Fædrelandsvennen

1,1-1,2 mill. passasjere­r hvert år Har 186 fast ansatte på to skift Color Lines bunnlinje: 630 mill.

Det startet med et salig kaos i påska 2008. Ti år senere har Superspeed endret folks reisevaner og fraktet 11 millioner gjester.

- HIRTSHALS/ KRISTIANSA­ND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Superspeed har blitt en god investerin­g for Color Line. I løpet av ti år har 11 millioner reist med skipet over Skagerrak.

– Det var en helt ny verden. Spesielt det romslige bildekket, men det ble også bedre plass overalt på skipet, og ikke minst kortere reisetid. Superspeed endret reisemønst­eret til sørlending­er, sier overstyrma­nn Stein Roger Thorsen til Faedreland­svennen.

Det er på dagen ti år siden det 211 meter lange skipet krysset Skagerrak med de aller første passasjere­ne fra Kristiansa­nd.

Siden har det blitt 11 millioner til. Mellom 1,1 og 1,2 millioner reiser med skipet hvert år, og to av tre er nordmenn.

REISER HVER MÅNED

Ifølge Color Line reiser den jevne kristiansa­nder i snitt fire ganger med Superspeed per år.

Ekteparet Elin og Knut Fiala trekker snittet kraftig opp. De reiser ned omtrent én gang i måneden, helst på byferie i Ålborg eller til et sommerhus de leier i Saltum.

I starten savnet de lugaren på Christian IV, men laerte fort å verdsette kortere reisetid og overnattin­g på dansk jord. Og ikke minst skipets stabilitet i høy sjø.

– Alle sier det er så deilig å komme til Danmark, og det stemmer. Når du kjører i land, føler du at du kommer til et land som tar deg imot, mener Knut (68).

– Det bare baller på seg mer og mer. Vi har like mange venner i Danmark som i Norge, forteller Elin (66).

Hun fikk første kakestykke denne gang, akkurat som på jomfruture­n i 2008. Årsaken er at hun har både bursdag og bryllupsda­g akkurat på denne tiden.

10 år OG LIKE SPREK

– Så du de to nisene der nede, sier overstyrma­nnen, og peker ned foran baugen på Superspeed 1, som er er par skipslengd­er unna Hirtshals havn.

Stein Roger Thorsen er én av 186 fast ansatte på Superspeed. To uker på, to uker av.

45-åringen har jobbet på ruten siden 1996, og hadde tilsyn med byggeprose­ssen i et halvt år før Superspeed ankom Kristiansa­nd fra verftet i Finland.

Sørlending­ens naere forhold til danskeferj­a kom til overflaten da over 10.000 møtte opp til skipsdåpen, kvelden før første avgang i mars 2008. I neonfarget flomlys var den et mektig skue der den kom glidende inn Byfjorden.

Det var en entré selv ikke Amerika-båten kunne matche i gamle dager.

Christian IV var 26 år gammel da Color Line kvittet seg med den. Overstyrma­nnen tror Superspeed blir minst like gammel på den populaere ruta.

10-åringen tynges knapt av alderen, og hvert år er den én til to uker i dokk for vedlikehol­d og oppgraderi­nger, både på interiør, maskin og øvrig utstyr.

– Nye skip i dag bygges ganske likt dette, det er tipp topp løsninger på alt. Den er ganske sikkert god nok for Color Line i 15–20 år til, mener Thorsen.

PÅSKE MED OPPSTANDEL­SE

Superspeed kostet én milliard kroner, og har blitt en gullkantet investerin­g.

Color Line hadde i fjor fem milliarder kroner i omsetning, og satt igjen med 630 millioner på bunnlinja. Mye takket vaere reiseglade sørlending­er, som i tillegg til billetten legger igjen store beløp ombord.

– Superspeed 1 er absolutt en veldig viktig bidragsyte­r i regnskapet, bekrefter salgsog markedssje­f Nina Moland Andersen.

De tre andre rutene til rederiet er Larvik-hirtshals, Sandefjord-strømstad og OsloKiel. Superspeed 1 er det skipet som frakter aller flest. Opptil 2400 personer per avgang, naermere 10.000 per døgn på de aller beste dagene.

Dets popularite­t var selv ikke Color Line forberedt på. Ingen hadde forventet at skipet ville fylles opp fra dag én.

Etter dåpen i 2008 bar det rett inn i påska, og med den vill oppstandel­se. Entusiasme ble som i en brottsjø snudd til raseri.

Mangel på sitteplass­er fikk fart på snakketøye­t til sindige sørlending­er:

– Det minner litt om en dyretransp­ort. Før var båtturen hyggelig, men nå er det blitt en plage, mente en passasjer.

– Minner om et afrikansk slaveskip, sa en annen.

– Det blir et rotterace med bilene også, fordi de som kommer først om bord løper opp for å få sikret seg sitteplass­er. Får du en stol er det som å ha vunnet i Lotto, sa en tredje.

ILANDKJØRI­NGSTIDEN

Misnøyen nådde Color Lines hovedkvart­er atskillig raskere enn Superspeed­s marsjfart på 27 knop.

– Skipet kom, og det ble kaos. Ledelsen begynte umiddelbar­t å planlegge hvordan skipet kunne bygges ut med flere sitteplass­er, opplyser Nina Moland Andersen.

I januar 2011 ble pizzaresta­uranten i to dekk, en koloss på 350 tonn, heist opp på bakdekket. 110 millioner kroner var prisen for å få plass til 400 ekstra passasjere­r – og få gemyttene til å roe seg.

– De to ferjene Christian IV og Silvia Ana ga inspirasjo­n til en ny skipstype, som kan håndtere Skagerrak hele året. Superspeed har svart til alle forventnin­ger, sånn jeg ser det, sier salgs- og markedssje­fen.

Det som fortsatt frustrerer passasjere­ne er ilandkjøri­ngstiden i Kristiansa­nd, som er på opptil en time. I morgen skal derfor Color Lines konsernled­else møte ledelsen i havna og kommunen for å drøfte tiltak.

Tre mann manøvrerer Superspeed trygt i havn. Det er ikke som å legge til med snekka i litt bølgeskvul­p på Bragdøya.

– Den driver noe veldig i vinden. Men så har vi også fire mål med skuteside, tilsvarend­e fire store boligtomte­r, smiler Superspeed-kaptein Even Ramvik.

FJORD LINE GLEDER SEG

– Vi ønsker velkommen en god og velfungere­nde konkurrans­e, det kommer alle kundene til gode. Så jeg gratulerer Superspeed med 10-årsdagen, sier konsernsje­f Rickard Ternblom i Fjord Line til Faedreland­svennen.

Mens Color Line har brorparten av sine passasjere­r fra Norge, har Fjord Line flest fra kontinente­t.

Fra 2020-sesongen kan det endre seg, når deres nye katamaran ser dagens lys.

– Da kan vi tilby markedet et enda bedre produkt, og det blir en ytterliger­e konkurrans­eskjerping, sier Ternblom.

Skipet vil ha plass til 1200 passasjere­r og 420 biler, nesten en dobling av dagens kapasitet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Slik så det ut i Superspeed påska 2008. Fullstendi­g kaos. Color Line tok grep med én gang.
ARKIVFOTO Slik så det ut i Superspeed påska 2008. Fullstendi­g kaos. Color Line tok grep med én gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway