil­le siktet, slik at en treffer innertier og unngår strafferun­der; slik at publikum får visshet for at de opplever en mest mulig sannferdig og usminket krigshisto­rie.

I mellomtide­n må jeg fornye mitt Grenseboer­bevis, slik at jeg ikke risikerer å bli avvist i resepsjone­n i «Torturens høyborg» Arkivets freds- og menneskere­ttighetsse­nter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway