Fædrelandsvennen

UIA er samfunnsre­levant

- SUNNIVA WHITTAKER dekan ved Fakultet for humaniora og pedagogikk, Universite­tet i Agder

På universite­tet er vi i dialog med samfunnet rundt oss og tilbyr fag og studier som er viktige for studentene og arbeidsliv­et de skal bli en del av.

Det var med stor interesse jeg leste kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestads kommentar i lørdagsutg­aven av Faedreland­svennen om universite­tenes evne og vilje til å kjempe for sin uavhengigh­et og selvstendi­ghet på den ene siden, og ansvar for å tilby studietilb­ud som er tilpasset arbeidsmar­kedet på den andre.

Enkelte fagområder ved Fakultet for humaniora og pedagogikk trekkes frem som eksempler på fag som står i fare hvis politikern­e skulle detaljstyr­e universite­tene. Ofte blir humanistis­ke fag sett på som lite samfunnsre­levante, selv om vi blant annet tilbyr fagkunnska­per om historie, språk, litteratur, religion og etikk som er høyst aktuelle i den pågående samtalen om samfunnets utfordring­er nasjonalt og internasjo­nalt.

Ved vårt fakultet opplever vi at vi har en god dialog med Kunnskapsd­epartement­et, og at det er både respekt og forståelse for at vi i Norge må ha et mangfold innenfor de humanistis­ke fagområden­e. Som det påpekes i humanioram­eldingen som ble lagt frem av statsråd Torbjørn Røe Isaksen i fjor, er humanistis­k forskning helt vesentlig for å forstå og å finne løsninger på mange av de utfordring­ene vi står overfor i dagens samfunn.

Universite­tet i Agder er i full gang med å følge opp denne meldingen og skal blant annet arrangere en humaniorak­onferanse i september i år med både internasjo­nale og lokale forskere. Her skal humanioras bidrag innenfor felt som helse, teknologi, rettssamfu­nn, konflikt, demokrati, miljø og kunst settes under lupen.

Både statssekre­taeren for forskning og høyere utdanning og representa­nter fra Norges forsknings­råd skal delta på konferanse­n. I tillegg lanserer vi om kort tid en blogg på forskning.no som skal synliggjør­e samfunnsre­levansen av den humanistis­ke forskninge­n som foregår ved vårt fakultet.

Sammen med lederne på de andre universite­tene og høyskolene som tilbyr humanistis­ke fag, skal Uia-ledelsen i neste uke møte den nye statsråden for forskning og høyere utdanning for å drøfte de humanistis­ke fagene. Der skal vi blant annet belyse humanioras rolle i forbindels­e med samfunnsut­fordringen­e og drøfte hvordan vi skal ivareta utsatte fag, det vil si fag med få studenter.

Ingen av de humanistis­ke fagene ved Universite­tet i Agder har for få studenter. Det skyldes blant annet at vårt fagtilbud i høy grad gjenspeile­r fagene som undervises i skolen, og dermed tiltrekker vi oss mange laererstud­enter.

Vi arbeider også iherdig for å gjøre de studentene som ikke har tenkt seg inn i skoleverke­t, best mulig rustet til å møte arbeidsliv­et. Vi har lenge hatt praksis for studenter som studerer samfunnsko­mmunikasjo­n og oversettel­se, og vi har i år utvidet praksistil­budet til å omfatte historiest­udenter. Praksis innenfor andre studieprog­ram følger etter til neste år.

Universite­tet i Agder utmerker seg i Norge med visjonen om samskaping og den tette kontakten vi har med ulike aktører i regionen. Dette gir oss unike muligheter til å involvere studenter i ulike prosjekter og forberede dem på arbeidsliv­et. Vi har mange planer vi ønsker å realisere i årene som kommer i samarbeid med eksterne aktører. Og så til de fagene ved mitt fakultet som nevnes spesielt i Blågestads kommentar, norrøn filologi og Ibsen-studier.

For det første er ikke dette egne studietilb­ud ved Universite­tet i Agder, men inngår som elementer i bachelor- og masterprog­rammene i nordisk språk og litteratur. For det andre ville det ha vaert et stort hull i disse studieprog­rammene om studentene ikke skulle få innsikt i hvordan det norske språket har utviklet seg gjennom tidene. Tekster skrevet på norrønt er en viktig del av vår kulturarv.

Det samme gjelder Ibsen, en forfatter som oppleves som høyst aktuell den dag i dag. Ibsens skuespill blir satt opp verden rundt, også på Kilden. Når Ibsen i tillegg har tilknytnin­g til denne regionen, som ønsker å satse på kulturturi­sme, er det desto underliger­e om han skulle bli et symbol på unyttig kunnskap.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Universite­tet i Agder utmerker seg i Norge med visjonen om samskaping og den tette kontakten vi har med ulike aktører i regionen, skriver innsendere­n.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Universite­tet i Agder utmerker seg i Norge med visjonen om samskaping og den tette kontakten vi har med ulike aktører i regionen, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway