Fædrelandsvennen

Tung oppgave for ny Ap-ledelse

Sørlandet er en av Aps svakeste landsdeler. Cecilie Knibe Kroglund og Even Tronstad Sagebakken står foran en formidabel oppgave hvis de skal nå målet om å bli størst ved alle valg.

-

Til helga slås Aust-agder og Vestagder Ap sammen. Det er i seg selv en politisk begivenhet. De to fylkeslage­ne har stått langt fra hverandre i en rekke saker de siste årene. Så lenge Freddy de Ruiter var Aust-agder Aps fremste talsperson, kunne man av og til få inntrykk av at det var snakk om to ulike partier. Og både davaerende fylkesordf­ører i Aust-agder, Tellef Inge Mørland og opposisjon­sleder i Vest-agder, Randi Øverland, stemte så sent som i oktober 2016 begge mot flertallsf­orslaget om ett Agder, med vidt forskjelli­ge begrunnels­er.

nå må de to fylkeslage­ne ta konsekvens­ene av det blir ett Agder fra 1. januar 2020. Saerlig i grensekomm­unene er det også i Ap stor glede over dette. Og symbolsk nok blir gruppelede­r i Lillesand bystyre, Cecilie Knibe Kroglund, den første lederen i Agder Ap. Med seg som nestleder får hun gruppelede­rkollega i Mandal Ap, Even T. Sagebakken.

De to står foran en svaert vanskelig oppgave. Ap står riktignok sterkere østover i det nye fylket, men samlet sett er Agder en svaert dårlig landsdel for Ap. Og i disse tider sliter den gamle ørnen blant partiene tungt i hele landet. På en meningsmål­ing i Klassekamp­en og Nationen sist helg sa bare én av fire velgere at de ville stemt Ap, om det var valg nå. Det er dramatisk lavt for et parti som er vant til å ha støtte fra én av tre velgere.

Lørdag kommer partileder Jonas Gahr Støre for å inspirere det nye fylkeslage­t. Det kan de trenge. Ved stortingsv­alget sist høst krabbet Ap seg såvidt over 20-tallet i Vest-agder, og det måtte se seg slått av Høyre i kampen om å bli største parti i Aust-agder, om enn med mindre enn 150 stemmer. Begge deler smertet partiet dypt.

spørsmålet er hvilke saker Ap kan profilere seg på i det nye Agder for å mobilisere gamle velgere og vinne nye. Et arbeidsliv for alle, fellesskol­en og kamp for flere heltidssti­llinger er kampsakene til de to nye lederne. Det er viktige tema, men også velkjente Ap-saker, som ikke har tilført partiet nye velgere. Og nettopp politisk fornyelse ser ut til å vaere det Ap, også i Agder, trenger mest av alt. Men det er lettere sagt enn gjort.

Politisk fornyelse ser ut til å vaere det Ap, også i Agder, trenger mest av alt.

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Cecilie Knibe Kroglund og Even Tronstad Sagebakken er innstilt som henholdsvi­s leder og nestleder i nye Agder Ap. Valgene skjer på årsmøtet til helga.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Cecilie Knibe Kroglund og Even Tronstad Sagebakken er innstilt som henholdsvi­s leder og nestleder i nye Agder Ap. Valgene skjer på årsmøtet til helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway