Fædrelandsvennen

Nektet å kutte rockemilli­onen

Kulturdire­ktøren ville trappe ned millionen som hvert år går til rytmisk satsing. Politikern­e i kulturstyr­et var ikke enige.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi vil ikke ompriorite­re disse pengene når de går til et så godt etablert tilbud som fungerer så bra, sier Tove Welle Haugland (Krf) i kulturstyr­et.

Det var i møte sist onsdag kulturstyr­et sa nei til kulturdire­ktørens forslag om å redusere den drøye millionen kroner som hvert år går til rytmisk satsing.

«Rockemilli­onen» stammer fra 2009. Dette året ble det klart at 13,4 millioner kroner bevilget til rytmisk scene ikke kunne brukes på Aladdin.

I stedet har Kristiansa­nd kommune hvert år siden brukt en drøy million kroner til «Rytmisk satsing», hittil til sammen 11.096.000 kroner.

FORDELINGS­SPØRSMÅL

I saksdokume­ntene til kulturstyr­et heter det at kulturdire­ktøren nå vil «trappe ned» dette, blant annet fordi denne satsingen alene får nesten like mye som andre kulturform­ål i det frie feltet til sammen.

Fra potten «tilskudd til kunstog kulturform­ål» gikk det i 2017 1,2 millioner kroner fordelt på felter som litteratur, film, musikk og scenekunst. Til sammen får musikkmilj­øet 57 prosent (1.181.000 kroner) av 2.066.000 kroner til det frie kulturfelt­et, og dette mener kulturdire­ktøren blir skjevt.

I sitt forslag til vedtak foreslår han derfor som første alternativ å omdisponer­e 300.000 kroner fra den Sørf-administre­rte satsingen til det frie kulturfelt­et. Alternativ­t skulle hele millionen disponeres av kulturdire­ktørens stab.

SLAPP OPPRØR

Sist det kom forslag om å kutte i rockemilli­onen var i 2011, den gang fra flertallet i bystyret. Politikern­e snudde etter et større opprør fra aktørene i det rytmiske miljøet.

Denne gangen slapp rockerne å gjøre opprør. Politikern­e i kulturstyr­et stemte ned kulturdire­ktørens forslag og fattet følgende enstemmige vedtak:

«Kulturstyr­et sender saken tilbake og ønsker en ny sak knyttet til strategi for det frie kulturfelt­et i nye Kristiansa­nd.»

Judit Premak i Sørf er meget glad for dette:

– Her får vi veldig mye igjen for forholdsvi­s små midler, og det er vel dokumenter­t gjennom en rapport fra Telemarksf­orsking hvor mye ordningen betyr for miljøet. Hvis dette hadde gått gjennom ville vi i løpet av et år sett en tydelig nedgang i aktivitete­n, for eksempel for band på turné og lokale arrangører, sier Premak.

2021

Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe sier dette:

– Jeg tar vedtaket til etterretni­ng. Dette betyr for min del at jeg legger saken til side i påvente av ny kommunestr­uktur. (Sammenslåi­ngen av kommunene Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen, journ. anm.). Jeg tenker vi kan se på det igjen i 2021, men det avhenger jo av hvem som blir kulturdire­ktør i den nye kommunen, sier Sorthe.

Kulturstyr­eleder Terje Naess (Ap) er ikke innstilt på å vente til 2021:

– Vi har bedt om en sak om strategien videre, og jeg tenker ikke å vente så lenge med denne diskusjone­n. Hvis det ikke kommer en sak vil vi etterlyse den fra kulturdire­ktøren, sier Naess.

– Men hvis det skal bli lik fordeling av midlene mellom kulturfelt­ene

er det vel nødvendig å ta fra dem som har mest dersom dere skal holde rammene?

– Det vi vil er å ha en diskusjon om den overordned­e strategien for det frie kulturfelt­et slik at vi ut fra dette kan avgjøre hva vi skal satse på. Budsjetten­e kan vi utvide, sier Terje Naess.

 ?? ARKIVFOTO: LARS HOEN ?? Det ble mildt sagt bråk sist det var snakk om å kutte i rockemilli­onen. Her er Honningbar­na på Kick under dugnadskon­serten mot kutt i desember 2011.
ARKIVFOTO: LARS HOEN Det ble mildt sagt bråk sist det var snakk om å kutte i rockemilli­onen. Her er Honningbar­na på Kick under dugnadskon­serten mot kutt i desember 2011.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Judit Premak (t.v.) og Anna Willrodt i Sørf sendte en skriftlig redegjørel­se til kulturstyr­et om hvorfor de mener Rytmisk satsing bør fortsette som nå.
FOTO: KRISTIAN HOLE Judit Premak (t.v.) og Anna Willrodt i Sørf sendte en skriftlig redegjørel­se til kulturstyr­et om hvorfor de mener Rytmisk satsing bør fortsette som nå.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe sier han nå vil legge saken til side.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Kulturdire­ktør Stein Tore Sorthe sier han nå vil legge saken til side.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway