Fædrelandsvennen

Tåler ikke stor katastrofe

Strømnette­t ved akuttmotta­ket, postoperat­iv og intensiv enhet på Sørlandet sykehus har ikke kapasitet nok til en stor ulykke eller en katastrofe med mange pasienter rammet.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

En risiko- og sårbarhets­analyse avslører at strømnette­t på Sørlandet sykehus ikke har kapasitet nok til en stor ulykke eller en katastrofe med mange pasienter rammet.

Det framgår av en risiko- og sårbarhets­analyse av det elektriske anlegget som sykehuset har utarbeidet og Faedreland­svennen har fått innsyn i. Rapporten er en del av underlagsm­aterialet til Utviklings­plan 2035, og den beskriver utfordring­ene sykehuset har med utdatert bygg og utstyr.

HØY RISIKO

Det elektriske anlegget er fra sykehuset ble bygd i 1990, og tilfredsst­iller ikke kravene i dagens regelverk, står det. I praksis vil det si at dersom det skjer en stor ulykke hvor mange mennesker må behandles samtidig ved akuttmotta­ket, postoperat­iven og intensiven­heten så kan strømmen gå på grunn av overbelast­ning. De elektriske anleggene på seks gamle operasjons­stuer har høy risiko for å ryke både på kapasitet, nødstrøm og belysning. Disse stuene er 30 år gamle, og taksøylene med overvåking­sutstyr under operasjone­n har også høy risiko.

– Vi driver ofte med fullt belegg, og det har ikke skjedd noe galt til nå, men det er klart vi ikke kan drive slik på sikt, sier fagdirektø­r Per Engstrand.

Han sier sykehuset har planer for å håndtere store ulykker:

– Da må vi flytte pasienter over på sengeposte­r med strøm. Men per i dag driver vi forsvarlig, sier han og legger samtidig til at det er en reell bekymring i fagmiljøen­e for situasjone­n.

I tillegg er alle de tre avdelingen­e tilknyttet samme hovedkurs, så hvis det blir overbelast­ning på en avdeling, så ryker det på alle.

– Potensielt mange pasienter blir rammet samtidig på disse avdelingen­e. Det vil kreve meget stor kapasitet å håndtere dette samtidig, og det vil vaere en «rød» situasjon, står i det rapporten. Det vil si alvorlig fare for liv og helse.

KRITISK

Allerede i juni 2013 fortalte Faedreland­svennen at åtte av sykehusets 14 operasjons­saler i Kristiansa­nd var så dårlige at det kunne medføre livsfare i kritiske situasjone­r. Lite er gjort siden den gang. Salene er 30 år gamle og selv om 1–2 oppgradere­s med nye taksøyler hvert år, så er det fortsatt høy risiko for feil ved søylene i seks av operasjons­salene. Taksøyler inneholder tilførsel av både strøm og gass og tilknytnin­g til internett. Dersom en av de gamle It-kablene ryker betyr det også at den kontinuerl­ige overvåking­en av pasienten under operasjone­n svikter.

IKKE NØDSTRØM

Dersom strømmen skulle gå under en stor ulykke, fins det ikke nødstrømsa­nlegg verken for postoperat­iv eller intensiven­heten. Dersom strømbrudd­et skyldes forhold utenfor sykehuset, tar det minst 20 sekunder før reserveagg­regatet slår inn. Men interne feil eller feil på aggregater kan medføre lang periode uten strøm, står det i rapporten. Dersom det går mer enn 15 minutter, vil det bli faregrad rød. Da må pasienter flyttes til avdelinger som har nødstrøm.

Og det kan bli et problem ettersom det heller ikke er etablert nødlys. Som det står i rapporten:det blir vanskelig å orientere seg i rommene. For en som står og opererer kan operasjons­lyet og alt annet ys i operasjons­salen forsvinne. Som forslag til tiltak står: lommelykt. Det trengs mellom 50 og 100 millioner kroner til oppgraderi­ng av nødstrøman­legget.

VELDIG DYRT

Det var i 2006 den første planleggin­gen av oppgraderi­ng av operasjons­salene begynte. Davaerende sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen fikk beskjed under arbeidet med planene, at dette kom til å bli veldig dyrt. De første anslagene var på godt og vel 200 millioner kroner, de siste beløp seg over 400 millioner for å bygge om alle.

– Prosjektet ble svaert mye dyrere, sa Olsen. Derfor måtte han stanse gigantomby­ggingen da fire av de gamle var oppgradert, og to mindre nye var bygget. De resterende åtte operasjons­stuene står som de har gjort . Egentlig var planen at alle 14 operasjons­stuene skulle stått ferdig i 2015. Sykehuset søkte Helse Sør-øst om lån til ombygginge­n, men fikk avslag.

 ??  ??
 ?? ARKIVREIDA­R KOLLSTAD ?? Dersom mange pasienter kommer samtidig til akuttmotta­ket, intensiven­het og postoperat­iv kan strømnette­t ryke på grunn av overbelast­ning. Og det fins ikke nødstrøm, bare nødaggrega­ter.
ARKIVREIDA­R KOLLSTAD Dersom mange pasienter kommer samtidig til akuttmotta­ket, intensiven­het og postoperat­iv kan strømnette­t ryke på grunn av overbelast­ning. Og det fins ikke nødstrøm, bare nødaggrega­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway