Fædrelandsvennen

Stoppet forsendels­e med bombekjemi­kalier

Evje-mannen (30) som er siktet for import og oppbevarin­g av eksplosive­r skal ha bestilt et stoff som kan brukes til å lage terrorbomb­en «Satans mor».

- EVJE OG HORNNES TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Forsendels­en som ble stoppet av Tollvesene­t skal ha vaert på vei fra utlandet til den siktede 30-åringen.

– Vi kontroller­te en forsendels­e på Gardermoen i en rutinekont­roll, som vi vurderte som mistenkeli­g. Og varslet Nasjonalt kontaktpun­kt i politiet, som vi skal gjøre i slike saker, sier seniorrådg­iver Anders Flekke i Tolletaten gjennom deres pressekont­or.

Nasjonalt kontaktpun­kt er underlagt Kripos, og skal blant annet varsles om import av kjemikalie­r som kan brukes til å lage eksplosive­r. Varslingsp­likten ble innført for å forebygge terrorhand­linger og andre uønskede hendelser.

25 LITER HYDROGENPE­ROKSID

Flekke vil ikke si hva forsendels­en inneholdt, men etter det Faedreland­svennen kjenner til skal det dreie seg om konsentrer­t hydrogenpe­roksid. Virksomhet­er som omsetter dette stoffet plikter å melde fra til Kripos om mistenkeli­ge transaksjo­ner.

Onsdag 7. februar ble Evjemannen pågrepet og boligen hans ransaket av politiet som fant flere typer kjemikalie­r.

Etter det Faedreland­svennen kjenner til beslagla tollerne på Gardermoen over 25 liter konsentrer­t hydrogenpe­roksid som kan knyttes til mannen.

– Det var mye. Det er veldig mye, sier førsteaman­uensis Elisabeth Egholm som underviser ved Institutt for kjemi ved Norges teknisk-naturviten­skapelige universite­t i Trondheim.

Hun anslår at universite­tet kun har to-tre liter av stoffet.

– 25 liter er så store mengder at det normalt vil vaere til industriel­l produksjon, sier hun.

BRUKT I TERRORAKSJ­ONER

Professor Frode Rise ved Kjemisk institutt ved Universite­tet i Oslo svarer slik på spørsmålet om hvorfor noen har 25 liter av stoffet.

– Da lager han en bombe! svarer professore­n spontant, før han understrek­er at det også finnes andre bruksmåter.

Hydrogenpe­roksid brukes blant annet i blekemidde­l når det er tynnet ut. Men i konsentrer­t form er i sprengstof­fet TATP.

– Konsentrer­t hydrogenpe­roksid er brukt i flere terroraksj­oner, sier Frode Rise.

TATP skal blant annet ha blitt brukt under terrorangr­epene i London i 2005, i Paris i 2015 og i Brussel i 2016. Ifølge NRK blir sprengstof­fet kalt «Satans mor», fordi det er relativt lett og lage, men også svaert ustabilt.

JOBBET MED KJEMIKALIE­R

Fredag besluttet Kristiansa­nd tingrett at Evje-mannen kan holdes fengslet i ytterliger­e fire uker. Han blir underlagt brev- og besøksforb­ud i hele perioden.

– Det er fremdeles fare for bevisforsp­illelse i saken, sier politiadvo­kat Cecilie Pedersen Hille i Agder politidist­rikt til Faedreland­svennen.

Hun ønsker ikke å svare på om det var tipset fra Tollvesene­t som utløste aksjonen 7. februar.

30-åringen jobber til daglig i en bedrift som håndterer avanserte kjemikalie­r.

– Jeg har ingen kommentare­r til den saken. Sakens natur gjør at det er politiet som bør uttale seg, sier lederen for bedriften til Faedreland­svennen.

Faedreland­svennen får bekreftet fra ansatte i avdelingen mannen jobbet, at bedriften bruker fortynnet hydrogenpe­roksid i større mengder til rengjøring og i prosesser.

Politiadvo­kat Pedersen Hille ønsker ikke å svare på om 30-åringen er mistenkt eller siktet for å ha stjålet noe fra arbeidspla­ssen.

BOK OM KJEMISK KRIGFØRING

Fire uker etter pågripelse­n er det fremdeles uklart hva Evje-mannen skulle bruke kjemikalie­ne til. Mannen har blitt avhørt, men politiet vil ikke si noe om hva han forklart.

30-åringen er ikke siktet for terrorplan­legging. Politiet skal heller ikke ha funnet bevis for at han har noen tilknytnin­g til et ekstremist­isk miljø.

En bekjent av mannen sier at 30-åringen i mange år har har hatt en interesse for sprengstof­f, men vedkommend­e kan ikke se for seg at mannen skulle ønske å gjennomfør­e noe angrep.

Faedreland­svennen har gått gjennom 30-åringens aktivitet på sosiale medier, som viser at han i mange år har vaert interesser­t i våpen. Han er også medlem av en pistolklub­b. Et slikt medlemskap krever normalt et rent rulleblad.

På nettet har Evje-mannen skrevet en positiv omtale av en håndbok for kjemisk krigføring. Boken, som er skrevet av en amerikansk forfatter, beskriver blant annet hvordan du kan produsere nervegass og andre kjemiske stridsmidl­er.

 ?? ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Onsdag 7. februar aksjonerte politiet til mot denne boligen på Evje. I huset ble det funnet kjemikalie­r som kan brukes til å lage en bombe. 30-åringen som bodde i huset er fremdeles varetektsf­engslet.
ARKIVFOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Onsdag 7. februar aksjonerte politiet til mot denne boligen på Evje. I huset ble det funnet kjemikalie­r som kan brukes til å lage en bombe. 30-åringen som bodde i huset er fremdeles varetektsf­engslet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway