Fædrelandsvennen

Var ting så mye bedre før?

- RAIMOND OSELAND

Fredagens kronikk fra noen sørlandske pastorer og frikirkele­dere blander sammen mange problemsti­llinger og tema, og det fremsettes påstander uten kilder og dokumentas­jon og fakta underslås.

●●Mitt anliggende gjelder ett tema, nemlig samkjønnet kjaerlighe­t mellom voksne mennesker.

En kjaerlighe­t som i likhet med hetereofil kjaerlighe­t handler om følelser og livskvalit­et på individniv­å, og ikke om upersonlig­e prinsipper på et overordnet nivå.

Det inntrykket jeg sitter med etter gjennomles­ning av kronikken, er at dere som har signert dette innlegget mener ting var så mye bedre i tidligere tider. Men før jeg konkludere­r, vil jeg spørre: er det dette dere mener?

For hva var virkelighe­ten, la oss si for 40 år siden, da jeg selv var midt i tenårene. Var alt så mye enklere før? Var det lettere å finne egen identitet eller mener dere at seksuell identitet er uviktig for psykisk helse og livskvalit­et? Var det bedre i tidligere tider da manglende åpenhet bidro til at den enkelte slet med skyld og skam i ensomhet? Disse spørsmålen­e underslår dere å gi svar på.

For faktum er vel heller at mange homofile og lesbiske hadde vesentlig dårligere livskvalit­et for bare noen tiår siden enn i dagens åpne samfunn. Ønsker dere at lesbiske og homofile skal få leve gode liv, eller ønsker dere å snu den positive utviklinge­n på dette området?

Etisk veiledning er viktig. Det har «me too» kampanjen vist. Det er mer enn nok av temaer å ta av, men jeg tviler på om flertallet av dagens unge vil tilbake til det samfunnet jeg tror dere drømmer dere tilbake til.

Og med mitt kjennskap til dagens unge i det frikirkesa­mfunnet jeg selv har vokst opp i, tror jeg det ikke går så mange år før mange frikirkesa­mfunn har snudd i synet på homofile og lesbiske. Heldigvis.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway