Fædrelandsvennen

Den som leter, finner!

- STYRINGSGR­UPPEN I WOMEN IN BUSINESS Helle I. Mellingen (VAF) Vibeke Holm Ruud (Dyreparken) Vibekke Hellesund (Hennig-olsen Is) Anita Dietrichso­n (Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n) Ingrid Michalsen (Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n) T

Det finnes ikke lenger noen unnskyldni­ng for ikke å ha en eneste kvinnelig foredragsh­older, eller en eneste kvinne på listen til lederstill­ingen eller styreverve­t.

Kvinnene finnes, vi har 217 av dem i nettverket vårt.

For ett år siden etablerte vi i Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n Women in Business, et forretning­snettverk for kvinner som enten har lederstill­ing i dag eller ambisjon om å få det.

Rundt 200 kvinner deltok på lanseringe­n 7. mars i fjor, ett år senere teller vi 217 medlemmer. Målet vårt er helt tydelig: Å styrke andelen kvinner på arenaer der beslutning­er fattes. Det vil si i styreromme­ne, i ledergrupp­ene, rundt møteborden­e, i bystyresal­en, i avisspalte­ne og på konferanse­r.

Andelen kvinnelige ledere i Vest-agder er ikke mer enn 31,7 prosent. I 2014 var tallet 32,3, (SSBS likestilli­ngsindeks). Tallet represente­rer totalen for alle sektorer og ulike nivåer. Siden utviklinge­n går sent, ønsker vi å hjelpe. Hjelpe dem som leter etter kvinnelige leder- eller styrekandi­dater, de som jakter nye, ekspertkil­der eller dyktige foredragsh­oldere. I Women in Business har vi forskere, advokater, styreleder­e, eiendomsme­glere, gründere, studenter, toppledere, mellomlede­re, kvinner med lang ledererfar­ing og kvinner i startfasen av karrieren.

Dermed finnes det ikke lenger noen unnskyldni­ng for ikke å ha kvinner på listen. Det er samtidig på tide å parkere argumentet om at kvinnene mangler de “rette” ambisjonen­e. Vi har 217 kvinner som motbeviser denne påstanden.

Vi har også lyst til å applaudere de som bevisst jobber for å løfte fram kvinner. Som da Harald Furre i Faedreland­svennen presentert­e sin liste over potensiell­e, kvinnelige kandidater til nasjonale styreverv. Visst kunne listen hatt flere navn, men det er en god start. Og det synliggjør at det fremdeles er kjønnsskje­vheter i styreromme­ne, og at Sørlandet er underrepre­sentert i nasjonale styrer. Eller når bedrifter som DNB og PWC går strategisk og skikkelig til verks for å legge langsiktig­e planer for å skape kjønnsbala­nse i alle ledd av virksomhet­en.

I vår strategi i Women in Business sier vi at vi skal vaere en tydelig samfunnsak­tør, som tar en posisjon i den offentlige debatten og som jobber for å synliggjør­e de mange medlemmene i nettverket. Vi jobber for å styrke kompetanse­n til deltakerne, blant annet gjennom medietreni­ngskurs, kurs i presentasj­onsteknikk eller gjennom styresemin­ar.

Vi har en mentorordn­ing, der mentorer som blant annet Saint-gobains toppleder Hilde Brunvand Nordvik og Avigo-sjef Monica Grimstad er mentorer og bidrar med kompetanse og erfaring til yngre ledertalen­ter. Så ønsker vi å utfordre tilbake: Hodejegern­e og rekruttere­rne som skal finne kandidater til lederstill­inger og styreverv. Toppledere som skal sette sammen ledergrupp­er.

Journalist­er som skal finne kilder: Leter dere nesten utelukkend­e blant de kjente og rutinerte, eller søker dere, og satser dere, på nye, kommende talenter?et sted å starte kan vaere å søke i den åpne Linkedin-gruppen til Women in Business Sørlandet. Her er et mangfold av kvinner, med ulik bakgrunn, i ulik alder og i ulike posisjoner enten med ledererfar­ing allerede - eller et ønske om å få det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway