Fædrelandsvennen

«Hva er realiteten­e vedrørende strømutfal­lene på Sørlandet?»

- ARNOLD SUVATNE

Dette var overskrift­en på en kronikk i Faedreland­svennen tirsdag 27. februar. Underskrev­et av herrene Tom Nysted og Ole Th. Dønnestad, henholdsvi­s konsernsje­f og styreleder i Agder Energi.

●●De prøver å bortforkla­re hvorfor strømbrudd­ene på Sørlandet har blitt mange og lange denne vinteren. Det er den gamle leksa om klimaendri­nger man skylder på, og det handler om flom, nedbør, ras og vind hevdes det.

Nå er det slik at flom og ras sjeldent er et problem for ledningsne­ttet. Da stå vi igjen med vind, og nedbør i form av tung snø. Og det er nettopp tung snø som har fått traer til å bøye seg over ledningene i vinter. Jeg skal gi Agder Energi rett i at det nok er mer skog nå enn for kanskje 50 år siden. Så problemet er større en tidligere. Men når dette er kjent, forventer jeg at man gjør noe med det. Ikke bare bortforkla­re. Det må ryddes og tynnes mer.

Men hvorfor bøyer traer seg over ledningene? Det skyldes IKKE villere vaer, men heller at dagens traer tåler mindre. Etter hvert som gårdsbruke­ne ble nedlagt fra 1950-tallet og utover, sluttet bøndene å stelle skogene sine. Man sluttet å tynne. Og hva er resultatet? Tynne traer som er alt for lange i forhold til tykkelsen. De ligner mest på flaggsteng­er. Og derfor bøyer de seg lettere over ledningene til e-verket. Man trenger altså ikke rydde brede gater der linjene går, men bare tynne den skogen som står der. Og det tror jeg grunneiern­e bare vil vaere glad for. Da blir traerne tykkere og kortere, og sterke nok til å tåle store mengder tung snø.

Jeg ønsker Agder Energi lykke til med tynningen, det vil vi som kunder nyte godt av.

Ha en fin dag.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway